A rengeteg, finom almát sokféle módon felhasználhatjuk, nyersen, aszalva, sütve, főzve, facsarva. Remekül illik süteményekbe, húsokhoz, szószokhoz, salátákhoz vagy akár ivóléként is.
Nyersen, akár reszelve is
Ha náthásak vagyunk, emésztési gondjaink vannak, vagy mindezt szeretnénk megelőzni, együnk minél több almát. Ez a finom, zamatos gyümölcs, akár lereszelve citrommal, mézzel meglocsolva szuper immunerősítő. Rostos, így jótékonyan hat a bélflórára, magas káliumtartalma miatt csökkenti a vérnyomást, A-, B- és C-vitaminban gazdag, sok folsavat, kalciumot, és magnéziumot is tartalmaz. Erős méregtelenítő hatású, így egészségesen tartja a vesénket, sőt a fogyókúrában is társ lehet.
Jóból is megárt a sok?
Ha rengeteg alma halmozódott fel a polcunkon, kétségbeesés helyett inkább vegyük sorra, mi mindenre lehet felhasználni.
- Almabefőtt: a gyümölcsöt megpucolva, feldarabolva citromos vízben üvegekbe tesszük, dunsztoljuk vagy hőkezeljük.
- Almalekvár: megfőzzük, pépesítjük, és cukorral, esetleg citromlével ízesítve lekvárt is készíthetünk belőle.
- Almás pite, rétes, sütemények, palacsinta: az alma remekül illik a süteményekbe, reszelve a palacsinta tésztájához is keverhetjük.
- Aszalt alma: a sütőben, alacsony fokozaton, pár óra alatt meg is aszalhatjuk a vékonyra vágott almát. Ügyeljünk arra, hogy a sütő ajtaját ne csukjuk be teljesen, mert némi levegő szükséges az aszaláshoz.
- Almacsipsz: egészséges nassolnivalónak is tökéletes. Vágjuk fel vékony szeletekre, cseppentsünk rá kevés citromlét, majd alacsony hőmérsékleten (kb. 80-90 fok), egy sütőpapírral bélelt tepsiben süssük meg, míg ropogós, szép színű nem lesz. Ha kedveljük a pikánsabb ízeket, megszórhatjuk fahéjjal, cukorral, sőt sóval is ízesíthetjük.
- Almapüré, almaszósz: édességként, húsokhoz, köretként felhasználva feldobja bármelyik fogást. A megmosott, meghámozott almát feldarabolva, 15 perc alatt főzzük puhára, vagy pépesítsük turmixszal. Akár citrommal, mézzel, fahéjjal, szegfűszeggel is fűszerezhetjük.
- Almasaláta: kockákra, vagy vékony szeletekre vágva bármilyen zöldséghez, salátához hozzáadhatjuk, akár dióval, más magvakkal együtt. Olívaolajjal, citromlével, balzsamecettel, vagy tökmagolajjal meglocsolva friss, egészséges salátát készíthetünk belőle.
- Almaecet: a megmosott, reszelt almát (1 kg) tegyük 1 liter vízbe, keverjük hozzá 2 gramm élesztőt, 20 dkg mézet és 4 dkg összetört száraz (lehetőleg barna) kenyeret. Lefedés nélkül (a bogarak miatt esetleg hálóval letakarva), szobahőmérsékleten hagyjuk állni 10 napig. Ezután szűrjük át, majd üvegekbe, zárva érleljük még másfél hónapig. Ezután felhasználhatjuk bármikor, száraz, hűvös helyen tárolva.

Italok almából
- Almalé: a legegyszerűbb almából készült ital. A friss alma levét kipréselhetjük, vagy ha szeretjük a rostot, leturmixolhatjuk, vízzel felöntve frissítő, és egészséges ital lehet belőle, akár jeget, és más gyümölcsöket is hozzáadva.
- Almabor: a megtisztított almát reszeljük le, tegyük egy nagy üvegbe és öntsük le vízben feloldott cukorral (1 kilogramm almához tegyünk ugyanennyi cukrot, és 5 liter vizet). Letakarva, szobahőmérsékleten 8-10 napig hagyjuk állni, majd szűrjük le, akár többször is, míg átlátszó színű nem lesz, ezután újabb 3-4 hétig hagyjuk érni. Ezt követően lehet lefejteni és palackozni.
- Almatea: a szárított almahéjat teaként is felhasználhatjuk (vagy más teakeverékbe, ízesítésként). A szárított darabokat forró vízzel leöntve, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és kis citrommal, akár mézzel ízesítve kortyolhatjuk is.
Ez is érdekelhet
Használjuk fel a fonnyadt darabokat is
Az öregebb, kevésbé ropogós almából almabort, almalevest és almapürét is készíthetünk. A püréhez a meghámozott, feldarabolt gyümölcsöt főzzük meg, kevés víz, citromlé, és méz, vagy cukor felhasználásával.
Ha megpuhult, turmixoljuk le és már tehetjük is süteményre, húsokra. Ha többet készítettünk, hűtőben körülbelül egy hétig áll el, de steril üvegben tárolva hosszabb ideig is eltartható. A fonnyadtabb darabokból levest is készíthetünk, az édes, fűszeres lében puhára főzve, leturmixolva még jobb is, mint a friss, ropogós alma.
Hogyan tároljuk?
Az almát legjobb hűvös kamrában vagy (fagymentes) pincében tárolni. Enyhe időben érdemes a helyiséget néha ki is szellőztetni. A gyümölcsöket egy rétegben tegyük szét, hogy ne érjenek egymáshoz és ellenőrizzük, hogy nem indult-e romlásnak. A barna, foltos darabokat vegyük ki a többi közül.
Lehet-e fagyasztani az almát?
Az almát le is lehet fagyasztani, akárcsak a dinnyét (így több hónapig is tárolható), viszont pár trükköt érdemes tudni. A fagyasztás megváltoztatja a gyümölcs állagát, így az alma a nyers fogyasztásra már nem lesz alkalmas. De süteményekhez, szószokhoz tökéletesen fel lehet használni. Egyes fűszerek fagyasztva nem őrzik meg az aromájukat, ezért érdemes kiolvadás után ízesíteni.
A fagyasztás előtt mossuk le, hámozzuk meg, magozzuk ki és szeleteljük fel, vagy reszeljük le az almákat (ebben az esetben nyomkodjuk ki a levét fagyasztás előtt). A kiolvadt almát utólag már nem ajánlott darabolni. Hogy elkerüljük a gyümölcs barnulását, az almaszeleteket a fagyasztás előtt mártsuk meg egy kevés citromlében. Tegyük a szeleteket tálcán a mélyhűtőbe, egy rétegben. Ha megdermedtek, helyezzük át fagyasztótasakokba (így nem fognak összetapadni az almaszeletek), vagy kisebb dobozokba, úgy adagolva, hogy mindig annyit tudjunk kiolvasztani, amennyit éppen felhasználunk.
Ha még így is maradna…
A túlérett, vagy éppen éretlen darabokat takarmányként is fel lehet használni, vagy a komposztra dobva (akár az alma héját, kivágott foltos darabokat is), hisz a legjobb szerves tápanyaga lehet a kertünknek.
Ez is érdekelhet:
Fotó: archív