Nektarinos-diós máglyarakás (500 Ft egy adag)
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 30 dkg kalács (lehet száraz is)
- 4 db M-es, szoba-hőmérsékletű tojás
- 2,5 dkg vaj
- 4 dl tej
- 50 dkg nektarin (3-4 szem)
- 1,5 dl sárgabarack-lekvár
- 10 dkg darált dió
- 5 dkg cukor
- 15 dkg porcukor
- A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük. A kalácsot felszeleteljük, vékonyan megkenjük a szeleteket a lekvárral, és megszórjuk a darált dióval. 2 evőkanál diót tegyünk félre. Állítva egy vajjal kikent, sütőbe tehető tál aljára rétegezzük. A szeletek közé helyezzük a cikkekre vágott nektarint.
- A tejet 5 dkg kristálycukorral és 4 tojás sárgájával elkeverjük. A keveréket a kalácsra öntjük, és az előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
- Közben elektromos habverővel elkezdjük habnak felverni a szobahőmérsékletű tojásfehérjéket. Mikor már habos, de még nem kemény, púpozott evőkanalanként hozzáadagoljuk a porcukrot. Minden kanál cukor között kb. 1 percig verjük tovább a habot, egészen addig, amíg fényes, sűrű, vágható masszát nem kapunk.
- Kivesszük a sütőből a kalácsot, és egyenletesen rákenjük a tojáshabot. A félretett darált dióval megszórjuk, a sütő hőfokát 160 Celsius-fokra csökkentjük, és a süteményt 15 percre visszatesszük sülni.
Ez is érdekelhet
Túrós-barackos rétesrózsa (200 Ft egy szelet)

Hozzávalók 12 szelethez:
- 1 csomag (8 vagy 9 lapos) réteslap
- 25 dkg túró
- 3 dl tej
- 4 db tojás
- 2 szem őszibarack
- 1 db kezeletlen héjú citrom
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 10 dkg cukor
- kevés porcukor a szóráshoz
- Sütőpapírral kibélelünk egy 28 centiméteres piteformát. A réteslapokat egyesével, harmonikaszerűen összehúzzuk, majd az így kapott rétescsíkokat körkörös alakban a kibélelt piteformába helyezzük.
- A túrót áttörjük, és elkeverjük 1 zacskó vaníliás cukorral, 1 evőkanál cukorral, valamint a citrom reszelt héjával. A keveréket a rétestészta mélyedéseibe szórjuk. Egyenletesen elosztva a rétescsíkok közé helyezzük a felszeletelt őszibarackot is.
- A tojásokat elkeverjük a tejjel, 1 zacskó vaníliás cukorral és a maradék cukorral, majd ezt a keveréket is egyenletesen a tortára szedjük.
- 180 Celsius-fokra melegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk, porcukorral szórva tálaljuk.
Ez is érdekelhet: Fenséges lekvár és csatni készül belőle – de nyersen soha ne edd!
Barackos-málnás kuglóf (130 Ft egy szelet)

Hozzávalók 10 szelethez:
- 3 db M-es tojás
- 10 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 dl étolaj
- 2 dl natúr joghurt
- egy csipet só
- 15 dkg málna
- 15 dkg őszibarack
- vaj és liszt a forma kenéséhez
- A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Az egész tojásokat a cukorral elektromos habverővel fehéredésig verjük, majd hozzáadjuk a joghurtot és az olajat.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, a csipet sóval, és fokozatosan, fakanállal hozzákeverjük a habos tojáshoz. A málnát (ha fagyasztott, akkor kiolvasztva, lecsöpögtetni nem kell) és a kockákra vágott barackot is hozzáforgatjuk a tésztához.
- Kivajazuk és liszttel egyenletesen kiszórjuk a kuglófformát. Belesimítjuk a tésztát, és az előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Ez is érdekelhet
Fotók: Vrábel Kriszta