Konyha

Nagymamám árulta el a titkot: zavaros lötty lesz a húsleves, ha ezt a zöldéget teszed bele

A jó húsleves az alapanyagok helyes kiválasztásán és az arányok betartásán múlik. Ne kísérletezz túl sok extrával, inkább maradj a bevált receptnél. Így kerül garantáltan aranyló, tiszta, ízletes húsleves az étkezőasztalra.
Húsleves egy tányérban az asztalon, mellette nyers zöldségek

A házi húsleves igazi klasszikus a magyar konyhában. Bár elsőre egyszerűnek tűnhet az elkészítése, valójában rengeteg apróságon múlik, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Mutatjuk, milyen hibákat érdemes elkerülni, ha nem akarod, hogy a levesed zavaros, túl édes vagy akár kellemetlen szagú legyen.

Ne kísérletezz extra zöldségekkel

A húsleves egyik lelke a zöldség, de nem mindegy, hogy mit és mennyit teszünk bele. Sokan megpróbálják újragondolni a klasszikus ízvilágot egy kis brokkolival, cukkinivel vagy akár paprikával, de ez sajnos csak kárt okoz – írta az NLC.

  • Paprika: elnyomja a hús és a többi zöldség ízét, ráadásul zavarossá is teheti a levest.
  • Cukkini: nagyon sok vizet ereszt, amivel hígíthatja a levest.
  • Brokkoli, karfiol, káposztafélék: túl karakteresek, és főzés közben kellemetlen szagokat engedhetnek ki.
  • Cékla: édes ízt ad, valamint pirosra színezi a levest.

Maradj inkább a jól bevált gyökérzöldségeknél – sárgarépa, fehérrépa, zeller, hagyma – de ezekből se használj túl sokat! Egy átlagos 4 literes adaghoz nagyjából 100-120 gramm zöldség (fajtánként) bőven elég. A mértékletesség nagy erény húsleves főzéskor is.

Nem mindegy, milyen hús kerül a levesbe

Húsleves egy fazékban répával, hagymával, bazsalikommal
Egyáltalán nem mindegy, milyen húst teszel a húslevesbe

A legnépszerűbb húsleves az, ami marhahúsból készül: például marhalábszárból vagy velőscsontból! A marhahús ugyanis telt, intenzív ízt és színt kölcsönöz a levesnek, amely utánozhatatlan. A második legnépszerűbb viszont a csirkehúsleves, amely enyhébb és könnyebben emészthető, ezért gyakran választják betegségek vagy diéták esetén. Vannak azonban íratlan szabályok azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú húst ne tegyél soha a levesbe:

  • Állatfej: erőteljes szaga és íze lehet, ami elnyomja a többi alapanyagot.
  • Farok: csak az ökörfarkat ajánlott használni, mert más állatok farka olajos, íztelen levet adhat.
  • Belsőségek: könnyen keserűvé változtathatják az egész fogást.

Ez is érdekelhet

  1. Soha többé Horvátország: „Amit átéltünk, a legnagyobb ellenségünknek sem kívánnánk”
  2. Kertészek kedvence: ezt ültesd augusztusban, és még novemberben is virágzik a kertedben
  3. Túrd fel a gyerekkori holmijaidat: egy ház árát éri ez a régiség, amit a nagypapádtól kaptál

Figyelj a zöldségek arányára és formájára

  • A zöldségeket nagyobb darabokban tedd a levesbe, hogy ne főjenek szét.
  • Ne reszeld őket bele, különben gyorsan szétfőnek, és zavarossá teszik a levet.
  • A fagyasztott zöldségkeveréket csak az utolsó 30 percben add hozzá, így nem nyomják el az ízeket.
  • A főzés végén mindig szűrd le a levest, és ne hagyd benne a zöldségeket órákig.

Tipp:

Van egy különleges fűszer, amitől bizony még szebb lesz a húsleves. Ha tehát szeretnél kicsit csalni a színnel – valamint egészségesebbé is tennéd a levest – adj hozzá egy csipet kurkumát a főzés elején! Csodás aranysárga árnyalatot kapsz majd, és a kurkuma a leves ízét sem nyomja el. Akár friss gyökér, akár őrölt formában használod, hidd el, izgalmas lesz a végeredmény.

Fotó: Getty Images