Konyha

Soha ne tedd ezeket a húsokat a húslevesbe! Az ízét és az állagát is elrontják

A húsleves az egyik kedvenc klasszikus ételünk, amit rendszerint a vasárnapi ebédre készítünk, de különleges alkalmakra is remek választás. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy egyes húsfajták teljesen tönkretehetik a húsleves ízét és az állagát. Tudd meg, mely húsokat érdemes elkerülni, hogy a húslevesed tökéletesen ízletes és egészséges legyen!
csirke húsleves fazékban

A legnépszerűbb húsleves nálunk kétségtelenül a marhahúsból készült húsleves. A marhahús olyan telt, intenzív ízt és színt kölcsönöz a húslevesnek, amely pótolhatatlan. A tökéletes marhahúsleveshez fontos, hogy jó minőségű húst használjunk, lehetőleg csonttal együtt, így a húsleves nemcsak ízt, hanem tápértéket is kap. A második legnépszerűbb a csirkeleves, amely enyhébb és könnyebben emészthető, ezért gyakran választják betegségek vagy diéták esetén.

Ez is érdekelhet: Ezt az fűszert kell csak a húslevesbe szórni: aranyló és egészséges lesz tőle

Ahhoz, hogy a húsleves valóban ízletes és egészséges legyen, nagyon fontos a megfelelő elkészítés és az összetevők megfelelő kiválasztása. A legfontosabb tényező a megfelelő hús felhasználása. A legjobb részek a húsos csontok, amelyek mély ízt és szép színt adnak a húslevesnek. Másrészt vannak bizonyos húsok, amelyeket semmiképpen sem szabad a húsleveshez adni. Ezek közé tartozik az állatfej, állatfarok és belsőségek. Ezek a részek ugyanis nagymértékben károsan befolyásolhatják a húsleves ízét és színét, állagát.

Kerülendő húsfajták a húsleves elkészítésénél:

  • Állatfej: Nem mindig ad kellemes illatot és ízt a húslevesben, emiatt könnyen elnyomhatja a húsleves egyéb finom összetevőinek ízét. Ezenkívül a fej olyan anyagokat tartalmazhat, amelyek csökkentik a húsleves aranyló és átlátszó jellegét.
  • Farok: Bár egyes farokfajták – például az ökörfark – zselatint és ízt adhatnak a húslevesnek, más állatok farka kellemetlen olajos és ízetlen lehet. Ezek a részek túlságosan olajossá tehetik a húslevest, és a többi összetevőből származó értékes anyagok nem lesznek áthatóan érezhetők.
  • Belsőségek: A máj és más belsőségek gyakran gazdagok vasban és vitaminokban, de intenzív ízeket és szagokat is hordoznak, amelyek jelentősen megzavarhatják a húsleves finom ízét. A pacal használata túl keserűvé teheti a húslevest. Ezenkívül a pacal paraziták és toxinok forrása is lehet, ha nem alaposan tisztítják és készítik el.
csirke húsleves fazékban
Soha ne tedd ezeket a húsokat a húslevesbe! Az ízét és az állagát is elrontják

Húsleves: enyhíti a náthát

Ha elkap a nátha, vagy ledönt a lábunkról egy vírus, jólesik egy tányér meleg húsleves vagy egy bögre forró gyömbéres-mézes tea. Számos ételről, italról azt tartja a néphagyomány, hogy gyógyerejűek. De van ennek bármilyen tudományos alapja?

Népi megfigyelés: A forró házi húsleves segít leküzdeni a megfázás és az influenza kellemetlenségeit, és még a napi folyadékfogyasztáshoz is hozzájárul.

Mit mond a tudomány? A tyúkhúsleves nedvesíti a száraz nyálkahártyát, csökkenti a szervezetben keletkezett gyulladást. Az American College of Chest Physicians kutatói kimutatták, hogy a húsleves a benne főtt zöldségek (hagyma, sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé stb.) A- és C- vitaminjai és antioxidáns-tartalma, a hús fehérjetartalma, a benne főtt tészta könnyen emészthető szénhidrátja, valamint a szinte aromaterápiás hatású fűszerezés révén nyugtató hatással lehet a legyengült szervezetre.

Csillapítja a torokfájást, és még az orrdugulást is enyhítheti. A vegetariánus és vegán életmódot követők esetében hagymával, fokhagymával, gyömbérrel, csilivel főzött zöldségleves járul hozzá a szervezet öngyógyító folyamatainak serkentéséhez.

Forrás

fotó: gettyimages