Cukkinis pulykamell
HOZZÁVALÓK:
- 70 dkg pulykamellfilé
- só
- frissen őrölt bors
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 közepes cukkini
- 2 szál friss rozmaring
- 8 vékony szelet bacon
- fél dl olaj
A körethez:
- 40 dkg barna rizs
- 1 liter zöldségleves
- 5 dkg vaj
- 1 csokor petrezselyem
A pulykamellfilét felszeleteljük úgy, hogy csak minden második szeletet vágunk le teljesen, majd szétnyitjuk, kiklopfoljuk, és sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük. A cukkiniket zöldséghámozóval hosszában vékonyra szeleteljük, befedjük vele a pulykaszeleteket, megszórjuk aprított rozmaringgal, és szorosan felcsavarjuk. 2-2 szelet baconba tekerjük, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
Közben a körethez a barna rizst a zöldséglevesben puhára főzzük, majd leszűrjük, és vajon futtatott aprított petrezselyemmel összeforgatjuk. Tálaláskor a szeletelt cukkinis pulykamellet a petrezselymes barna rizzsel körítjük, és meglocsoljuk a saját szaftjával.
Lecsóval töltött csirkemell
HOZZÁVALÓK:
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 kisebb vöröshagyma
- 3 sárgahúsú zöldpaprika
- 1 csípős zöldpaprika
- 2 nagyobb paradicsom
- só, frissen őrölt bors
- 4 csirkemellfilé
- 2 tojás
- fél dl olaj
A körethez:
- 60 dkg tisztított burgonya
- só
- 6 dkg vaj
- 2 szál friss kakukkfű
A füstölt szalonnát kicsi kockákra vágva kisütjük, megfuttatjuk rajta az aprított vöröshagymát, hozzáadjuk a karikákra szelt zöldpaprikákat, paradicsomot, és megsózzuk, megborsozzuk. Közepes tűzön roppanósra pároljuk, majd ráütjük a tojásokat, és nem túl keményre pároljuk. Amíg hűl, a csirkemelleket éles késsel felszúrjuk, megtöltjük a tojásos lecsóval, a nyílást hústűvel összetűzzük, sózzuk, borsozzuk, és forró olajra téve, letakarva, közepes tűzön minden oldalukat pirosra sütjük.
A burgonyát sós vízben megfőzzük, és kakukkfüves vajon átforgatjuk.Al A csirkemellet félbevágva tányérra fektetjük, burgonyával körítjük, és a saját szaftjával meglocsoljuk.
Ez is érdekelhet
Padlizsánkrémmel töltött karaj
HOZZÁVALÓK:
- 1 nagyobb padlizsán
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- frissen őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
- fél citrom
- 80 dkg sertéskaraj csont nélkül
- 4 kiskanál mustár
- fél dl olívaolaj
A körethez:
- 70 dkg egyforma
- héjában főtt burgonya
- 5 dl olaj a sütéshez
A padlizsánt tepsibe tesszük, és 180 fokos sütőben, néha megforgatva, 25-30 perc alatt megsütjük. Lehúzzuk a héját, villával krémesre törjük, és az apróra vágott hagymával, fokhagymával, sóval, borssal, aprított petrezselyemmel, a fél citrom kicsavart levével ízesítjük. A karajokat nyitott szeleteléssel felszeleteljük, szétnyitjuk, klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, megkenjük mustárral, és elosztjuk rajtuk a padlizsánkrémet. Felcsavarjuk, megkötözzük, és forró olajon megpirítjuk. Tepsibe tesszük, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
A főtt burgonyát meghámozzuk a körethez, majd cikkekre vágjuk, bő forró olajban pirosra sütjük, és ha elkészült, szalvétára szedjük.

Fokhagymával töltött marharolád
HOZZÁVALÓK:
- 70 dkg hátszín
- só
- frissen őrölt bors
- 12 gerezd fokhagyma
- fél dl olaj
- 4 kiskanál dijoni mustár
- 1 dl száraz vörösbor
A körethez:
- 60 dkg tisztított
- burgonya
- só
- 1 közepes fej vöröshagyma
- fél dl olaj
- 1 kis csokor petrezselyem
A hátszínt szeleteljük, úgy, hogy csak minden második szeletet vágunk le teljesen, szétnyitjuk, kiklopfoljuk, és sózzuk, borsozzuk. A fokhagymákat szeletekre vágjuk, forró olajon megfuttatjuk, és egyenletesen elosztjuk a hússzeleteken. Szorosan felcsavarjuk, megkötözzük, sózzuk, borsozzuk, és megkenjük mustárral. Olajozott tepsibe fektetjük, két deci vizet öntünk alá, és alufóliával letakarva majdnem puhára pároljuk. Meglocsoljuk a vörösborral, és fólia nélkül pirosra sütjük.
A körethez a burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, burgonyanyomóval összetörjük, és belekeverjük a forró olajon futtatott petrezselymes vöröshagymát. A felszeletelt roládot tányérra fektetjük, meglocsoljuk a szaftjával, és a burgonyával körítjük.
Fotó: pexels