Konyha

Lusta lekvár szilvából, cukormentesen: ragacsos, sűrű és magától készül el a sütőben

Soha többet nem kell órákig a konyhában állnod a lábos mellett, ha szilvalekvárt szeretnél készíteni. Ez a gyors megoldás cukormentesen 1,5-2 óra alatt elkészül magától.
szilvalekvár üvegben

A szilvából készül az egyik, ha nem a legjobb lekvár. Egyetlen gond van csak vele, az igazán jó szilvalekvár több, mint 10 órán át fő és folyamatosan kevergetni kell, és az sem baj, ha van egy rézüstöd, amiben elkészítheted. Van azonban egy szuper recept, amivel mindezt kihagyhatod és egyetlen keveréssel másfél-két óra alatt isteni cukormentes szilvalekvárt készíthetsz!

Cukormentes szilvalekvár gyorsan a sütőből

A Facebookon Greens of Daisy néven posztoló anyuka, Bukovicsné Békefi Daisy osztotta meg az ő legjobb receptjét, ami olyan egyszerű és gyors, hogy szinte nem is tűnik igaznak.

  1. A megmosott gyümölcsöt kimagozzuk és egy tűzálló edénybe tesszük.
  2. A sütőben kicsivel 100 fok fölött fog elkészülni.
  3. Másfél óra múlva villával összetörjük, de akár le is turmixolhatjuk, majd mehet vissza a sütőbe, amíg szépen be nem sűrűsödik.
  4. Ha elérte a megfelelő állagot, még forrón töltsd tiszta, sterilizált üvegekbe és mehet is a száraz dunsztba.

Jobb, mint a hosszú főzés

szilvalekvár üvegben
Ragacsos és édes

Nagy előnye, hogy mivel tényleg pillantok alatt megvan, bármikor megcsinálhatod, hiszen sem nagy előkészületet, sem folyamatos odafigyelést nem igényel. Ha van a kertben szilva, az éréssel egy időben folyamatosan készíthetsz egy-két üveggel, majd ha megint összegyűlik 1,5-2 kg, jöhet a következő sütés.

Mivel a hagyományos lekvárfőzés rengeteg idő és macera, annak általában csak akkor állunk neki, ha sok gyümölcsünk van, hogy ha soká is tart megfőzni, legalább csak egyszer kelljen nekiállni. Ez a recept viszont akár egy munkanap délutánján is elkészülhet.

Ez is érdekelhet

Meglepetés tipp: adj hozzá fűszereket!

Mivel akár 2-3 üvegenként is elkészítheted ezt a lusta lekvárt, azt javasoljuk, készítsd mindegyiket másmilyenre.

  • A szilvához remekül passzol a fahéj, az ánizs, a kardamom, a gyömbér: egy adag készülhet mondjuk ezekkel a fűszerekkel.
  • Ha felnőtt változatot készítenél, amikor villával összetöröd a gyümölcsöt, tegyél hozzá egy kevés száraz vörösbort. Több idő lesz, mire besűrüsödik az extra folyadék miatt, de megéri!

Fotó: gettyimages