Vajas-sajtos tekercs (150 Ft egy darab)
Hozzávalók 12 db-hoz:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál só
- kb. 2,5 dl tej
- 6 dkg vaj
- 1,5 dl tejföl
- 2 db tojás
- 15 dkg félkemény sajt
- só a töltelékhez
- A langyos tejben simára keverjük az élesztőt. A lisztet elkeverjük 1 teáskanál sóval, hozzáadunk 1 db tojást, 3 dkg olvasztott vajat és 1 dl tejfölt, majd az élesztős tejet. Összekeverjük a tésztát, és ruganyosra dagasztjuk.
- Szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen 5 mm vastag téglalappá nyújtjuk.
- A maradék olvasztott vajat összekeverjük a maradék tejföllel, és megsózzuk. Kenőtollal megkenjük a tésztát, majd rászórjuk a reszelt sajtot.
- A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük a tésztát, és 12 részre vágjuk. Meglapítjuk kicsit a csigákat, sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, és addig kelesztjük őket, amíg a sütő melegszik.
- A sütőt 200 Celsius-fokra melegítjük. Elkevert tojással megkenjük a csigák tetejét, majd kb. 20 perc alatt készre sütjük őket.
Ez is érdekelhet: Őszi piték gazdagon töltve 250 forint alatt: 3 kényeztető recept képpel
Szilvás-almás-diós muffin (90 Ft egy darab)

Hozzávalók 12 db muffinhoz:
- 2 db L-es tojás
- 10 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 10 dkg durvára darált dió
- 15 dkg alma
- 20 dkg szilva
- 1,5 dl tej
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 dl étolaj
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál frissen őrölt kávé
- egy csipet só
- A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Az egész tojásokat a cukorral, elektromos habverővel fehéredésig verjük, majd hozzáadjuk az olajat a masszához.
- A lisztet elkeverjük a fahéjjal, a kávéval és sütőporral, valamint a csipet sóval, és fakanállal a tojáshoz dolgozzuk. Hozzádjuk a lereszelt almát (a levével együtt), valamint a durvára darált diót. Ha szükséges, kevés tejjel hígítjuk a muffintésztát, hogy sűrű de kanalazható legyen. Hozzáforgatjuk a darabolt szilvát is.
- Muffinkapszlival kibéleljük a muffinforma mélyedéseit, belekanalazzuk a tésztát, és az előmelegített sütőben 30 perc alatt, tűpróbáig készre sütjük.
Pizzás tekercs kelesztés nélkül (120 Ft egy adag)

Hozzávalók 2 tepsinyi rúdhoz (8 adag, kb. 30-35 db):
- 25 dkg liszt
- 5 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál sütőpor
- kb. 1,5 dl langyos víz
- 140 g sűrített paradicsom
- 4 evőkanál szárított oregánó
- 10 dkg félkemény reszelt sajt
- só
- A lisztet elkeverjük a sóval, a sütőporral, az olajjal és annyi langyos vizzel, hogy lágy kenyértészta állagú legyen. Ruganyosra gyúrjuk.
- Kettéosztjuk, és lisztezett felületen kb. 2 mm vékony téglalapokká nyújtjuk.
- A kinyújtott tésztalapot megkenjük sűrített paradicsommal, egyenletesen megszórjuk a reszelt sajttal és az oregánóval, megsózzuk. Éles késsel kb. 3-4 cm széles csíkokat vágunk a tésztából, és megtekerjük őket.
- Sütőpapírra tesszük a rudakat, és 180 Celsius-fokra melegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük őket.
Ez is érdekelhet
Fotók: Vrábel Kriszta