Konyha

Titkos családi recept a déditől: ettől az egy hozzávalótól lesz tökéletes a rétestészta

Az ősz beköszöntével elérkezik a csipetnyi fahéjjal illatosított almás rétesek szezonja. Ha sosem mertél eddig nekiállni, ne habozz, megtaláltuk a legjobb receptet!
almás rétes porcukorral

A réteseket eheted melegen és hidegen is, akár egy gombóc fagyival, ha bírod a hűvös időben az ilyesmit. De bárhogy is fogyasztod, az biztos, ha leveles tésztából csinálod, hamar és egyszerűen elkészül, de az igazi mégis a házi tésztás. Ez ugyanis még napok múlva is friss marad – kérdés persze, hogy marad-e egyáltalán bármi, aminek frissnek kellene még lennie. Egyetlen extra hozzávalóra van csupán szükséged, amivel mennyei rétest süthetsz.

Ez a tészta nem szakad, nem reped meg sütés közben, és sütés után több napig puha marad, mégpedig az egyszerű natúr joghurtnak köszönhetően, amely puhaságot és rugalmasságot ad a tésztának még hosszú dagasztás nélkül is.

Ez is érdekelhet

A dédi legegyszerűbb és legfinomabb almás rétes receptje

Hozzávalók 3 almás réteshez :

  • 350 g finomliszt
  • 150 g natúr joghurt
  • 190 g vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • alma a töltelékhez – körülbelül 4 közepes méretű alma
  • őrölt fahéj
  • diófélék és mazsola ízlés szerint
  • egy kevés cukor az alma édesítéséhez
  • 1 felvert tojás a kenéshez – a maradék tojásfehérjét felhasználhatjuk

Elkészítés

  1. A lisztből, joghurtból, vajból, tojássárgájából és egy csipet sóból készítsünk tésztát, és a hűtőbe tesszük pihenni.
  2. Az almák magházát eltávolítjuk, és durvára reszeljük le őket. A felesleges levet kinyomjuk.
  3. A tésztát három részre osztjuk, lisztezett deszkán leheletvékony lapokat nyújtunk belőle, könnyű lesz, hiszen a tészta nem szakad.
  4. A reszelt almákat a kinyújtott lapra kenjük, ízlés szerint megszórjuk fahéjjal és cukorral, mazsolával és diófélékkel ízesítjük, és rétes alakúra feltekerjük.
  5. A réteseket a „varrásukkal” lefelé egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és felvert tojással megkenjük.
  6. Előmelegített sütőben 180°C-on körülbelül fél órán át sütjük, amíg a rétesek aranybarnák nem lesznek.

Egy kis joghurt jót tesz az egészségnek is

Az almás rétes sütésének legegyszerűbb módja, ha kész leveles tésztát veszel hozzá, de a bolti leveles tészta nagyon zsíros is, és sok üres kalóriát tartalmaz. Ezzel a recepttel azonban ugyanilyen könnyen süthetsz rétest sokkal kevesebb zsírral és szénhidráttal.

A natúr joghurt egészségügyi előnyein kívül a tészta elkészítésekor is érezni fogod a különbséget. A receptben található hozzávalók gyorsan és könnyen összeállnak egy puha tésztává, ami eleinte kicsit ragacsos, de ahogy dolgozod, egyre szilárdabbá válik. Kinyújtva nem ragad, nem szakad, és könnyen nyújtható. A joghurtban található zsírok és fehérjék adják a tészta puhaságát, így nem száraz, és sütés után sem keményedik meg.

Bevált extra tippek réteshez

almás rétes porcukorral
A joghurt puhává és rugalmassá teszi a tésztát
  • Kerüld a túl híg joghurtokat, mert feleslegesen meglágyítják a tésztát, és a nyújtása nehezebbé válik.
  • A görög joghurtok jó választások , mivel ideális állagúak, és magasabb a fehérjetartalmuk is.
  • Csak szobahőmérsékletű vajjal dolgozz, így könnyebb lesz a dolgod.
  • Ha az almák nagyon lédúsak, nyomd ki őket egy kicsit, vagy szórd meg zsemlemorzsával a tésztát, ami felszívja a felesleges levet.
  • Ha dióféléket is teszel a rétesbe, pirítsd meg szárazon egy forró serpenyőben.
  • Áztasd be a mazsolát rumban, de víz is elég.

Mit lehet még joghurtos tésztából készíteni?

Ez a tészta univerzálisan felhasználható, mivel nincs benne cukor. A klasszikus almás rétes helyett vagy mellett kipróbálhatod a mákos és szilvás töltelék kombinációját is, de készíthetsz reszelt körtével vagy diós töltelékkel is réteseket.

A tészta sós rétesekhez is alkalmas, a klasszikus sonka-sajt kombináció mellett a káposztás-sajtos vagy kolbászos töltelék is kiváló. Ha nem tudod, mit kezdj a sok tökkel a kertben, próbáld meg durvára reszelni a tököt, adj hozzá finomra vágott sajtot, paprikát, szalámit és zöldfűszereket, például petrezselymet. Vagy ha hagynád a flancot, egyszerűen csinálj tökös-mákos rétest, úgyis az a legjobb.

Töltött táskákat is készíthetsz ebből a tésztából.

Forrás

Fotó: gettyimages