A réteseket eheted melegen és hidegen is, akár egy gombóc fagyival, ha bírod a hűvös időben az ilyesmit. De bárhogy is fogyasztod, az biztos, ha leveles tésztából csinálod, hamar és egyszerűen elkészül, de az igazi mégis a házi tésztás. Ez ugyanis még napok múlva is friss marad – kérdés persze, hogy marad-e egyáltalán bármi, aminek frissnek kellene még lennie. Egyetlen extra hozzávalóra van csupán szükséged, amivel mennyei rétest süthetsz.
Ez a tészta nem szakad, nem reped meg sütés közben, és sütés után több napig puha marad, mégpedig az egyszerű natúr joghurtnak köszönhetően, amely puhaságot és rugalmasságot ad a tésztának még hosszú dagasztás nélkül is.
Ez is érdekelhet
A dédi legegyszerűbb és legfinomabb almás rétes receptje
Hozzávalók 3 almás réteshez :
- 350 g finomliszt
- 150 g natúr joghurt
- 190 g vaj
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
- alma a töltelékhez – körülbelül 4 közepes méretű alma
- őrölt fahéj
- diófélék és mazsola ízlés szerint
- egy kevés cukor az alma édesítéséhez
- 1 felvert tojás a kenéshez – a maradék tojásfehérjét felhasználhatjuk
Elkészítés
- A lisztből, joghurtból, vajból, tojássárgájából és egy csipet sóból készítsünk tésztát, és a hűtőbe tesszük pihenni.
- Az almák magházát eltávolítjuk, és durvára reszeljük le őket. A felesleges levet kinyomjuk.
- A tésztát három részre osztjuk, lisztezett deszkán leheletvékony lapokat nyújtunk belőle, könnyű lesz, hiszen a tészta nem szakad.
- A reszelt almákat a kinyújtott lapra kenjük, ízlés szerint megszórjuk fahéjjal és cukorral, mazsolával és diófélékkel ízesítjük, és rétes alakúra feltekerjük.
- A réteseket a „varrásukkal” lefelé egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és felvert tojással megkenjük.
- Előmelegített sütőben 180°C-on körülbelül fél órán át sütjük, amíg a rétesek aranybarnák nem lesznek.
Egy kis joghurt jót tesz az egészségnek is
Az almás rétes sütésének legegyszerűbb módja, ha kész leveles tésztát veszel hozzá, de a bolti leveles tészta nagyon zsíros is, és sok üres kalóriát tartalmaz. Ezzel a recepttel azonban ugyanilyen könnyen süthetsz rétest sokkal kevesebb zsírral és szénhidráttal.
A natúr joghurt egészségügyi előnyein kívül a tészta elkészítésekor is érezni fogod a különbséget. A receptben található hozzávalók gyorsan és könnyen összeállnak egy puha tésztává, ami eleinte kicsit ragacsos, de ahogy dolgozod, egyre szilárdabbá válik. Kinyújtva nem ragad, nem szakad, és könnyen nyújtható. A joghurtban található zsírok és fehérjék adják a tészta puhaságát, így nem száraz, és sütés után sem keményedik meg.
Bevált extra tippek réteshez

- Kerüld a túl híg joghurtokat, mert feleslegesen meglágyítják a tésztát, és a nyújtása nehezebbé válik.
- A görög joghurtok jó választások , mivel ideális állagúak, és magasabb a fehérjetartalmuk is.
- Csak szobahőmérsékletű vajjal dolgozz, így könnyebb lesz a dolgod.
- Ha az almák nagyon lédúsak, nyomd ki őket egy kicsit, vagy szórd meg zsemlemorzsával a tésztát, ami felszívja a felesleges levet.
- Ha dióféléket is teszel a rétesbe, pirítsd meg szárazon egy forró serpenyőben.
- Áztasd be a mazsolát rumban, de víz is elég.
Mit lehet még joghurtos tésztából készíteni?
Ez a tészta univerzálisan felhasználható, mivel nincs benne cukor. A klasszikus almás rétes helyett vagy mellett kipróbálhatod a mákos és szilvás töltelék kombinációját is, de készíthetsz reszelt körtével vagy diós töltelékkel is réteseket.
A tészta sós rétesekhez is alkalmas, a klasszikus sonka-sajt kombináció mellett a káposztás-sajtos vagy kolbászos töltelék is kiváló. Ha nem tudod, mit kezdj a sok tökkel a kertben, próbáld meg durvára reszelni a tököt, adj hozzá finomra vágott sajtot, paprikát, szalámit és zöldfűszereket, például petrezselymet. Vagy ha hagynád a flancot, egyszerűen csinálj tökös-mákos rétest, úgyis az a legjobb.
Töltött táskákat is készíthetsz ebből a tésztából.
Fotó: gettyimages