Paradicsomos lencseleves
Hozzávalók:
- 30 dkg apró szemű konzervlencse
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál szárzeller
- 40 dkg hámozott konzerv-paradicsom
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- só, bors, olívaolaj
- 8 szelet bacon
Az olajon megpirítjuk a felkockázott hagymát. A sárgarépát egész apró kockákra, a szárzellert karikákra vágjuk, majd a hagymával dinszteljük, és 5 perc párolás után hozzáadjuk a felaprított fokhagymát. Felöntjük a paradicsommal, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, fél órán át főzzük. A levest felöntjük 5 dl vízzel, majd hozzáadjuk a lecsöpögtetett lencsét, és további negyedórán át főzzük. A baconszeleteket ropogósra sütjük, azzal kínáljuk a levest.
Ezeket olvastad már?
Babfasírt
Hozzávalók:
- 2 doboz (40 dkg darabonként) konzerv fehérbab
- nagy fej vöröshagyma
- 1 tojás
- zsemlemorzsa
- 1 citrom
- só, bors
- olaj a sütéshez
A lecsöpögtetett babot egy nagy tálba tesszük, villával összetörjük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a felaprított petrezselymet, a tojást. Sózzuk, borsozzuk, hozzáreszeljük a citrom héját, elkeverünk benne 4 evőkanál zsemlemorzsát. Pogácsákat formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk, majd forró olajban mindkét oldalukat ropogósra sütjük.
Csilis babos tészta
Hozzávalók:
- 30 dkg rövid csőtészta
- 25 dkg darált marhahús
- 10 dkg füstölt szalonna
- 40 dkg hámozott paradicsom-konzerv
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 40 dkg vörös bab (konzerv)
- 5 dkg ementáli sajt
- olívaolaj
- szárított erős paprika, só, bors
Az aprított hagymát olívaolajon üvegesre pároljuk a felkockázott szalonnával, hozzáadjuk a darált húst, és zsírjára pirítjuk. Beletesszük a konzervparadicsomot, a feldarabolt fokhagymát, a csípős paprikát. Sózzuk, borsozzuk, lefedjük. Takarékon főzzük 1,5 órán át, a végén hozzákeverjük a lecsöpögtetett babot. A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük. Elkeverjük a raguval, tűzálló tálba tesszük. Megszórjuk reszelt sajttal, és 20 percre 220 fokos sütőbe tesszük.
Citromos karaj lencsesalátával
Hozzávalók:
- 8 szelet karaj
- 30 dkg apró szemű konzervlencse
- 2 nagyobb sonkahagyma
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csapott evőkanál liszt
- olívaolaj, frissen őrölt bors, só
A lencsét elkeverjük a vékonyra szelt hagymával és a petrezselyemmel. A citromhéj és -lé felét elkeverjük olívaolajjal, és beleforgatjuk a salátát. A hússzeleteket pirosra sütjük, félretesszük. A visszamaradt olajra lisztet szórunk, folyamatos keverés mellett hozzáadunk 1 dl vizet, a maradék citromhéjat és levet. Meglocsoljuk a húst, és mellé kínáljuk a lencsesalátát.
Fotó: Vrábel Kriszta