Konyha

Vadak háziasan: 4 egyszerű őszi recept, amit kezdő szakácsnők is bátran elkészíthetnek

Ha vadhúst főzünk, ne fedjük le, így jobban elpárolognak belőle a vadakra jellemző illatok, amelyeket nem mindenki szeret.

Tűzdelt őzcomb gombás burgonyával

Hozzávalók:

  • 1 kg őzcombfilé
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 5 gerezd fokhagyma
  • durvára tört fekete bors, só
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 dl 30%-os tejszín
  • fél dl olaj
  • a körethez: 1 kg burgonya, 15 dkg csiperkegomba, 3 evőkanál olívaolaj
  • Az őzcombot szalonnával, fokhagymával megtűzdeljük, és sózzuk, borsozzuk. Forró olajon pirosra sütjük, tepsibe fektetjük, meglocsoljuk a zsiradékkal, három deci vízzel, mellészórjuk a darabolt répákat, a hagymát, és alufóliával lefedve 180 fokos sütőben 2 óra alatt majdnem puhára pároljuk, majd a fóliát levéve pirosra sütjük.
  • A zöldségeket apróra vagdaljuk, visszatesszük a szaftba, hozzáöntjük a tejszínt, és addig főzzük, amíg besűrűsödik. A húst szeletelve tálaljuk, körbelocsoljuk a szafttal.
  • A burgonyát sós vízben megfőzzük, a gombát cikkekre vágjuk, olajon pirosra sütjük. Sóval, őrölt borssal, petrezselyemmel ízesítjük. A burgonyát összetörjük, és belekeverjük a gombát.

Vörösboros vaddisznópaprikás

Hozzávalók:

  • fél dl olaj
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 szem borókabogyó
  • 1 kg vaddisznó apróhús
  • 2 evőkanál fűszerpaprika
  • só, őrölt bors
  • 1,5 dl száraz vörösbor
  • 1-1 zöldpaprika és paradicsom
  • a körethez: 1,5 kg burgonya
  1. A forró olajon megpirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a durvára tört borókabogyót és a 2×2 centis kockákra vágott vaddisznóhúst. Fehéredésig sütjük, megszórjuk fűszerpaprikával, félig felöntjük vízzel, és ha felforrt, megsózzuk, borsozzuk.
  2. Fedővel letakarva közepes tűzön majdnem teljesen puhára pároljuk, majd meglocsoljuk a vörösborral. Ha kell, a levét kevés vízzel pótoljuk, és rászórjuk a kockákra vágott zöldpaprikát, paradicsomot.
  3. Lefedve, közepes tűzön készre pároljuk. A körethez a burgonyát meghámozva vékony cikkekre vágjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Ne főzzük túl, mert szétesik. Kínálhatunk hozzá házi csalamádét.

Tejfölös vadnyúlpaprikás

Hozzávalók:

  • 1 vöröshagyma
  • fél dl olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kg vadnyúlhús vegyesen
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 közepes zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 dl tejföl
  • a tésztához: 40 dkg liszt, 2 tojás

A hagymát megpirítjuk, rászórjuk a zúzott fokhagymát, és beletesszük a darabolt nyúlhúst. Fehéredésig sütjük, megszórjuk fűszerpaprikával, sózzuk, borsozzuk, félig felöntjük vízzel, és lefedve, 1,5 óra alatt majdnem teljesen puhára pároljuk. Beleszórjuk az összevágott zöldpaprikát, paradicsomot, ha kell, vizet öntünk hozzá, és készre pároljuk. Mielőtt lehúznánk a tűzről, a lisztből és a tejfölből kevés hideg vízzel habarást készítünk, és azzal besűrítjük.

A laskatésztához a lisztet, a tojást és annyi hideg vizet összegyúrunk, hogy egynemű, kemény tésztát kapjunk. 20 percig pihentetjük, majd lisztezett deszkán késfok vastagra nyújtjuk, és sós forró vízbe laskákat tépkedünk belőle.

Ezt olvastad már?

  1. Ördögi tervvel végezte ki a fia Soproni Ágit: csak a pénz motiválta az őrület szélén táncoló gyereket
  2. A válás után is vonzotta testileg: Kiss Manyi összejárt buja légyottokra házas exével
  3. Ez az 5 legjobb vesetisztító élelmiszer 60 év felett: minden nap kellene enned legalább egyet belőle

Orosházi vadkacsa tarhonyával

Hozzávalók

  • fél dl olaj
  • 1 vöröshagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1-1,2 kg-os vadkacsa
  • só, frissen őrölt bors
  • 40 dkg házi tarhonya
  • 2 zöldpaprika
  • 2 közepes paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  1. Forró olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk fűszerpaprikával, és hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott vadkacsát. Félig felöntjük vízzel, ha felforrt, sózzuk, borsozzuk, és lefedve majdnem teljesen puhára pároljuk. Ez körülbelül 2 óra.
  2. Ekkor rászórjuk a sütőben szárazon megpirított tarhonyát, felöntjük a tarhonyához képest két és félszeres mennyiségű forró vízzel, rászórjuk a kisebb darabokra vágott zöldpaprikát, paradicsomot, aprított petrezselymet.
  3. Összekeverjük, és lefedve, lassú tűzön készre pároljuk. Ha elkészült, húsvillával fellazítjuk, és forrón tálaljuk. Ízlés szerint csemegeuborkát kínálhatunk hozzá.

Fotó: archív, pexels