Címlapsztori Konyha

Koós János nemcsak a színpadon volt művész: tárkonyos bárányleveséről ódákat zengtek, itt a titkos családi recept

A húsvéti bárány az ünnepkör világszerte ismert szimbóluma, de csak ritkán kerül a tányérra - manapság még húsvétkor sem. Pedig érdemes fogyasztani, ugyanis a bárányhús az egyik legegészségesebb hús: tele van ásványi anyagokkal.

A húsvéti bárány az ünnepkör világszerte ismert szimbóluma, de csak ritkán kerül a tányérra – manapság még húsvétkor sem. Pedig érdemes fogyasztani, ugyanis a bárányhús az egyik legegészségesebb hús: tele van ásványi anyagokkal. Omega-3 és olein is található benne, amelyek fontosak az egészséges szívműködéshez, és magas koleszterinszint esetén is ajánlott a fogyasztásuk.

Könnyen emészthető étel

A nyúlhúshoz és a csirkéhez hasonlóan a bárányhús is könnyen emészthető, még a babák hozzátáplálásához is ajánlják. Könnyen felszívódó vasat tartalmaz, gíy a  vérszegénységben szenvedőknek is kifejezetten ajánlott. Magas B-vitamintartalma jótékonyan hat az idegrendszerre és az emésztésre.

Jelentős cink, kálium, foszfor és kálcium forrás is, és nagy mennyiségű kreatin is van benne, ami pedig sportoláshoz, tartós igénybevételhez ajánlott.

Koós János rendszeresen evett bárányt

1983-ban készült egy művész-szakácskönyv, a Zenei ki mit főz? – Muzsikus szakácskönyv, ami nemcsak remek recepteket tartalmaz, hanem igazi kordokumentum is: hiszen a könyvben jár egy-egy sztori a sztároktól a receptekhez. Koós János kedvenc receptjei is helyet kaptak a kiadványban, így például a tárkonyos báránylevese is, amit tárkonyecet tesz pikánssá. Ebből a kiadványból derült ki például az is, hogy Gregor József csak mérleg nélkül főzött. Na de lássuk, Koós hogyan készítette ezt az egyszerű és tápláló levest.

Koós János tárkonyos báránylevese

Hozzávalók:

  • 1 kg bárány eleje és lapocka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 6 szem fekete bors
  • 2 dkg tárkony
  • 2 dkg zsír
  • 4 dkg liszt
  • 1 pohár tejföl
  • tárkonyecet
  • 1/2 dl tejszín
  • 1 tojássárgája

Elkészítés: Kicsontozzuk a húst, s a csontokból a negyedelt hagymával, borssal, sóval levest főzünk. Leszűrjük a levét, s ebbe a csontlébe tesszük a kockára vágott bárányhúst. Amikor a hús megpuhult, finomra vágott tárkonnyal ízesítjük. Miközben a leves fő, a a zsiradékból s lisztből rántást készítünk, apránként feleresztjük 1 pohár tejföllel és beleöntjük a levesbe. Utánaízesítjük tárkonyecettel és még néhány percig főzzük. Tálalás előtt 1/2 dl, tojással elkevert tejszínnel legírozzuk.

FOTÓ: Zenei ki mit főz? – Muzsikus szakácskönyv

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete