Címlapsztori Konyha

Koós János nemcsak a színpadon volt művész: tárkonyos bárányleveséről ódákat zengtek, itt a titkos családi recept

A húsvéti bárány az ünnepkör világszerte ismert szimbóluma, de csak ritkán kerül a tányérra - manapság még húsvétkor sem. Pedig érdemes fogyasztani, ugyanis a bárányhús az egyik legegészségesebb hús: tele van ásványi anyagokkal.

A húsvéti bárány az ünnepkör világszerte ismert szimbóluma, de csak ritkán kerül a tányérra – manapság még húsvétkor sem. Pedig érdemes fogyasztani, ugyanis a bárányhús az egyik legegészségesebb hús: tele van ásványi anyagokkal. Omega-3 és olein is található benne, amelyek fontosak az egészséges szívműködéshez, és magas koleszterinszint esetén is ajánlott a fogyasztásuk.

Könnyen emészthető étel

A nyúlhúshoz és a csirkéhez hasonlóan a bárányhús is könnyen emészthető, még a babák hozzátáplálásához is ajánlják. Könnyen felszívódó vasat tartalmaz, gíy a  vérszegénységben szenvedőknek is kifejezetten ajánlott. Magas B-vitamintartalma jótékonyan hat az idegrendszerre és az emésztésre.

Jelentős cink, kálium, foszfor és kálcium forrás is, és nagy mennyiségű kreatin is van benne, ami pedig sportoláshoz, tartós igénybevételhez ajánlott.

A Zenei ki mit főz? 1983-ban készült. A címlapon Gregor József

Koós János rendszeresen evett bárányt

1983-ban készült egy művész-szakácskönyv, a Zenei ki mit főz? – Muzsikus szakácskönyv, ami nemcsak remek recepteket tartalmaz, hanem igazi kordokumentum is: hiszen a könyvben jár egy-egy sztori a sztároktól a receptekhez. Koós János kedvenc receptjei is helyet kaptak a kiadványban, így például a tárkonyos báránylevese is, amit tárkonyecet tesz pikánssá. Ebből a kiadványból derült ki például az is, hogy Gregor József csak mérleg nélkül főzött. Na de lássuk, Koós hogyan készítette ezt az egyszerű és tápláló levest.

Koós János tárkonyos báránylevese

Hozzávalók:

  • 1 kg bárány eleje és lapocka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 6 szem fekete bors
  • 2 dkg tárkony
  • 2 dkg zsír
  • 4 dkg liszt
  • 1 pohár tejföl
  • tárkonyecet
  • 1/2 dl tejszín
  • 1 tojássárgája

Elkészítés: Kicsontozzuk a húst, s a csontokból a negyedelt hagymával, borssal, sóval levest főzünk. Leszűrjük a levét, s ebbe a csontlébe tesszük a kockára vágott bárányhúst. Amikor a hús megpuhult, finomra vágott tárkonnyal ízesítjük. Miközben a leves fő, a a zsiradékból s lisztből rántást készítünk, apránként feleresztjük 1 pohár tejföllel és beleöntjük a levesbe. Utánaízesítjük tárkonyecettel és még néhány percig főzzük. Tálalás előtt 1/2 dl, tojással elkevert tejszínnel legírozzuk.

FOTÓ: Zenei ki mit főz? – Muzsikus szakácskönyv