Az ősz, pontosabban a hűvös reggelek és a rövidülő nappalok nemcsak a ruhatárra, hanem az étkezésekre is nagy hatást gyakorolnak. Sokan keresik ilyenkor a szezonális zöldségeket, amik finomak és egészségesek. Ilyen igazi őszi kincs a retek! Méltatlanul tartják számon csak tavaszi zöldségként, hiszen ősszel is bőven van helye a kertben – írja a Házipatika.
Retek, az őszi kedvenc
Kevesen tudják, de a retek kifejezetten jól érzi magát a szeptemberi-októberi hűvösben. A 10-20 fok közötti hőmérséklet ideális számára: nem szalad virágba, a gyökér szépen fejlődik, ráadásul az íze is kellemesen enyhe, ropogós marad. Ha most veted el, akkor a fagyok beállta előtt még bőven betakarítható a termés.
A hideg egyébként elősegíti a gyökérképződést: a növény ugyanis kevesebb energiát fordít a lombozatra, inkább a gyökérre koncentrál. Ez abszolút az előnyödre válik! Egy kis odafigyeléssel – laza, tápanyagban gazdag talajjal és egyenletes öntözéssel – még a kezdő kertészként is bőséges termésre számíthatsz.
Valódi vitaminbomba
A retek nemcsak ízletes, hanem tápláló is. Elsőre talán nem gondolnád, de a friss retek rengeteg C-vitamint tartalmaz, ami segíti az immunrendszer működését, különösen a náthás időszak kezdetén. Emellett bővelkedik ásványi anyagokban is: kálium, kalcium, foszfor, vas. Ezek mind hozzájárulnak az egészséges sejtműködéshez, és idegrendszerhez.
Igen, tudjuk folytatni! A retek rosttartalma elősegíti a megfelelő emésztést és a bélflóra egyensúlyát, így tehát a bélrendszer egészségét is támogatja. Az alacsony szénhidráttartalma miatt kiváló választás diétázóknak.
Ez is érdekelhet
Nemcsak nyersen jó

A legtöbben talán csak nyersen, szendvics mellé vagy salátába vágva fogyasztják a retket, azonban rengeteg módon elkészíthető!
Sütve vagy pirítva enyhül a csípőssége, és egyfajta édeskés, diós ízt kapsz. Ilyen formában remek köret húsok mellé. Savanyítva is sokáig eltartható, így akár télen is élvezheted a retek ízét. Továbbá a zöldje sem kell, hogy a komposztban kössön ki: friss leveleiből izgalmas pesztót, levest vagy turmixot készíthetsz.
Retekvaj a kísérletezőknek

Hozzávalók:
- 500 g vaj
- 10 db retek
- 1 csokor snidling
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor bazsalikom
- 1 teáskanál só
- 100 ml olívaolaj
Elkészítés:
- Vágd le a retek leveleit, mosd meg azokat, majd a fűszernövényekkel együtt pár perc alatt blansírozd le. A végeredményből jó alaposan nyomkodd ki a vizet. Ha van salátacentrifugád, akkor azzal is eltávolíthatod a felesleget.
- Tedd mindezt egy turmixba olívaolajjal és sóval. Turmixold le teljesen simára, majd valamilyen finom anyagon vagy konyharuhán keresztül szűrd át a kész masszát, hogy tiszta zöldolajat kapj.
- A megpuhult vajat helyezd egy tálba, add hozzá az zöldolajat, majd habosítsd fel. Az egész retkeket helyezd bele és keverd el úgy, hogy biztosan befedje őket a vaj. Helyezd át az egészet egy fóliával bélelt formába, amit aztán alaposan csomagolj be és tedd a mélyhűtőbe nagyjából 1 órára.
Pirítóson, jól megsózva tálald!
Fotó: Getty Images, nosalty