Mazsolás-májas cukkini
Hozzávalók:
- 2 közepes cukkini
- 10 dkg jázminrizs
- 20 dkg csirkemáj
- 1 marék mazsola
- 1 fej vöröshagyma
- 1 teáskanál méz
- olívaolaj, só, bors
- csipetnyi fahéj
A rizst lobogó, sós vízben megfőzzük, mint a tésztát, és ha kész, leszűrjük. A hagymát felkockázzuk, olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a feldarabolt májat és a mazsolát. 3-4 percig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, csipetnyi fahéjjal ízesítjük.
Hozzáöntünk fél deci vízben elkevert mézet, lefedjük, és 6-8 percig főzzük. Ha kész, a rizshez keverjük. A cukkiniket félbevágjuk, kivájjuk a belsejüket úgy, hogy maradjon körben egy vékony perem. A májas-mazsolás rizst a cukkinikbe töltjük. Fóliával lefedve 220 fokos sütőben 20 percig, majd fólia nélkül 10 percig sütjük.
Húsraguval töltött padlizsán
Hozzávalók:
- 2 kisebb padlizsán
- 25 dkg darált marhahús (esetleg vegyesen sertés-marha)
- 2 dl paradicsomszósz
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors, szárított bazsalikom
- szerecsendió, olívaolaj
- 5 dkg gouda sajt
A padlizsánokat félbevágjuk, kivájjuk a belsejüket úgy, hogy maradjon körben egy vékony perem. A kivájt padlizsánhúst felkockázzuk. A padlizsáncsónakokat sós, hideg vízbe tesszük úgy, hogy a vágási felületük vízben legyen. A felkockázott hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a darált húst és a padlizsánkockákat, és nagy lángon sütjük pár percig.
Felöntjük fél deci vízzel, sóval, borssal, bazsalikommal, aprított fokhagymával, kevés reszelt szerecsendióval fűszerezzük, hozzáadjuk a paradicsomszószt. Takarékon főzzük a mártást 1,5 órán keresztül. Kivesszük a padlizsánokat a vízből, és szárazra töröljük.
Enyhén sózzuk, majd beleszedjük a tölteléket. Sajtot reszelünk rá, és fóliával lefedve 210 fokos sütőben 25 percig, majd fólia nélkül 10 percig sütjük.
Ez is érdekelhet
Gombás kaliforniai paprika
Hozzávalók:
- 2 nagyobb kaliforniai paprika
- 25 dkg csiperke
- 2 zsemle
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 tojás
- só, bors, olaj
- 5 dkg edami sajt
A hagymát felkockázzuk, kevés olajon megdinszteljük. A megpucolt gombát apró kockákra vágjuk, a hagymához adjuk. Rászórjuk a felaprított fokhagymát és petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk, nagy lángon puhára pároljuk. Ha kész, a feldarabolt zsemlét a gombához adjuk. Nem szükséges áztatni, beszívja a gomba alatt keletkezett levet.
Beleütjük a tojást, újra sózzuk, borsozzuk, villával összetörjük-keverjük a tölteléket. A paprikákat kettévágjuk, bőven megtöltjük a gombás töltelékkel, és sajtot reszelünk rá. Fóliával lefedve 220 fokos sütőben 20 percig, majd fólia nélkül 10 percig sütjük.
Paradicsom tarjával, mozzarellával
Hozzávalók:
- 4 nagy kerek paradicsom
- 15 dkg füstölt tarja
- 125 g (1 zacskó) mozzarella
- 6 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 gerezd fokhagyma
- 3-4 szem aszalt paradicsom
- só, bors, petrezselyem
- 3 evőkanál olívaolaj
A paradicsomoknak kalapot vágunk, félretesszük. A paradicsomok húsát, magjait kanállal kiszedjük. A füstölt húst felkockázzuk, kevés olívaolajon enyhén megpirítjuk. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és közepesen aranybarnára pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a felaprított fokhagymát.
Ha kész, hozzákeverjük az aprított petrezselymet és a felcsíkozott aszalt paradicsomot. A mozzarellagolyót 4 karikára vágjuk. A paradicsomok aljába egy-egy evőkanálnyi fűszeres morzsát teszünk, ráhelyezzük a mozzarellakarikát, majd újra morzsát. Visszatesszük a paradicsomok kalapját, és 210 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Fortó: archív