Konyha

Őszi töltött zöldségek: 4 gyors vacsora tipp borongós estékre, amit bármikor összedobhatsz

A jóízű fogásokról akkor sem kell lemondanunk, amikor rengeteg a tennivalónk, és alig marad időnk a főzésre. Ehhez adunk ötleteket villámgyorsan elkészíthető receptekkel.
töltött zöldségek recept

Mazsolás-májas cukkini

Hozzávalók:

  • 2 közepes cukkini
  • 10 dkg jázminrizs
  • 20 dkg csirkemáj
  • 1 marék mazsola
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál méz
  • olívaolaj, só, bors
  • csipetnyi fahéj

A rizst lobogó, sós vízben megfőzzük, mint a tésztát, és ha kész, leszűrjük. A hagymát felkockázzuk, olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a feldarabolt májat és a mazsolát. 3-4 percig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, csipetnyi fahéjjal ízesítjük.

Hozzáöntünk fél deci vízben elkevert mézet, lefedjük, és 6-8 percig főzzük. Ha kész, a rizshez keverjük. A cukkiniket félbevágjuk, kivájjuk a belsejüket úgy, hogy maradjon körben egy vékony perem. A májas-mazsolás rizst a cukkinikbe töltjük. Fóliával lefedve 220 fokos sütőben 20 percig, majd fólia nélkül 10 percig sütjük.

Húsraguval töltött padlizsán

Hozzávalók:

  • 2 kisebb padlizsán
  • 25 dkg darált marhahús (esetleg vegyesen sertés-marha)
  • 2 dl paradicsomszósz
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, szárított bazsalikom
  • szerecsendió, olívaolaj
  • 5 dkg gouda sajt

A padlizsánokat félbevágjuk, kivájjuk a belsejüket úgy, hogy maradjon körben egy vékony perem. A kivájt padlizsánhúst felkockázzuk. A padlizsáncsónakokat sós, hideg vízbe tesszük úgy, hogy a vágási felületük vízben legyen. A felkockázott hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a darált húst és a padlizsánkockákat, és nagy lángon sütjük pár percig.

Felöntjük fél deci vízzel, sóval, borssal, bazsalikommal, aprított fokhagymával, kevés reszelt szerecsendióval fűszerezzük, hozzáadjuk a paradicsomszószt. Takarékon főzzük a mártást 1,5 órán keresztül. Kivesszük a padlizsánokat a vízből, és szárazra töröljük.

Enyhén sózzuk, majd beleszedjük a tölteléket. Sajtot reszelünk rá, és fóliával lefedve 210 fokos sütőben 25 percig, majd fólia nélkül 10 percig sütjük.

Ez is érdekelhet

  1. Soha többé Horvátország: „Amit átéltünk, a legnagyobb ellenségünknek sem kívánnánk”
  2. Túrd fel a gyerekkori holmijaidat: egy ház árát éri ez a régiség, amit a nagypapádtól kaptál
  3. Liptai Claudia a szerelmével üldözte Miller Zoltánt: „Kifeküdtem az útra, a kocsija elé”

Gombás kaliforniai paprika

töltött zöldség receptek

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb kaliforniai paprika
  • 25 dkg csiperke
  • 2 zsemle
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 tojás
  • só, bors, olaj
  • 5 dkg edami sajt

A hagymát felkockázzuk, kevés olajon megdinszteljük. A megpucolt gombát apró kockákra vágjuk, a hagymához adjuk. Rászórjuk a felaprított fokhagymát és petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk, nagy lángon puhára pároljuk. Ha kész, a feldarabolt zsemlét a gombához adjuk. Nem szükséges áztatni, beszívja a gomba alatt keletkezett levet.

Beleütjük a tojást, újra sózzuk, borsozzuk, villával összetörjük-keverjük a tölteléket. A paprikákat kettévágjuk, bőven megtöltjük a gombás töltelékkel, és sajtot reszelünk rá. Fóliával lefedve 220 fokos sütőben 20 percig, majd fólia nélkül 10 percig sütjük.

Paradicsom tarjával, mozzarellával

Hozzávalók:

  • 4 nagy kerek paradicsom
  • 15 dkg füstölt tarja
  • 125 g (1 zacskó) mozzarella
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szem aszalt paradicsom
  • só, bors, petrezselyem
  • 3 evőkanál olívaolaj

A paradicsomoknak kalapot vágunk, félretesszük. A paradicsomok húsát, magjait kanállal kiszedjük. A füstölt húst felkockázzuk, kevés olívaolajon enyhén megpirítjuk. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és közepesen aranybarnára pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a felaprított fokhagymát.

Ha kész, hozzákeverjük az aprított petrezselymet és a felcsíkozott aszalt paradicsomot. A mozzarellagolyót 4 karikára vágjuk. A paradicsomok aljába egy-egy evőkanálnyi fűszeres morzsát teszünk, ráhelyezzük a mozzarellakarikát, majd újra morzsát. Visszatesszük a paradicsomok kalapját, és 210 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Fortó: archív