Konyha

Sütőtökből izgalmasan: ez a 3 legjobb receptünk az ősz szupersztárjából 750 forint alatt

Ez az aranysárga vitaminbomba kétségkívül a szezon kedvence. Olcsó, kevés kalóriát tartalmaz és bárhol kapható. A szokványos sült verzió és a krémleves mellett rengeteg változatos fogást is készíthetünk belőle. Ajánlunk rögtön hármat is.
Sütőtökös vadasmártás

Sütőtökös vadasmártás (750 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50-60 dkg csirkemellfilé
  • 50 dkg sütőtök
  • 10 dkg zellergumó
  • 10 dkg fehérrépa
  • 1 dl tejföl
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál mustár
  • negyed citrom leve
  • olaj

 A nokedlihez:

  • 40 dkg liszt
  • 2 db tojás
  1. A meghámozott sütőtököt, zellert és fehérrépát felkockázzuk, és annyi bő vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a tejfölt, és botmixerrel krémesítjük. Sóval, mustárral, frissen őrölt borssal, kevés cukorral és citromlével ízesítjük.
  2. Az egészben hagyott csirkemellfiléket körbesózzuk és megborsozzuk, majd egy serpenyőben, kevés olajon hirtelen, nagy lángon kissé körbesütjük. Ezután 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük a húst.
  3. A lisztből, 1 teáskanál sóból és a tojásokból víz hozzáadásával hagyományos nokedlitésztát keverünk. Forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk, és készre főzzük a nokedlit. Felszeleteljük a sült csirkemelleket, és a nokedlivel, valamint a mártással tálaljuk őket.

Sajtos sütőtökfasírt (450 Ft egy adag)

Sajtos sütőtökfasírt
Sajtos sütőtökfasírt (450 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg sült sütőtök
  • 1 db szikkadt zsemle
  • 1 db tojás
  • 10 dkg félkemény sajt
  • 2 kis gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál currypor
  • zsemlemorzsa
  • 20 dkg rizs
  • 2 dl natúr görög joghurt
  • 1 teáskanál mustár
  • napraforgóolaj
  • só, frissen őrölt bors
  1. A sült sütőtökhúst tálba teszük, hozzáadjuk a vízbe áztatott kifacsart zsemlét, 1 tojást és a reszelt sajtot. Sóval, borssal, 1 gerezd zúzott fokhagymával és 1 evőkanál curryvel fűszerezzük.
  2. Összedolgozzuk, és legalább 20 percig hűtőszekrényben pihentetjük a masszát. Diónyi méretű gombócokat formázunk belőle, a zsemlemorzsában megforgatjuk, és bő, forró olajban hirtelen ropogósra sütjük.
  3. A körethez a rizst sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A mártáshoz a joghurtot elkeverjük a mustárral, a másik zúzott fokhagymával és a maradék curryporral.

Ez is érdekelhet: Sütőtök menüben: 4 fogásos lakoma levestől a desszertig az ősz kedvenc zöldségéből

Sütőtökös-sonkás rizottó (550 Ft egy adag)

Sütőtökös-sonkás rizottó
Sütőtökös-sonkás rizottó (550 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 25 dkg rizottónak való kerek szemű rizs
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg vaj
  • 1,8 l zöldségalaplé
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 50 dkg sütőtök (hámozott mennyiség)
  • 10 dkg füstölt sonka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor zsálya vagy 1 evőkanál szárított zsálya
  • só, frissen őrölt bors
  1. Egy evőkanál olajon megpirítjuk az apróra kockázott sonkát, és félretesszük.
  2. A finomra kockázott vöröshagymát 4 evőkanál olívaolaj és a vaj felének a keverékén puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a rizst, a hámozott, felkockázott sütőtököt és a csíkokra vágott friss vagy a szárított zsályát.
  3. Átforgatjuk őket a zsiradékon, majd felöntjük a fehérborral. Fokozatosan adagoljuk hozzá a zöldségalaplevet, miközben folyamatosan kevergetjük a rizottót. Kb. 18-20 perc alatt készre főzzük. Ne legyen teljesen puha, és maradjon szaftos – az utolsó adag levet ne főzzük el teljesen!
  4. Sóval, borssal ízesítjük, hozzá-keverjük a vaj maradékát, és a pirított sonkát. Azonnal tálaljuk. Olaszországban a maradék rizottót soha nem melegítik fel újra, helyette a kihűlt rizsből gombócokat formáznak, bepanírozzák és olajban kisütik őket.

Ez is érdekelhet

  1. Exkluzív – Fél éve gyászol Tóthfalusi Fanni: „Csak abban bízok, hogy egyszer újra együtt lehetünk”
  2. Elfeledve halt meg az Indul a bakterház Banyája: Horváth Teri belekeseredett a mellőzöttségbe
  3. Botrányai a karrierjét is tönkretették: a férfiak álma volt, ma fel sem ismerni Kim Basingert

Fotók: Vrábel Kriszta