Sütőtökös vadasmártás (750 Ft egy adag)
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50-60 dkg csirkemellfilé
- 50 dkg sütőtök
- 10 dkg zellergumó
- 10 dkg fehérrépa
- 1 dl tejföl
- 1 teáskanál cukor
- 1 evőkanál mustár
- negyed citrom leve
- olaj
A nokedlihez:
- 40 dkg liszt
- 2 db tojás
- só
- A meghámozott sütőtököt, zellert és fehérrépát felkockázzuk, és annyi bő vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a tejfölt, és botmixerrel krémesítjük. Sóval, mustárral, frissen őrölt borssal, kevés cukorral és citromlével ízesítjük.
- Az egészben hagyott csirkemellfiléket körbesózzuk és megborsozzuk, majd egy serpenyőben, kevés olajon hirtelen, nagy lángon kissé körbesütjük. Ezután 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük a húst.
- A lisztből, 1 teáskanál sóból és a tojásokból víz hozzáadásával hagyományos nokedlitésztát keverünk. Forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk, és készre főzzük a nokedlit. Felszeleteljük a sült csirkemelleket, és a nokedlivel, valamint a mártással tálaljuk őket.
Sajtos sütőtökfasírt (450 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg sült sütőtök
- 1 db szikkadt zsemle
- 1 db tojás
- 10 dkg félkemény sajt
- 2 kis gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál currypor
- zsemlemorzsa
- 20 dkg rizs
- 2 dl natúr görög joghurt
- 1 teáskanál mustár
- napraforgóolaj
- só, frissen őrölt bors
- A sült sütőtökhúst tálba teszük, hozzáadjuk a vízbe áztatott kifacsart zsemlét, 1 tojást és a reszelt sajtot. Sóval, borssal, 1 gerezd zúzott fokhagymával és 1 evőkanál curryvel fűszerezzük.
- Összedolgozzuk, és legalább 20 percig hűtőszekrényben pihentetjük a masszát. Diónyi méretű gombócokat formázunk belőle, a zsemlemorzsában megforgatjuk, és bő, forró olajban hirtelen ropogósra sütjük.
- A körethez a rizst sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A mártáshoz a joghurtot elkeverjük a mustárral, a másik zúzott fokhagymával és a maradék curryporral.
Ez is érdekelhet: Sütőtök menüben: 4 fogásos lakoma levestől a desszertig az ősz kedvenc zöldségéből
Sütőtökös-sonkás rizottó (550 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 25 dkg rizottónak való kerek szemű rizs
- 5 evőkanál olívaolaj
- 5 dkg vaj
- 1,8 l zöldségalaplé
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 50 dkg sütőtök (hámozott mennyiség)
- 10 dkg füstölt sonka
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor zsálya vagy 1 evőkanál szárított zsálya
- só, frissen őrölt bors
- Egy evőkanál olajon megpirítjuk az apróra kockázott sonkát, és félretesszük.
- A finomra kockázott vöröshagymát 4 evőkanál olívaolaj és a vaj felének a keverékén puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a rizst, a hámozott, felkockázott sütőtököt és a csíkokra vágott friss vagy a szárított zsályát.
- Átforgatjuk őket a zsiradékon, majd felöntjük a fehérborral. Fokozatosan adagoljuk hozzá a zöldségalaplevet, miközben folyamatosan kevergetjük a rizottót. Kb. 18-20 perc alatt készre főzzük. Ne legyen teljesen puha, és maradjon szaftos – az utolsó adag levet ne főzzük el teljesen!
- Sóval, borssal ízesítjük, hozzá-keverjük a vaj maradékát, és a pirított sonkát. Azonnal tálaljuk. Olaszországban a maradék rizottót soha nem melegítik fel újra, helyette a kihűlt rizsből gombócokat formáznak, bepanírozzák és olajban kisütik őket.
Ez is érdekelhet
Fotók: Vrábel Kriszta


