A novemberi esték már azt súgják: közeleg a Márton‑nap, és vele együtt eljön az idő, amikor otthonunk illata libából, jókedvből és közös asztalnál megosztott élményekből áll. Ha idén valami igazán különlegessel készülnél, ami egyszerre hagyományos és kifinomult, akkor a tárkonyos libaleves burgonyagombóccal receptje az, amit nem szabad kihagynod.
Ha eddig attól tartottál, hogy idén kimaradsz a libázásból, mert olyan drága már a hús, van egy jó hírünk, ez a leves aprólékból készül, amit szerencsére még mindig 1000 forint alatt meg lehet venni kilónként.
Miért válaszd ezt a levest?
Mert a libaaprólék és a libamell gazdag ízvilága már önmagában ünnepi hangulatot teremt és mert a tárkony segít megadni azt az aromát, ami a levest nemcsak melegítő fogássá, hanem ínyencséggé is emeli.
A burgonyagombócok látványosan feldobják a tálalást és könnyű velük villantani akkor is, ha nagyobb vendégséget vársz. Otthon, hétvégén, a családdal közösen elkészítve igazi közösségi program is lehet, de ha az elkészítésben éppen nem is segít senki, ha enni kell végre, biztosan ott lesz az egész család.
Hozzávalók (6 adaghoz):
- • 60-70 dkg libaaprólék
• 30 dkg libamell
• 20 dkg sárgarépa
• 20 dkg fehérrépa
• 20 dkg zeller
• 15 dkg zöldborsó (fagyasztott)
• 2 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 25 dkg burgonya
• 1 db tojás
• kb. 15 dkg liszt
• 1 citrom
• só, frissen őrölt bors
• 1 teáskanál őrölt pirospaprika
• 1 teáskanál szemes bors
• 4 evőkanál szárított, morzsolt tárkony
• olaj

Lépésről-lépésre: hogyan lesz tökéletes?
-
Tisztítsd meg és tedd fel az aprólékot (és a libamellet) kb. 1,5 liternyi hideg vízben, add hozzá a félbevágott vöröshagymát, a fokhagymát, és a szemes borsot, majd forrald fel, majd gyöngyözve főzd 1,5-2 órán át, hogy az ízek mélyre hatoljanak.
-
Közben főzd meg a burgonyát sós vízben, majd törd össze villával, keverd hozzá a tojást, lisztet (annyi, hogy lágy, de nem ragacsos tésztát kapj), sózd, adj hozzá kb. 2 evőkanál tárkonyt, és formázz belőle kis gombócokat.
-
Egy másik edényben dinszteld meg a finomra vágott hagymát kevés olajon, add hozzá 2 evőkanál tárkonyt és a pirospaprikát, majd add hozzá a feldarabolt zöldségeket és a vékony csíkokra vágott libamellet. Folytasd a dinsztelést, majd öntsd fel az alaplével, és lefedve, takaréklángon főzd kb. 30 percig.
-
A kész levesbe óvatosan szedd bele a burgonyagombócokat, és kb. 8–10 perc alatt főzd készre. Ízesítsd sóval, borssal, és egy kevés citromlével az extra frissességért.
Az eredmény egy illatos, gazdag, mégis otthon készíthető leves, ami egyben ünnepi falat is.
Erre figyelj!
- A hosszú, gyöngyöző főzés garantálja, hogy a hús omlós maradjon, a zöldségek pedig átvegyék az alaplé gazdagságát.
- A tárkony használata nem véletlen: jellegzetes illata és aromája különleges ízt kölcsönöz az ünnepi levesnek.
- A burgonyagombóc nem csak látványos, de textúrában is izgalmas: lágyan sül el a fogásban, és finoman simul a levesbe.
- Citromlé a végén: frissítő hatása miatt egyensúlyt teremt a libahús gazdagságával szemben.
Ha idén valami igazán különlegesre vágysz a Márton-napi menüben, akkor ne a szokásos recepteket keresd – hanem válaszd ezt a tárkonyos libalevest. Különlegessége abban rejlik, hogy hagyományos alapanyagokból, érthető lépésekben, mégis elegánsan készül el. A végeredmény: illatos, gazdag, mégis könnyed fogás, ami ünneppé teszi az asztalt.
Fotó: Vrábel Kriszta


