Konyha

Ez a sült krumpli recept olyan jó, hogy az air fryer is tapsolni fog tőle Jamie Olivernek

Kívül aranybarnára sült, belül puhán omlós burgonyák, illatos fokhagymával és zsályával: a sztárséf egyszerű, de zseniális receptje megmutatja, hogyan lehet klasszikus sült krumplit varázsolni forrólevegős sütőben.
steak burgonya tányéron zöldfűszerekkel

Hozzávalók

  • 1 kg közepes méretű burgonya
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 40 g puha vaj
  • 2 ág friss zsálya
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • tengeri só és frissen őrölt fekete bors
steak burgonya tányéron zöldfűszerekkel
Kívül ropogós, belül vajpuha

Ez is érdekelhet

  1. Megbuktak a népszerű márkák: ez a hűtő tartja a legtovább a hideget, ha áramszünet van
  2. Régen csak a szegények ették kényszerűségből: a májad legjobb barátja ez a gyerekkori csemege
  3. Pénzbírságot kapsz, ha ezt dobod a kukába: új szabályok léptek életbe a szemétszállításban

Elkészítés

  1. Előkészítés
    Hámozd meg a burgonyákat, és hagyd őket egészben. Ideális esetben mindegyik nagyjából egyforma méretű legyen, (körülbelül 8 cm-esek). Főzd őket enyhén sós, forrásban lévő vízben 15 percig, majd szűrd le, és hagyd a szűrőben 2 percig gőzölögni. Rázd meg óvatosan, hogy a széleik kicsit felpelyhesedjenek – ettől lesznek a burgonyák extra ropogósak.

  2. Sütés az air fryerben
    Melegítsd elő a forrólevegős sütőt 180 °C-ra 2 percig.
    Keverd össze a burgonyákat a héjastul hagyott fokhagymával, a vajjal, az olívaolajjal, sóval és borssal.
    Helyezd a darabokat egyenletesen a sütőkosárba, és süsd 30 percig, amíg aranybarna kérget kapnak.

  3. A Jamie-féle trükk
    Most pedig jöjjön a lényeg: húzd ki a sütőkosarat, és egy sütőlapát vagy krumplinyomó segítségével enyhén nyomd meg a krumplikat, hogy kissé összetapadjanak.
    Szórd rá a zsályaleveleket, locsold meg egy kevés olajjal, majd süsd további 15 percig, amíg tökéletesen aranybarna, ropogós és illatos lesz.

  4. Tálalás
    Nyomd ki a puha, sült fokhagymát a héjából, és szórd rá a krumplikra a légsütő alján összegyűlt ropogós darabkákkal együtt.
    Azonnal tálald – garantáltan mindenki repetát kér majd.

Burgonyatípusok

  • A puhább fajták passzolnak a püréhez – krémesebb állagúak.
  • A keményebb típus ideális salátához, főtt vagy sült krumplihoz.
  • A közepesen kemény fajták sokoldalúak: püréhez, rakotthoz, tócsnihoz is jók.

Ha pedig sütőben készítenéd, próbáld ki Jamie Oliver másik receptjét: Ez a világ legjobb sült krumplija: Jamie Oliver végre megmutatta a szuper egyszerű titkot

Még több burgonyás ételt itt találsz: Fantasztikus burgonya: 3 szuper krumplis étel olcsón vacsorára

Forrás: jamieoliver
Fotó: archív