Házi véres hurka
HOZZÁVALÓK:
- 1,2 kg sertésvér
- 80 dkg tokaszalonna
- 50 dkg főtt rizs
- 1 kiskanál zsír
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 4 fej fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 2 kiskanál majoránna
- 1 kiskanál őrölt köménymag
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- sós sertés vastag- vagy vékonybél
- az elkészítéshez: 3 fej fokhagyma, 1 evőkanál sertészsír
A megalvadt vért, a tokaszalonnát nagyobb darabokban, külön-külön sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük, tálba daráljuk és kihűtjük. Hozzáadjuk a főtt rizst, a zsíron megpirított, felaprított vöröshagymát, fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk, majoránnával, köménnyel, paprikával fűszerezzük, és jól összekeverjük. Hurkatöltőbe kanalazzuk, és sertésbélben nem túl szorosra töltjük a hurkákat.
A végét elkötjük, és a tokaszalonna főzőlevében (abalében) lassú tűzön, a hurkák vastagságától függően 5-6 vagy 10 percig abáljuk, majd kihűtjük. A fokhagymát héjastól gerezdekre szedjük, zsírozott tepsibe szórjuk, ráfektetjük a hurkákat, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Héjában megsütött, snidlinggel megszórt burgonyával tálaljuk.
Ez is érdekelhet
Májas hurka lilahagyma-ágyon
HOZZÁVALÓK:
- 1-1 kg sertés fejhús és sertésmáj
- 50 dkg főtt rizs
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 4 nagyobb gerezd fokhagyma
- 2-2 kiskanál sertészsír, majoránna és őrölt köménymag
- só, frissen őrölt bors
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- sózott sertés vastag- vagy vékonybél, az elkészítéshez: 60 dkg lila- hagyma, 1 evőkanál sertészsír
A fejhúst, a májat kisebb darabokra vágjuk, sós vízben puhára főzzük, lecsepegtetjük, majd ha kihűlt, tálba daráljuk. Ezután hozzáadjuk a főtt rizst, a zsíron megpirított, apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majoránnával, köménymaggal, fűszerpaprikával fűszerezzük, és jól összedolgozzuk. Hurkatöltőbe szedjük, majd a töltőcsőre ráhúzzuk a végén elkötött sertésbelet, és nem túl keményre megtöltjük a hurkákat.
Ha elkészült, elkötjük, végül a hurkákat a fej főzőlevében megabáljuk, vagyis kb. 10 percig lassan főzzük, majd lecsepegtetjük. Végül a cikkekre vágott lila hagymát a zsírozott tepsibe szórjuk, ráfektetjük a hurkákat, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük. Tört burgonyával tálaljuk.
Rakott májas hurka
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg májas hurka
- 1 kg héjában főtt burgonya
- 2 üveg lecsó
- só, frissen őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
- zsír, zsemlemorzsa a tepsi kikenéshez, beszórásához
A májas hurkát éles késsel egy centi vastag karikákra szeleteljük. A héjában főtt burgonyát lecsepegtetjük, kihűtjük, kiskéssel meghámozzuk, és éles késsel szintén fél centi vastag karikákra vágjuk. Az üveges lecsót leszűrjük, a benne lévő paprikát, paradicsomot kicsit összevagdaljuk, és a levéhez adjuk.
Ezután egy zsírral kikent, zsemlemorzsával beszórt tepsi aljába tesszük a szeletelt főtt burgonya felét, egymást kicsit fedve, sóval, borssal aprított petrezselyemmel fűszerezzük, erre jön a lecsó fele, majd a hurkakarikák fele, és végül ezt a rétegezést megismételjük.
A rakottas tetején hurka legyen, és 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült a rakott májas hurka, forrón tálaljuk, és friss házikenyeret kínálunk mellé.
Hurka káposztaágyon

Hozzávalók:
- 50 dkg fejes káposzta
- 50 dkg savanyú káposzta
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 db babérlevél
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 evőkanál 10%-os ecet
- só, frissen őrölt bors, olaj
- 1 kg májas és véres hurka, vegyesen
A fejes káposztát vékonyan legyaluljuk, a hagymát vékony szeletekre vágjuk, és olajon elkezdjük dinsztelni a káposztával együtt. Beletesszük a babérlevelet, a köményt, az ecetet, sózzuk, borsozzuk.
25 percig dinszteljük, majd hozzáadjuk a savanyú káposztát is, és 10 percig együtt tovább dinszteljük. Tűzálló tál aljára szedjük a káposztát, ráhelyezzük a hurkákat, hústűvel megszurkáljuk, és 230-250 fokra melegített sütőben sütjük 30-35 percig, míg a hurka teteje megpirul.
fotó: Vrábel Kriszta


