Ha sokat voltál gyerekként a nagyszülőkre bízva, amikor beteg voltál és nem mehettál óvodába/iskolába, biztosan a te nagymamád is főzött neked húslevest. Aranyló sárgán, jó forrón, sok zöldséggel és tésztával diktálta beléd, hogy mielőbb meggyógyulj. Mind tudjuk azóta, ez nem csak pusta nagymamás szokás volt, a húsleves tényleg gyógyszer.
A tyúkhúsleves nedvesíti a száraz nyálkahártyát, csökkenti a szervezetben keletkezett gyulladást. Az American College of Chest Physicians kutatói kimutatták, hogy:
„a húsleves a benne főtt zöldségek (hagyma, sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé stb.)A- és C- vitaminjai és antioxidáns-tartalma, a hús fehérjetartalma, a benne főtt tészta könnyen emészthető szénhidrátja, valamint a szinte aromaterápiás hatású fűszerezés révén nyugtató hatással lehet a legyengült szervezetre” – írták egy korábbi tanulmányukban.
De természetesen nemcsak a magyar nagymamák és az amerikai kutatók szerint hasznos megfázás és nátha esetén húslevest enni, a német nagymamák is valószínűleg ezen az állásponton vannak. Míg az olasz nagyiknál a penicillinleves dívik, ha az unokát kell gyógyítani, a németeknél egy erős marhahúsleves, amibe velős gombócot szaggatnak. Ha elolvasod a receptet, nagyon hamar rá fogsz jönni, hogy miért erre esküsznek arrafelé.
Hozzávalók a német marhahúsleves alapléhez:
- 2 liter víz
- 1135 g marhaszegy (első vagy középső rész)
- 200 g póréhagyma
- 100 g sárgarépa
- 100 g paradicsom
- 60 g petrezselyem
- 60 g zellergumó
- 2 teáskanál só
- ételízesítő
- só, bors
Hozzávalók a levesbetéthez:
- 150 g sárgarépa
- 50 g zellergumó
- 150 g póréhagyma
- vékony cérnametélt (opcionális)
A német velőgombóchoz:
- 100 g (körülbelül 3–4 darab) velőscsontból kinyert velő
- 1 db zsemle
- 100–120 g finomliszt
- 3–4 evőkanál zsemlemorzsa (opcionális)
- ½ teáskanál só
- ½ teáskanál őrölt szerecsendió
- ½ teáskanál durvára őrölt fekete bors
- 3 evőkanál aprított friss petrezselyem (opcionális)
- 1 db XL-es tojás

Ezeket olvastad már?
Elkészítés:
Az alaplé készítése:
- A húst folyó víz alatt öblítsd le, majd papírtörlővel itasd le róla a nedvességet. Egy nagy fazékba önts hideg vizet, add hozzá a sót, majd tedd bele a húst, zsíros felével lefelé, majd forrald fel.
- A paradicsomot, petrezselymet és póréhagymát mosd meg (a pórét vágd hosszában félbe, hogy a levelek között is kitudd tisztítani). A sárgarépát és a zellert hámozd meg, majd darabold fel, és add a leveshez.
- Amikor felforrt, vedd lejjebb a hőt, és lassan főzd körülbelül 30 percig. Ezután fordítsd meg a húst (zsíros részével felfelé), és főzd további 2,5–3 órán át, attól függően, mennyire szeretnéd puhára.
- Közben időnként pótold a vizet, hogy a hús mindig ellepve maradjon.
A levesbetét előkészítése:
Amíg a hús fő, készítsd elő a zöldségeket. A répát és a zellert hámozd meg, a pórét tisztítsd meg, majd mindet apró kockákra vágd. Enyhén sós vízben főzd körülbelül 15 percig, majd szűrd le.
Egy másik edényben főzd ki a cérnametéltet a csomagoláson szereplő utasítás szerint, szűrd le, és tedd félre.
A velőgombócok elkészítése:
A zsemlét áztasd be langyos vízbe. Egy késsel kapard ki a csontokból a velőt, és tedd egy serpenyőbe. Közepes hőfokon lassan olvaszd meg, amíg csak a hártya marad vissza. A folyékony velőt szűrd át egy fém- vagy üvegtálba, majd hagyd kihűlni. Add hozzá a fűszereket és a tojást, és kézi habverővel keverd össze.
Nyomd ki a vizet a beáztatott zsemléből, morzsold a velőhöz, majd add hozzá a lisztet, a zsemlemorzsát és a petrezselymet. Dolgozd össze a hozzávalókat egységes tésztává, majd pihentesd egy kicsit. Ezután teáskanálnyi adagokat vegyél ki, és a tenyereddel formázz kis gombócokat.
Főzés és tálalás:
Amikor az alaplé körülbelül 3 óra alatt elkészült, vedd ki belőle a húst, és tedd félre pihenni. Az alaplevet szűrd le egy másik edénybe, hogy körülbelül 1,5 liter leves maradjon. Adj hozzá egy teáskanál sót, majd forrald fel újra.
Tedd bele a korábban megfőzött zöldségeket és a velőgombócokat. Főzd alacsony lángon, amíg a gombócok a felszínre nem emelkednek körülbelül 10 perc alatt. Ízesítsd borssal és ételízesítővel.
A tésztát tálalhatod külön tálban, hogy mindenki ízlés szerint szedjen belőle, vagy a levesbe is teheted tálalás előtt.
A húst vágd vékony szeletekre, és tálald a forró levessel, velőgombóccal és friss kenyérrel vagy bagettel.
Tálalási tipp:
A főtt marhahús kínálható házi tormamártással, kelkáposztával és főtt burgonyával is, miközben a leves előételként is tökéletesen megállja a helyét.
Forrás: theomaway
Fotó: AI-által generált kép, gettyimages


