Konyha

Az ősz legillatosabb desszertje: szedres-körtés morzsasüti bekuckózós borozós estékhez

Illatos, házias, és annyira egyszerű, hogy akár hétköznap este is elkészíthető. Ropogós a teteje, alatta pedig szaftos, gyümölcsös réteg vár.
körtés szedres morzsasüti a konyhapulton

A morzsasüti (angolul: crumble) egy egyszerű, de nagyon finom sütemény, amelynek lényege a gyümölcsös alap és a tetejére szórt, morzsás állagú tészta. Általában tepsiben vagy tűzálló tálban sütik, és melegen, vaníliafagylalttal vagy vaníliaszósszal tálalják. Bárhány félét kóstolsz belőle, nem lehet megunni. Lehet, hogy az alap tészta ugyanaz, de a töltelék ezerféleképpen variálható, a rebarbara például szinte könyörög, hogy a morzsasüti alapanyaga lehessen.

Már a leírás is ínycsiklandó, pláne, ha egyszer nekiállsz elkészíteni és rájössz, hogy nemcsak finom, hanem rettentő egyszerű is. Fél óra alatt illatos, meleg desszert lesz a tányérodon, ami igen jól tud jönni, amikor ezeken a borongós őszi estéken gyorsan kellene valami finomság. Ha van otthon mondjuk fagyasztott szedred és pár szem körtéd, már szinte kész is vagy.

Ha nincs pont ez két gyümölcs, használd a fantáziádat nyugodtan és dobálj bele bármit, ami van otthon. A morzsás réteg lehet mindig ugyanez, a gyümölcsöket pedig bármikor kicserélheted. Fagyasztott gyümölccsel is dolgozhatsz, még felengedni sem kell hozzá. Tényleg az egyik legegyszerűbb süti a morzsasüti.

Hozzávalók (4–6 adaghoz)

A morzsás réteghez:

  • 110 g vaj (felkockázva)
  • 180 g liszt
  • 110 g nádcukor (vagy barnacukor)

A gyümölcsös réteghez:

  • 5 db körte, meghámozva
  • 150 g cukor
  • 300 g szeder (friss vagy fagyasztott is jó)

A vaníliakrémhez:

  • 4 tojássárgája
  • 40 g cukor
  • 150 ml tej
  • 150 ml tejszín
körtés szedres morzsasüti a konyhapulton
A körte édeskés íze és a szeder enyhe savanykássága tökéletesen kiegészítik egymást

Ezeket olvastad már?

  1. Soha többé nem reped meg a piskótatekercs teteje, amikor felcsavarod: ez a titok
  2. 17 éve rajong gyönyörű feleségéért Hans Sigl: a hegyi doktor mástól csábította el Susannét
  3. Ki ne dobd, ha ilyen régi mobiltelefonod van otthon: milliókat érhet ez az ócska készülék

Elkészítés

  1. Morzsa:
    A sütőt melegítsd elő 180 °C-ra, és vajazz ki egy hőálló tálat. A vajat morzsold el a liszttel az ujjaiddal, amíg finom, morzsás állagú lesz. Keverd hozzá a cukrot, majd tedd félre.
  2. Gyümölcs:
    A meghámozott körtéket főzd meg enyhén cukros vízben 10–12 perc alatt, amíg megpuhulnak. Hagyd kihűlni, vágd darabokra, és rétegezd őket a szederrel és a maradék cukorral a sütőtálban.
  3. Rétegezés és sütés:
    A tetejére szórd a morzsás keveréket, majd süsd 20–25 percig, amíg a teteje aranybarna és a gyümölcsök bugyogni kezdenek.
  4. Vaníliakrém:
    Amíg sül a sütemény közben verd habosra a tojássárgákat a cukorral. Forrald fel a tejet és a tejszínt, majd fokozatosan öntsd hozzá a tojásos keverékhez, folyamatos keverés mellett. Tedd vissza a lángra, és főzd addig, amíg a krém sűrűsödni kezd.
  5. Tálalás:
    A forró morzsasütit kanalazd tálkákba, és öntsd le bőségesen a meleg vaníliakrémmel.

Tipp

Ha szereted az intenzívebb ízeket, adj a morzsához egy csipet fahéjat vagy szerecsendiót. Ahogy a süti sül, a lakásban is azonnal igazi őszi hangulat lesz az illatoktól.

Szeder: az antioxidáns bajnok

A szeder igazi vitamin- és ásványianyag-bomba, emellett tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek a sejtek védelmében.

  • Erősíti az immunrendszert: magas C-vitamin-tartalma segíti a fertőzések elleni védekezést.
  • Védi a sejteket: a benne található antociánok és polifenolok semlegesítik a káros szabadgyököket, így hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
  • Támogatja az emésztést: a magas rosttartalom javítja a bélműködést és segít a vércukorszint egyensúlyban tartásában.
  • Jót tesz az agynak: a szederben lévő antioxidánsok javíthatják a memóriát és a koncentrációt.
  • Szépíti a bőrt: a vitaminok és a természetes antioxidánsok segítenek a bőr regenerációjában és fiatalosan tartásában.

Körte: a gyengéd rostforrás

A körte az egyik legkönnyebben emészthető gyümölcs, mégis rendkívül tápláló és frissítő. Magas víz- és rosttartalma miatt remek emésztésjavító.

  • Segíti az emésztést: a körte oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz, amelyek elősegítik a bélflóra egyensúlyát és a rendszeres bélműködést.
  • Támogatja a szív egészségét: a benne található rostok és antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet.
  • Kíméletes a gyomorhoz: alacsony savtartalma miatt még érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják.
  • Segíthet a vérnyomás szabályozásában: a körte káliumban gazdag, ami elősegíti a megfelelő szívműködést és a folyadékegyensúlyt.
  • Természetes hidratálás: magas víztartalma frissít és segíti a szervezet folyadékpótlását.

Együtt fogyasztva

A szeder és a körte remekül kiegészítik egymást. A szeder antioxidánsai és a körte rostjai együtt: támogatják az emésztést és a méregtelenítést, erősítik az immunrendszert, és hozzájárulnak a szív egészségéhez.

Forrás: bbc
Fotó: AI-által generált kép