A szerbek köztudottan szenvedélyes, ízes és pikáns konyhát visznek, és hát mint minden népnél, náluk is egyértelműen a nagymamák főznek a legjobban. Ízes húsok, erősen édes sütemények jellemzik a főztjüket, amihez persze pálinka és jó bor dukál.
A szerb konyha ízvilága nagyon hasonlít a magyarra, erősen fűszeres és karakteres, balkáni jegyeket hordoz magán. Érdemes a szerb ételekkel kísérletezni otthon.
Szerb bableves
Ez a klasszikus, házias szerb bableves igazi téli melengető fogás.
Hozzávalók (6 adag)
- 500 g fehér, szárított bab
- 3 db cabanossi (enyhén füstölt, fűszeres, vékony, száraz kolbász)
- 4 gerezd fokhagyma
- 12 kisebb burgonya
- 4 sárgarépa
- 3 hagyma
- 2 kaliforniai paprika
- 3 liter zöldségalaplé (minimum)
- 3 ek édesnemes pirospaprika
- 6 ek olaj
Elkészítés
- A bab előkészítése: a babot áztasd be egy éjszakára.
- Főzés kezdete: másnap a babot tedd a zöldségalaplébe, adj hozzá 3 apróra vágott fokhagymagerezdet, és főzd körülbelül 60 percig.
A kolbászt karikázd fel, a hagymákat hámozd meg, és egészben tedd a levesbe. - Zöldségek hozzáadása: a burgonyát és a répát hámozd meg, vágd nagyobb darabokra. A paprikát tisztítsd meg és negyedeld. Minden zöldséget adj a leveshez, majd főzd további 20–30 percig, amíg megpuhulnak.
- A paprikás rántás elkészítése: egy serpenyőben hevítsd fel az olajat. Pirítsd meg benne az utolsó gerezd apróra vágott fokhagymát — éppen addig, amíg aranyszínű nem lesz (vigyázat, ha túl sötét, keserű lesz).
Ezután keverd hozzá a pirospaprikát, és az így kapott sűrű, illatos alapot öntsd a levesbe. - Keverd át, kóstold meg, és ha minden megpuhult, ízesítsd ízlés szerint.

Ez is érdekelhet
Nagyi krumplinudlija
Hozzávalók (6 adaghoz)
- 750 g burgonya
- 130 g liszt
- 1 tojás
- 2 teáskanál só
- Kevés zsiradék a sütéshez
Elkészítés
- Főzd meg a krumplit, majd melegen hámozd meg és nyomd át krumplinyomón.
Ez adja azt a könnyű, levegős alapot, amit a nagymamák mindig olyan jól eltaláltak. - Gyúrd össze a tésztát, add hozzá a lisztet, a tojást és a sót, majd dolgozd egységes, keményebb állagú tésztává.
- Formázd meg a nudlikat. Körülbelül 6 cm hosszú, 1 cm vastag rudacskákat formálj belőle – mintha kis krumplinudlikat sodornál.
- Süsd meg: kevés zsiradékon pirítsd aranybarnára minden oldalukat.
Ha szeretnéd variálni, keverhetsz a tésztába aprított petrezselymet, snidlinget, paprikát vagy bármilyen zöldfűszert.
Orosz túrótorta
Hozzávalók
A tésztához:
- 125 g puha vaj
- 125 g cukor
- 1 tojás
- 250 g liszt
- ½ csomag sütőpor
- 25 g kakaópor
A töltelékhez:
- 125 g vaj
- 125 g cukor
- 2 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 500 g túró
- ½ csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés
- Először készítsd el a tésztát: verd habosra a vajat, majd fokozatosan dolgozd bele a cukrot és a tojást. Ezután keverd hozzá a sütőporral és kakaóporral elvegyített lisztet.
A tészta kicsit ragacsos lesz – ez így jó.
A nagyobb részét nyomkodd a kapcsos tortaforma aljába perem nélkül. - Jöhet a krémes töltelék: ismét habosítsd a vajat, majd add hozzá a cukrot, a tojásokat és a vaníliás cukrot.
Ha szép sima, keverd bele a jól lecsepegtetett túrót, végül a pudingport. - Simítsd a tölteléket a csokis alapra: a maradék tésztát tépkedd kisebb-nagyobb darabokra, és szórd a tetejére — ezek adják a jellegzetes foltokat.
- Süsd meg: előmelegített sütőben, 175 fokon (alsó-felső sütés) 60–70 percig süsd, amíg a teteje szépen megszilárdul és aranybarna lesz.
Forrás: chefkoch
Fotó: archív


