Konyha

3 fogásos, olcsó családi menü decemberi vasárnapokra: mindenki repetázni akar majd

Ez az 5 fogásos vacsora könnyen elkészíthető, és mindenki szereti majd: finom ízek, lágy textúrák, igazi családi hangulat az asztalnál.
krémes csicsóka leves

Currys csicsóka krémleves zeller chipsszel

Hozzávalók:

  • 1 liter zöldség alaplé
  • 500 g csicsóka
  • 4-5 db közepes burgonya
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 gerezd foghagyma
  • 2 tk curry por
  • 4 ek étolaj
  • 100 ml főzőtejszín
  • 1 kisebb fej zeller
  • 300 ml étolaj

Zöldségeket megpucoljuk, összeaprítjuk, étolajon lepirítjuk, hozzá adjuk a curry port pár kavarás után feltöltjük zöldség alaplével. Miután megfőttek a zöldségek hozzá adjuk a tejszínt, és botmixerrel leturmixoljuk. A zellert megtisztítjuk, hajszálvékony szeleteket vágunk törlő kendőre tesszük, besózzuk és állni hagyjuk, addig az olaj felhevül. Majd kisütjük.

rusztikus céklasaláta
A céklasaláta vitaminban gazdag előétel

Ezeket olvastad már?

Rusztikus céklasaláta mogyoró burgonyával és ropogósra sült csülökkel

A céklasalátához:

  • 20 dkg bébi cékla
  • 20 dkg bébi mángold
  • 20 dkg mogyoró burgonya

a csülökhöz:

  • 1 kg füstölt csülök
  • 2 db vörös hagyma (főzéshez)
  • 2-3 gerezd foghagyma (főzéshez)
  • 3-4 db babérlevél
  • 2-3 ek napraforgó olaj
  • 1 tk egész fekete bors 200 g majonéz
  • 2 ek reszelt torma

A céklát és a mogyoró hagymát külön-külön megfőzzük. A csülköt egy nagyobb lábasba rakjuk, a félbevágott hagymát és foghagymát héjastól mellé tesszük, feltöltjük hidegvízzel. Addig főzzük, míg a csontot ki nem tudjuk hízni belőle (érdemes egy nappal előbb megfőzni). Miután kihűlt szállakra tépjük, egy serpenyőben kevés napraforgó olajon megpirítjuk. A majonézt össze keverjük a reszelt tormával.

csülök
Laktató vendégváró

Tepsis sertésoldalas lestyános csicsókapürével

Hozzávalók:

  • 1 kisebb sertés oldalas
  • 250+200 g csicsóka
  • 300 g burgonya
  • 1 db édes kömény
  • 1 db édesburgonya
  • 1 csokor lestyán
  • só, bors, foghagyma, római kömény
  • 2 ek méz
  • 3+3 ek étolaj
  • 200 g vaj

Az oldalast bepácoljuk. A pácot zúzott foghagymából, mézből, étolajból, római köményből, sóból és borsból állítjuk össze. Ebbe forgatjuk bele az oldalast majd a hűtőben pihentetjük 20 percig. Közben előkészítjük a zöldségeket, megpucoljuk a csicsókát és az édes burgonyát. Az édes köményt felbe vágjuk, és úgy felszeleteljük. Az édes burgonyából vékony szeleteket vágunk, a csicsókát kisebb darabokra vágjuk, vagy ha kisebb egészben is lehet hagyni őket.

Az összes zöldséget egy tepsibe rakjuk. Sózzuk, borsozzuk, olajozzuk, összekeverjük. a pácolt sertés oldalast a tepsibe rakjuk majd a pácot is ráöntjük. Előmelegített 200 co-os sütőben az első órát alufóliával letakarva majd ez után még 30 percet alufólia nélkül pirítjuk.

Ameddig sül a sertés és a zöldségek a már megpucolt csicsókát és burgonyát hideg sósvízbe feltesszük főni. Ha megfőtt a csicsóka szűrőbe kiöntjük és hagyjuk kicsit kigőzölögni. Ezután egy magas falu edénybe tesszük, hozzá adjuk a vajat, egy negyed csokor lestányt és a sót ízlés szerint. Botmixerrel krémesre pürésítjük

Fotó: archív