Konyha

Így készíts sült teát: a legfinomabb és legszokatlanabb kézzel készült karácsonyi ajándék lesz

A kissé megtévesztő neve ellenére – hiszen nem a tea sült, hanem a gyümölcsök, amiből készül – az egyik legfinomabb tea, amit csak ihatsz a hideg téli estéken! És hihetetlenül egyszerű az elkészítése.
sült tea gyümölcs

Figyelemfelkeltő, de kissé megtévesztő a név, hiszen nem a teát kell sütni, hanem a gyümölcsöket. Az eredmény egy karamellizált, mézédes massza lesz, amit aztán forró – vagy nyáron akár hideg – vízben oldhatunk fel.

A sült tea nagyjából 150 éves receptje Csehországból származik, nálunk mégiscsak az utóbbi években vált népszerűvé. A sütőben sült, sűrű gyümölcskoncentrátum olyan ízeket csalogat elő, amit a friss gyümölcsök fogyasztásakor nem is érezhetünk! Legalább háromféle gyümölcsből érdemes elkészíteni, ami lehet bármilyen, ami nem esik szét sütés közben, és nem árt, ha lédús gyümölcsöt is teszünk bele. 

Így készítsük el a sült teát

  1. 2 kg megmosott gyümölcsöt apróra szeletelve tegyük egy tepsibe, facsarjunk rá egy kis citromot (a megmaradt citromot is darabold fel és adjuk hozzá a többi gyümölcshöz).
  2. Igény szerint 30 g cukorral vagy mézzel is elkeverjük, és fűszerezzük. A reszelt citrom- vagy narancshéj, a gyömbér, a szegfűszeg, és a fahéj nagyon kellemes ízt ad neki.
  3. Majd 160-180 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig, ezután jól átforgatjuk és újabb 30 percig sütjük. Minél hosszabb a sütési idő, annál sűrűbb állagú lesz a keverékünk.
  4. A sütési idő első felében a gyümölcsök levet engednek, de ne ijedjünk meg, ez csak jót tesz a sült teánknak!
  5. Forgassuk át, de csak óvatosan, hogy a gyümölcsdarabkák egyben maradjanak, és ne váljanak lekvárszerűvé, majd még fél órán át süssük.
  6. Az elkészült fűszeres, gyümölcsös koncentrátumot pár adagos, sterilizált üvegekbe töltsük és kihűlésig hagyjuk száraz dunsztba. 

Egy evőkanálnyi sült tea koncentrátumot 1 bögre forró (nyáron akár hideg) vízben elkeverünk, és már fogyaszthatjuk is! Felbontás után érdemes a hűtőben tárolni. 

A sokoldalú sült tea

  • 100%-ban természetes, hiszen nem tartalmaz mesterséges színezékeket és ízfokozókat
  • Nincs  koffeintartalma, gyerekek is ihatják
  • Fagyasztott  és idény gyümölcsből is elkészíthetjük
  • Kenhetjük  vajas pirítósra, lekvár helyett, és süteményeket, sült  húsokat, sőt joghurtot is ízesíthetünk vele, de koktélokhozlimonádéhoz  is használhatjuk.
  • Ahogy sül, megtelik a lakás az illatával, így elkészíteni is öröm
  • Adhatjuk karácsonyi ajándékba is

Miből készülhet sült tea?

sült teát kortyolgat egy nő télen
Sült tea: a legfinomabb tea, amit csak ihatsz a hideg téli estéken

Gyakorlatilag bármiből. Használhatunk hozzá almát, körtét, áfonyát, bogyós gyümölcsöket, bodzából, kajszi- és őszibarackot, szilvát, szőlőt, banánt és narancsot is. Fűszer gyanánt a citromlé, a fahéj és a szegfűszeg mellett tehetünk bele gyömbért, vagy kardamomot is. 

Ez is érdekelhet

Fotó: archív