Ha idén valami igazán különlegeset szeretnél az ünnepi asztalra, próbáld ki a modern karácsonyi desszertek sztárjait! A színes cake pop-ok vidám hangulatot hoznak, a mézes-mogyorós tejcsoki-trüffel elegáns és ínycsiklandó, míg a kiszúróval formázott töményen csokis brownie garantáltan feldobja a vendégvárást. Ezek a kreatív finomságok nemcsak ízben, hanem látványban is ünnepi élményt nyújtanak – tökéletesek ajándékba vagy dekoratív desszertasztalra.
Cake pop
Hozzávalók:
- 20 dkg piskóta
- 1 kávéskanál vaníliás cukor
- lekvár vagy gyümölcspép (elmaradhat)
- olvasztott vaj
- fehér és étcsoki a mártáshoz
- A piskótákat ledaráljuk, és tálba tesszük a vaníliás cukorral együtt. Annyi olvasztott vajat és lekvárt vagy gyümölcspépet csorgatunk rá, hogy jól formázható masszává álljon össze.
- A masszát hűtőbe tesszük jó pár órára, ettől még formázhatóbb lesz. Golyókat gyúrunk belőle, sütőpapírral bélelt tálcára rendezzük őket, mindegyikbe egy-egy vékony hurkapálcát szúrunk, és mélyhűtőbe tesszük, amíg megkeményedik.
- Ha megdermedtek a golyók, olvasztott fehér vagy étcsokiba mártjuk őket, és kakaóport, szórócukrokat, magokat szórunk rá, vagy bármit amit szeretnénk.
Ajándéknak is tökéletes
Akkor ez most micsoda? – kérdezhetik sokan a látványos, színes gömböcskék láttán – cukorka? Nyalóka? Bonbon? A válasz: ez is az is. A neve pedig: sütinyalóka, mert a formája a nyalókáéra hasonlít, a külseje csoki- vagy cukormáz, a belseje pedig sütemény. Amerikából származik, ott cake pop a neve, 2009-ben indult el sikertörténete, amikor első változatai megjelentek egy gasztroblogger oldalán.
Cukrászdákban is egyre többször találkozhatunk vele, de magunk is elkészíthetjük, akár maradékokból is. Első alkalommal nem lesz egyszerű, mert főleg a díszítés kikísérletezése kissé nehézkes, de ha gyakorlatot szerzünk, jó kínálnivaló gyerekzsúrokra, felnőttpartikra, esküvőkre, és ha celofánba csomagoljuk, karácsonyi ajándéknak is remek.

Ez is érdekelhet
Mézes-mogyorós tejcsoki-trüffel
Hozzávalók:
- 1 dl tejszín
- 0,2 dl méz
- 20 dkg olvasztott tejcsokoládé
- 2 dkg aprított mogyoró
A tejszínt és a mézet felmelegítjük, összekeverjük, majd a tejcsokihoz öntjük, és jól elkeverjük. Hozzáforgatjuk az aprított pirított mogyorót és golyókat formázunk belőle. Sütőpapírra téve szárítjuk.
Karácsonyi brownie kiszúróban
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 15 dkg cukor
- 7,5 dkg 60-70 százalékos csokoládé
- 8 dkg vaj
- 6 dkg liszt
- 1,2 dkg kakaópor
- fél kávéskanál sütőpor
- csipet só
- A tojásokat kihabosítjuk a cukorral. Közben vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét a vajjal, majd óvatosan összekeverjük a habos tojásos masszával.
- A lisztet, a kakaóport, a sót és a sütőport egy tálban összekeverjük, végül a csokis alaphoz adjuk, és óvatos, de határozott mozdulatokkal összeforgatjuk.
- A kiszúrókat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Az így kapott tésztát kanál segítségével óvatosan a formákba öntjük. Mérettől függően 180 fokra előmelegített sütőben 8-15 percig sütjük.
Fotó: archív


