Az adventi időszak nemcsak a várakozásról szól, hanem a közös pillanatokról is, amikor a család együtt ül az asztal körül. A szeretet ünnepére hangolódva érdemes olyan fogásokat készíteni, amelyek nemcsak finomak, hanem meghittséget és melegséget hoznak az otthonba. Egy jól megválasztott adventi ebéd összehozza a szeretteinket, és segít megállni a rohanásban, hogy igazán átéljük az ünnep varázsát.
Sült sertésszűz almás pürével
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 80 burgonya
- 20 dkg alma
- kb. 1,5 dl tej
- kevés vaj
- só, bors
- reszelt szerecsendió
- friss kakukkfű
- 20 dkg liszt
- 1 tojás
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál natúr joghurt
- 80 dkg sertésszűz
- 2 evőkanál nem darált mák
- só, frissen őrölt bors
- A krumplit és az almát meghámozzuk, kockázzuk, és puhára főzzük. Hozzáadjuk a tejet, a vajat, pürésítjük. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Elkeverünk benne 1 evőkanál kakukkfüvet, és félretesszük.
- A lisztből, a tojásból, 5 dkg vajból és a joghurtból tésztát gyúrunk. Sózzuk, 30 percre a hűtőbe tesszük. Lisztezett felületen 4-5 mm vastagra nyújtjuk.
- A húst megmossuk, megtöröljük, sózzuk és borsozzuk. Lazán körbetekerjük a tésztával, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük felvert tojással, megszórjuk a mákkal. 220 Celsius-fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
- Szeletelés előtt 15 percig hagyjuk pihenni, majd az almás krumplipürével körítve tálaljuk.
Kapros-tejfölös harcsaleves

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 40 dkg afrikai-harcsafilé
- 50 dkg burgonya
- 25 dkg sárgarépa
- 15 dkg (fagyasztott) zöldborsó
- 15 dkg kelbimbó
- 1,5 dl tejföl
- 1 csokor friss vagy 2 evőkanál szárított kapor
- só
- frissen őrölt bors
- frissen facsart citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 csapott evőkanál liszt
- kevés olaj a dinszteléshez
- Az apró kockákra vágott vöröshagymát kevés olajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott burgonyát, a karikákra vágott sárgarépát, a borsót, a félbevágott kelbimbót és a zúzott fokhagymát. Dinszteljük a zöldségeket is.
- Felöntjük 1,2 l vízzel, hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, megsózzuk és megborsozzuk. Puhára főzzük a zöldségeket.
- Ha minden megpuhult, hozzáadjuk a kockákra vágott harcsát. 5 perc alatt összeforraljuk a levest, ennyi főzési idő elég is a halnak.
- A levest a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Frissen facsart citromlével enyhén savanyítjuk. Sóval, borssal ízesítjük.
Ez is érdekelhet: Ez a 3 legfinomabb hetekkel előre elkészíthető retró karácsonyi édesség a nagyi receptfüzetéből
Narancsos, gesztenyés, rumos villámkuglóf

Hozzávalók 16 szelethez:
- 4 tojás
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 25 dkg gesztenyemassza
- 2 evőkanál rum-aroma
- 1 narancs
- 10 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
A csokiöntethez:
- 5 dkg étcsokoládé
- 10 dkg vaj
- 1 teáskanál rum-aroma
- porcukor
- A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. A tojások sárgáját elektromos habverővel habosra verjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a lágy vajat.
- Hozzámorzsoljuk a gesztenyemasszát, beletesszük a rumaromát, a narancs reszelt héját és levét. Elektromos habverővel krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
- A tésztát vajjal kikent, liszttel megszórt kuglófformába öntjük, majd az előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük. Amint megsült, hagyjuk hűlni, majd a kuglófot kiborítjuk a formából.
- A csokoládét a vajjal és a rumaromával együtt vízgőz felett megolvasztjuk, megcsorgatjuk vele a kuglóf tetejét, és amint megszilárdult a csokoládé, porcukorral megszórjuk.
Ezeket olvastad már?
Fotók: Vrábel Kriszta


