Konyha

Adventi ebéd, ami összhozza a családot: 4 hétvégi recept az ünnepre hangolódás jegyében

Ha a karácsonyt megelőző hetekben látjuk vendégül a családot, a barátokat, készítsünk nekik finomságokat az ünnep ízeiből. De akár a szenteste főpróbája is lehet, ha megfőzzük, megsütjük ezt a menüsort.
Sült sertésszűz almás pürével

Az adventi időszak nemcsak a várakozásról szól, hanem a közös pillanatokról is, amikor a család együtt ül az asztal körül. A szeretet ünnepére hangolódva érdemes olyan fogásokat készíteni, amelyek nemcsak finomak, hanem meghittséget és melegséget hoznak az otthonba. Egy jól megválasztott adventi ebéd összehozza a szeretteinket, és segít megállni a rohanásban, hogy igazán átéljük az ünnep varázsát.

Sült sertésszűz almás pürével

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 80 burgonya
  • 20 dkg alma
  • kb. 1,5 dl tej
  • kevés vaj
  • só, bors
  • reszelt szerecsendió
  • friss kakukkfű
  • 20 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál natúr joghurt
  • 80 dkg sertésszűz
  • 2 evőkanál nem darált mák
  • só, frissen őrölt bors
  1. A krumplit és az almát meghámozzuk, kockázzuk, és puhára főzzük. Hozzáadjuk a tejet, a vajat, pürésítjük. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Elkeverünk benne 1 evőkanál kakukkfüvet, és félretesszük.
  2. A lisztből, a tojásból, 5 dkg vajból és a joghurtból tésztát gyúrunk. Sózzuk, 30 percre a hűtőbe tesszük. Lisztezett felületen 4-5 mm vastagra nyújtjuk.
  3. A húst megmossuk, megtöröljük, sózzuk és borsozzuk. Lazán körbetekerjük a tésztával, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük felvert tojással, megszórjuk a mákkal. 220 Celsius-fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
  4. Szeletelés előtt 15 percig hagyjuk pihenni, majd az almás krumplipürével körítve tálaljuk.

Kapros-tejfölös harcsaleves

Kapros-tejfölös harcsaleves
Kapros-tejfölös harcsaleves

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 40 dkg afrikai-harcsafilé
  • 50 dkg burgonya
  • 25 dkg sárgarépa
  • 15 dkg (fagyasztott) zöldborsó
  • 15 dkg kelbimbó
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 csokor friss vagy 2 evőkanál szárított kapor
  • frissen őrölt bors
  • frissen facsart citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • kevés olaj a dinszteléshez
  1. Az apró kockákra vágott vöröshagymát kevés olajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott burgonyát, a karikákra vágott sárgarépát, a borsót, a félbevágott kelbimbót és a zúzott fokhagymát. Dinszteljük a zöldségeket is.
  2. Felöntjük 1,2 l vízzel, hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, megsózzuk és megborsozzuk. Puhára főzzük a zöldségeket.
  3. Ha minden megpuhult, hozzáadjuk a kockákra vágott harcsát. 5 perc alatt összeforraljuk a levest, ennyi főzési idő elég is a halnak.
  4. A levest a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Frissen facsart citromlével enyhén savanyítjuk. Sóval, borssal ízesítjük.

Ez is érdekelhet: Ez a 3 legfinomabb hetekkel előre elkészíthető retró karácsonyi édesség a nagyi receptfüzetéből

Narancsos, gesztenyés, rumos villámkuglóf

Narancsos, gesztenyés, rumos villámkuglóf
Narancsos, gesztenyés, rumos villámkuglóf

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 4 tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 2 evőkanál rum-aroma
  • 1 narancs
  • 10 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor

A csokiöntethez:

  • 5 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 1 teáskanál rum-aroma
  • porcukor
  1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. A tojások sárgáját elektromos habverővel habosra verjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a lágy vajat.
  2. Hozzámorzsoljuk a gesztenyemasszát, beletesszük a rumaromát, a narancs reszelt héját és levét. Elektromos habverővel krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
  3. A tésztát vajjal kikent, liszttel megszórt kuglófformába öntjük, majd az előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük. Amint megsült, hagyjuk hűlni, majd a kuglófot kiborítjuk a formából.
  4. A csokoládét a vajjal és a rumaromával együtt vízgőz felett megolvasztjuk, megcsorgatjuk vele a kuglóf tetejét, és amint megszilárdult a csokoládé, porcukorral megszórjuk.

Ezeket olvastad már?

Fotók: Vrábel Kriszta