Konyha

Karácsonyi menü: különleges levesbetéttel lesz tökéletes az idei halászlé

Karácsonykor csakis a legszebbet, a legjobbat szeretnénk az asztalra tenni. A nagy napig minden nap egy teljes menüvel segítünk az ünnepi ételsorok összeállításában.

Pisztáciás csirkepástétom gyümölcsöntettel

Hozzávalók:
• 40 dkg csirkemell, darálva
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 15 dkg meghámozott, pörkölt pisztácia
• 2 db zsemle
• 1 db tojás
• só, bors
• 4-5 levél kelkáposzta
a körethez:
• 1 kg burgonya
• 7 dkg vaj
• 2 gerezd fokhagyma
• 3-4 kis ágacska rozmaring
• kb. 1,5 dl tej
a gyümölcsöntethez:
• 20 dkg erdei gyümölcs (vegyes, fagyasztott)
• 1 dl vörösbor
• 1 dl áfonyalekvár

Elkészítés:

1. A darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a finomra reszelt vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a durvára vágott pisztáciát, a vízbe áztatott, kifacsart zsemléket és a tojást. Sóval, borssal ízesítjük. A káposztaleveleket sós vízben pár perc alatt előfőzzük, majd kibélelünk velük egy 7 dl-es szilikon őzgerincformát, belelapogatjuk a csirkehúsos tölteléket, ráhajtogatjuk a káposztaleveleket, majd 200 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt készre sütjük. Hagyjuk kicsit hűlni, majd kiborítjuk a formából.
2. A pürét hagyományosan készítjük el, azonban a vajat nem magában adjuk hozzá, hanem először enyhén megpirítjuk benne a zúzott fokhagymát és a finomra vágott rozmaringleveleket. Csak ezután adjuk az összetört burgonyához, majd tejjel felöntjük, összekeverjük, megsózzuk.
3. A gyümölcsöntethez az erdei gyümölcsöt lábosba tesszük, felöntjük a borral, takaréklángon főzzük 15 percig, majd hozzáadjuk a lekvárt, és újabb 5 percig főzzük.

Halászlé hallal töltött tortellinivel

Hozzávalók:
• 4 fej vöröshagyma
• 1 evőkanál őrölt pirospaprika
• 2 db tv-paprika
• 2 szem paradicsom
• 1 kg halaprólék (vegyesen: farok, fej, apróhal)
• 20 dkg pontyfilé vagy harcsafilé
• só, bors
• 1 csokor petrezselyem
• 1 db szikkadt zsemle
a tésztához:
• 10 dkg durumliszt
• 1 db tojás
• 1 mokkáskanál só

Elkészítés:

1. Lecsós alapot készítünk: 1 fej finomra vágott vöröshagymát olajon puhára dinsztelünk, beletesszük az őrölt pirospaprikát, átfuttatjuk a zsiradékon, majd hozzáadjuk a felkarikázott paprikát, a darabolt paradicsomokat. Sózzuk, borsozzuk, és kb. 10 percig főzzük a lecsót, majd beletesszük a megtisztított halaprólékot. Kicsit lepirítjuk, majd felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, felezve hozzáadjuk a többi hagymát, és 1 órán át főzzük. A haldarabokat kivesszük a levesből, és átpasszírozzuk a halászléalapot.
2. A halfilét sós vízben kb. 10 percig főzzük, majd kivesszük a főzővízből, lecsepegtetjük, tálba tesszük, villával összetörjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az aprított petrezselymet, a beáztatott, kifacsart zsemlét, és összegyúrjuk a masszát.
3. A tésztához a durumlisztet elkeverjük a sóval, hoz­záadjuk a tojást, és összegyúrjuk. Ha nagyon ke­mény, kevés vizet öntünk hozzá. Kettéosztjuk a tésztát, majd lisztezett felületen 2 mm vékonyra nyújtjuk. Kis kupacokban rátesszük a halas tölteléket, majd ráterítjük a másik, szintén vékonyra nyújtott tésztalapot. A töltelékek körül összenyomkodjuk a tésztalapokat, majd derelyevágóval kis négyzetekre szétvágjuk. Tálalás előtt a forró levesben 2-3 perc alatt kifőzzük a friss tésztát.

Mennyei szilvás-mákos

Hozzávalók 12 szelethez:
száraz:
• 20 dkg mák (nem darált, egész!)
• 20 dkg finomliszt
• 1/2 csomag sütőpor
• 12 dkg cukor
• 1 csipet só
• 1 db bio citrom reszelt héja
nedves:
• 4 db egész tojás
• 2 dl tej
• 1 dl étolaj
• 1 rúd vanília vagy ennek megfelelő vaníliaaroma
• 30 dkg alma (nem kell pucolni)
• 20 dkg puha aszalt szilva
a mázhoz:
• 10 dkg étcsokoládé
• 3 dkg vaj

Elkészítés:

1. Nagy tálban összekeverjük először a száraz, majd a nedves hozzávalókat, végül a reszelt almát és a feldarabolt aszalt szilvát is a tésztához keverjük. 24 cm-es tortaformát kikenünk vajjal, kiszórunk liszttel, majd belesimítjuk a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük, amíg a teteje halványbarna nem lesz. Tűpróbával ellenőrizzük.
2. A mázhoz az étcsokoládét a vajjal együtt vízgőz felett megolvasztjuk, és a kihűlt torta tetejére simítjuk. Szilárdulás után vizes késsel lehet szépen szeletelni.

Képek: Vrábel Kriszta