Karácsony este a fények, az illatok és az ízek ünnepe. Ha igazán különleges élményt szeretnél, készíts olyan menüt, amely nemcsak a családot varázsolja el, hanem még a séfek is elismerően csettintenének. Az ötfogásos vacsora a klasszikus eleganciát ötvözi a modern konyhaművészettel: kifinomult előétel, krémes leves, ínycsiklandó főfogás, könnyed desszert és egy apró meglepetés a végén. Ez az este nemcsak a gasztronómiáról szól, hanem az együtt töltött pillanatok varázsáról.
Vöröslencses sütőtök rizottó rukkolával és grillezett camamberttel
Hozzávalók (4 főre):
- 150 g vörös lencse
- 1 liter sertés vagy zöldség alaplé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2+2 evőkanál vaj
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
- Fél csésze (1.2 deci) száraz fehérbor
- Só és bors
- 4-5 evőkanál reszelt parmezán
- 300 g arborio rizs
- Egy forraló edénybe az apróra vágott vörös hagymát és az apróra vágott foghagymát lepirítjuk. Ezután egy merő kanál alaplével és egy öntet fehér borral tovább forraljuk, ha felére leforrt, akkor hozzá adjuk az arborio rizst.
- Szakaszos felöntéssel folyamatos kevergetés mellett főzzük, mikor a rizs félig megfőtt belekeverjük a vörös lencsét.
- Amikor a vörös lencse is majdnem kész hozzá adjuk a sütőtök pürét a két evőkanál vajat folyamatosan kevergetjük, ha túl sűrű a rizottó adjunk hozzá még egy kevés alaplét és vajat, majd megint keverjük ki szép simára. Egy krémes állagot kell elérnünk.
A sütőtökpüréhez:
- 1 közepes sütőtök
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd foghagyma
- 4 ek olíva olaj
- só, bors
- A sütőtököt nagyobb cikkekre vágjuk, héjastól egy tepsibe helyezzük a megtisztított és szeletekre vágott vöröshagymát az összezúzott foghagymát rátesszük.
- Az olívaolajat rálocsoljuk a sót és a borsot egy edényben előre össze keverve rászórjuk, majd egyenletesen eldörzsöljük.
- 200 fokra előmelegített sütőben 45-60 percig sütjük. Végezetül a camambertet egészben a meggrillezzük.
Ez is érdekelhet
Hozzávalók (4 főre):
- 1 nagyobb pisztráng
- 2 gerezd foghagyma
- 50 g vaj
- 1 db citrom
- 4 száll friss kakukkfű v. 1 kk szárított kakukkfű
- durva tengeri só, őrölt bors
- A pisztrángot megtisztítjuk, ha szükséges zsigereit eltávolítjuk. Hideg folyóvíz alatt leöblítjük, majd szárazra töröljük. Átlósan beirdaljuk, a belsejébe egy kis darab vajat az egyik szétzúzott gerezd foghagymát és 2 szál kakukkfüvet teszünk.
- A maradék vajat mikrohullámú sütőben vagy serpenyőben felolvasztjuk, 2 szál kakukkfűvel aromásítjuk. Majd a pisztrángot megszórjuk a durva sóval és ha van borsőrlő malommal nagyobb szemű borsot őrölünk rá.
- Felhevített serpenyőbe kevés olívaolajat locsolunk a halat óvatosan a serpenyőbe helyezzük majd oldalanként 5-5 percig arany barnára pirítjuk. majd az aromásított vajjal meglocsolva 200 co-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
Fekete retkes kelbimbó ragu
- 300 g kelbimbó
- 2 db kisebb fekete retek
- 200 ml tejszín
- 2 db lilahagyma
- 1 gerezd foghagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- 100 ml étolaj
- A kelbimbókat megtisztítjuk, majd félbe vágjuk. Felforrósított serpenyőben arany barnára pirítjuk.
- Hozzá adjuk a cikkezett lilahagymát és apróra vágott foghagymát. Tovább pirítjuk.
- Felöntjük tejszínnel és felébe forraljuk. Majd a megtisztított retket belereszeljük. Meghintjük apróra vágott petrezselyemmel.

Baconba göngyölt, vadgombával töltött pulykamell rolád aszaltszilvás-vörösboros mártással édesburgonya pürével
Hozzávalók
- 30 dkg pulykamell
- 200 g szeletelt bacon
- 200 ml tej
- 3 gerezd zúzott foghagyma
A pulykamellet éles késsel megnyitjuk (nem vágjuk át teljesen) majd vékonyra klopfoljuk lehetőséghez mérten egy éjszakát a foghagymás tejben pihentetjük.
Töltelék
- 2 db szikkadt zsemle
- 250 g erdei gomba mix
- 1 gerezd foghagyma
- 1 db tojás
- 150 ml tej
- 1 ek liszt
- só, bors, kakukkfű
- A zsemlét szét tépkedjük kisebb darabokra és a tejbe ásztatjuk, a vadgombát apró kockákra vágjuk, és serpenyőben addig pirítjuk, míg nedvesség tartalma elpárolog. Hozzá adjuk a zúzott foghagymát.
- Ezt a pirított vadgombát össze keverjük, az ázott zsemlével a tojással a lisztel. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint a lelevelezett kakukkfüvet rászórjuk. Simára dolgozzuk.
- A vágódeszkára frissen tartó fóliából két hosszabb csíkot egymásra helyezünk, konyharuhával buborék mentesre simítjuk. Bacon szeleteket fedésben egymás mellé helyezzük, a kiklopfolt pulykamellet rátesszük, közepétől kicsit lejjebb hosszanti irányba halmozzuk a tölteléke.
- A frissen tartó fóliával felgöngyöljük a bacon-ös pulykamellet a töltelékkel. Jó szorosra a frissen tartó fólia két végét megfogva az asztalra nyomva tekerünk párat a göngyölt húson, míg feszes nem lesz. Ez után 20 percet pihentetjük a hűtőben.
- Addig a sütőt 200 co-ra előmelegítjük. A pihentetés után egy felhevített serpenyőben minden odalát, lepirítjuk ügyelve a rolád tartására. Minután lepirítottuk minden oldalát, a sütőbe helyezzük, 25 percig sütjük. Elkészülte után a tepsiben pihentetjük felszeletelési.
Aszalt szilvás vörösboros mártás
- 750 ml édes vörösbor
- 200 g aszalt szilva
- 3 ek cukor
- 40 g kukoricakeményítő
- 100 ml langyos víz
A vörösbort egy forraló edénybe töltjük az aszalt szilvát és a cukrot hozzáadjuk, és felére forraljuk. Közben a 100 ml langyos vízben csomó mentesre elkeverjük, majd a vörösboros alaphoz adjuk folyamatos keverés mellett. A mártás akkor éri el a megfelelő sűrűségét, ha a belemártott kanálon egybefüggő bevonatot tud képezni.
Édes burgonya püré
- 4-5 nagyobb édes burgonya
- 50 g vaj
- 150 ml főző tejszín
- 1 gerezd foghagyma
- 2 szál friss kakukkfű vagy 1 kk szárított kakukkfű
Az édes burgonyát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, majd hideg vízben feltesszük főzni. Amikor megfőtt szitába öntjük és egy kis ideig hagyjuk gőzölögni, hogy a víz tudjon távozni belőle így krémesebb állagú pürét kapunk. Az összezúzott foghagymát és lelevelezett kakukkfüvet, az édesburgonyát botmixerrel pürésítjük, ízlésszerűen sózzuk, borsozzuk, a vajat hozzá adjuk a meleg keverékhez és simára turmixoljuk.

Kéksajtos, sütőtökös cannelloni libacombbal
Hozzávalók (2 főre)
- 2 db fiatal libacomb
- 1 doboz cannelloni
A libacombot megtisztítjuk, az esetleges maradvány tollaktól, szőrtüszőktől. Folyóvíz alatt megmossuk. Majd a sütőtökkel együtt a sütőbe helyezzük.
Sütőtökpüré
- 1 közepes sütőtök
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd foghagyma
- 4 ek olíva olaj
- só, bors
A sütőtököt nagyobb cikkekre vágjuk, héjastól egy tepsibe helyezzük a megtisztított és szeletekre vágott vöröshagymát az összezúzott foghagymát rátesszük. Az olívaolajat rálocsoljuk a sót és a borsot egy kisebb edénybe előre össze keverve rászórjuk, majd egyenletesen eldörzsöljük. 200 co előmelegített sütőben 45-60 percig sütjük.
Kéksajtos besamel
- 150 g kék sajt
- 100 g vaj
- 2 ek liszt
- 200 ml tej
- A vajat egy magas falu forraló edényben a kék sajttal felolvasztjuk, mikor felolvadtak hozzá adjuk a lisztet és csomó mentesre kikeverjük. Folyamatos kavarás mellett lassan hozzá adagoljuk a tejet. Sima állagú fényes mártást kell kapjunk.
- A besamelből kiveszünk 3-4 evőkanállal és össze keverjük a sütőtökpürével. Majd betöltjük a cannelónikat. A serpenyő aljába teszünk pár kanál besamélet, hogy ne égjen le. Majd a betöltött cannellónikat egymás mellé és egymásra helyezzük. Közé a sütőtök püréből teszünk egy réteget.
- Végül a tetejére besamell-t teszünk. 200 co-os sütőbe 25 percig sütjük. Kivesszünk a tetejére egy kevés kéksajtot tépkedünk majd még 5 percre vissza tesszük a sütőbe.

Karamellizált körtés és kakukkfüves szilva krémes torta
Hozzávalók
Vajas tészta
- 250 g vaj/margarin
- 400 g liszt
- 4 tojás
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 1 ek tejföl
Krém
- 200 g szilva
- 250 g cukor
- 2 tk fahéj
- 250 ml tej
- 50 g vaj
- 4 tojás
- 1 csomag vanília puding (főzős)
- 2-3 száll friss kakukkfű vagy 1 kk szárított
- 8-10 db körte
- A vajat/margarint össze kockázzuk. A leszitált liszthez adjuk a száraz hozzá valókat a 4 tojást és a vajat/margarint. Kézzel elkezdjük gyúrni, míg sima textúrájú tésztát nem kapunk. Ha van, otthon konyhai robotgépünk egyszerűbb a dolgunk. Minden hozzá valót bele teszünk és össze dolgozzuk.
- A kész tésztát egy tiszta száraz konyharuhával lefedett edényben hűvös helyen pihentetjük 20 percig. A pihentetett tésztát kivesszük és kinyújtjuk, a tortaformába helyezzük. Sütőpapírból karikát vágunk rá és rizst vagy kis szemű babot szúrunk rá. Így sütjük 180 fokon 20 percig.
- Eközben össze állítjuk a krémet. A szilvát kimagozzuk, egy forraló edénybe rajuk hozzá adjuk a 100 g cukrot és a vajat, mikor elkezd főni egy kevés vizet adunk hozzá, hogy ne kapjon le. Ha, megfőtt és héja már levált a szilváról botmixerel pürésítjük. Finom szűrőn át törjük, hogy egy sima pürét kapjunk. Majd vízgőz felett folyamatos keverés mellett hozzá adjuk a 4 tojást, a tejet, a fahéjat és a vanília pudingot.
- Addig melegítjük és keverjük, míg egy sűrűbb krémet nem kapunk. A tészta megsülte után hagyjuk kihűlni egy kicsit a tésztát. Majd a krémet beleöntjük és még 10 percig sütjük. Addig a körtéket megmossuk és karalábévájóval (dinnyegolyózóval) kigolyózzuk a körtét.
- Egy mélyebb száraz serpenyőbe a maradék cukrot fekete karamellre pirítjuk, majd 200 ml forró vizet adunk hozzá. Ebbe a forró oldatba áztassuk a körte golyókat. Amikor megsült a krém is a tésztával. A körte golyókat óvatosan rakosgassuk a tetejére. Majd tegyük hűvös helyre kihűlni.
Fotó: AI-által generált kép



