Aszalt szilvás, narancsos gyümölcskenyér
Hozzávalók 12 szelethez:
- 2 db tojás
- 10 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 15 dkg mandula
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 dl étolaj
- 1,5 dl natúr joghurt
- 10 dkg aszalt szilva
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- vaj és liszt a forma kenéséhez
- egy csipet só
1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Az egész tojásokat a cukorral elektromos habverővel fehéredésig verjük, majd hozzáadjuk a natúr joghurtot és az olajat.
2. A lisztet elkeverjük 10 dkg darált mandulával, a sütőporral, egy csipet sóval, majd fakanállal hozzákeverjük a tojásos keverékhez. A tésztához forgatjuk a darabolt aszalt szilvát, a kandírozott narancsot és a maradék, egész mandulaszemeket is.
3. Kivajazunk és liszttel megszórunk egy 7 deciliteres gyümölcskenyérformát. Belesimítjuk a tésztát, és az előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Ropogós ánizsos gyömbérkeksz

Hozzávalók kb. 4 tepsihez (80 db)
- 50 dkg liszt és még egy kevés a nyújtáshoz
- 15 dkg porcukor
- 1 púpozott evőkanál őrölt gyömbér
- 1 evőkanál őrölt ánizs
- 1,5 teáskanál szódabikarbóna
- egy csipet só
- 15 dkg puha vaj
- 1,5 dl méz
- 1 db egész tojás
1. A lisztet elkeverjük a porcukorral, a gyömbérrel, az ánizzsal, a szódabikarbónával és a sóval. Hozzáadjuk a lágy vajat, a mézet és a tojást.
2. Kézzel összedolgozzuk a tésztát. Négy részre osztjuk, és lisztezett felületen 2 mm vékonyra nyújtjuk.
3. Kiszaggatjuk a kekszeket. A szaggatáskor kimaradt részeket egybegyúrjuk, nyújtjuk, és ismét szaggatjuk. Sütőpapírra helyezve, 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük őket. Kihűlve, üvegbe zárva hetekig eláll.
Vörösáfonyás olasz cantucci keksz

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 2 db M-es tojás
- 1 db tojássárgája
- 10 dkg egész mandula
- 10 dkg vörösáfonya
- 3 dkg vaj
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- egy csipet só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
1. A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük. A lisztet elkeverjük az őrölt kardamommal, a szódabikarbónával és a csipetnyi sóval. Hozzáadjuk az egész mandulaszemeket és a vörösáfonyát.
2. A két egész tojást és a cukrot elektromos habverővel simára keverjük, de nem kell habosnak lennie. A tojásos keveréket fokozatosan elvegyítjük a lisztessel. Alaposan elkeverjük, hogy sehol ne maradjon száraz rész, és gyúrható tésztát kapjunk.
3. A tésztából két, 4-5 cm széles, lapos rudat formázunk. Tojássárgájával megkenjük, és sütőpapírral bélelt tepsiben az előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, és 10 percig hűlni hagyjuk. A rudakat 45 fokban, kb. 1,5 centiméteres szeletekre vágjuk, majd 10 percre visszatesszük a szeleteket sülni a 180 Celsius-fokos sütőbe. Hűlni hagyjuk, majd zárható üvegben vagy fémdobozban tároljuk. A kifejezetten száraz, kemény kekszet desszertborba vagy tejeskávéba mártva fogyasztjuk.
Fotó: Vrábel Kriszta


