Csirkehús rilette
Hozzávalók:
- 20 dkg főtt csirkehús levesből (a szaftosabb részek: comb, nyakhús)
- 10 dkg libazsír
- só, frissen őrölt bors
- 2 teáskanál mustár
- 2 kis gerezd fokhagyma
- pár csepp citromlé
- 1 kis csokor snidling
- 4-5 db csemegeuborka
A főtt csirkehúst leszedegetjük a csontokról, késsel egészen apróra vágjuk, a hús szálirányára merőlegesen. Elkeverjük a zsírral, és egy részét botmixerrel pürésítjük, a többit darabosan hagyjuk. Ízlés szerint fűszerezzük mustárral, zúzott fokhagymával, citromlével, sóval, borssal, hozzákeverjük az aprított snidlinget és az apróra kockázott uborkát. Bármilyen sült hús maradékból is készíthetjük, ilyenkor, ha van pecsenyelé, azt is használjuk fel.

Ez is érdekelhet
Baconbe tekert olívás húskenyér
Hozzávalók:
- 50 dkg darált sertéshús
- 2 zsemle
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 15 dkg vékonyra szeletelt bacon
- 15 dkg zöld, magozott olajbogyó
- 1 egész tojás
- 2 evőkanál szárított majoránna
- 1 teáskanál mustár
- só, frissen őrölt bors
A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk. A darált húst elkeverjük tejbe áztatott, kifacsart zsemlékkel, a zúzott fokhagymával, a lereszelt hagymával. A húsmassza kb. felét botmixerrel pépesítjük, a többit darabosan hagyjuk. A masszához keverjük a tojást, a majoránnát, a mustárt, a feldarabolt olajbogyót. Sóval, borssal, fűszerezzük. Sütőpapírral bélelt tepsire hengert formázunk a masszából, bevonjuk a szeletelt baconnel, és 45-50 percig sütjük. Növeljük a hőfokot és megpirítjuk a szalonnát.

Hagymás-zöldfűszeres májpástétom
Hozzávalók:
- 10 dkg kacsa vagy libazsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 20 dkg csirkemáj
- 1 teáskanál provance-i fűszerkeverék
- 1 dl tejszín
- ízlés szerint egy kevés mustár
- só, frissen őrölt bors
Egy serpenyőben, a zsíron puhára dinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a megtisztított májat, a fűszerkeveréket, és 15 perc alatt készre sütjük. Beletesszük a tejszínt, a mustárt, sóval, frissen őrölt borssal fűszerezzük, majd botmixerrel krémesítjük. Lehet villával is, akkor darabosabb marad. Üvegekbe kanalazzuk, zsírt öntünk a tetejére, hogy tartósabb legyen.

Petrezselymes-currys gombapástétom
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 15 dkg vaj
- 50 dkg csiperkegomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál currypaszta vagy 2 evőkanál curry-fűszerkeverék
- 1 zsemle
- 1 nagy csokor petrezselyem
- só, frissen őrölt bors
- pár csepp citromlé
Az apróra vágott hagymát 5 dkg vajon megdinszteljük, hozzáadjuk a szintén apróra darabolt gombát, a zúzott fokhagymát, a curry-pasztát. A gombát puhára pároljuk, kétharmad részét keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tejbe áztatott, kifacsart zsemlét, a maradék vajat, és botmixerrel krémesítjük. Belekeverjük a finomra vágott petrezselymet, sóval, frissen őrölt borssal, pár csepp citromlével ízesítjük, és üvegekbe töltve tároljuk. Bagettel vagy bármilyen más péksüteménnyel kínáljuk.
Fotó: archív


