Hogy milyen zsiradékban sütöd a halat, az egyáltalán nem mindegy és nem csak azért, mert az erős aromája miatt másra már nem fogod tudni használni. Profi séfek elárulták, a finom rántott hal sikere nemcsak azon múlik, hogy mennyire friss a hal, mindamellett, hogy természetesen az az egyik legfontosabb.
De még a halhús íze is más lesz és a bundája is ropogósabb marad, ha egy bizonyos olajban készíted.
Mivel a karácsonyi menü elengedhetetlen része a rántott hal és sok is fogy belőle ilyenkor, az sem elhanyagolható, hogy ennek a bizonyos olajnak mennyivel jobb a tápértéke, mint a sima finomított napraforgó étolajnak.
Ezeket olvastad már?
A füstpontra figyelj a hal sütésénél
Nem minden zsiradék alkalmas a rántott hal sütésére. A fontos az úgynevezett füstpont, vagyis az a hőmérséklet, amelyen a zsír elkezd lebomlani és káros anyagokat bocsát ki.
A hal sütéséhez a legjobb olaj a finomított repceolaj.
Ennek füstpontja megközelítőleg 204 Celsius fok, tehát gyorsan ropogósra sütheted benne a halat anélkül, hogy megégne. Bárhol beszerezheted, az íze pont olyan semleges, mint a napraforgóolajé, de annál sokkal kedvezőbb az úgynevezett zsírsavprofilja.
Miben sütheted még a karácsonyi rántott halat?
Egy másik jó választás lehet napraforgóolaj, amelynek füstpontja körülbelül 225 °C vagy a tisztított vaj (kb. 250 °C) is. Ez utóbbi finom, vajas aromát kölcsönöz az ételeknek (ezzel azért érdemes számolni), és nem ég meg olyan könnyen, mint a hagyományos vaj.
Az extra szűz olívaolaj is alkalmas lehet a rántott hal sütésére, de ennek füstpontja alacsonyabb: kb. 160-190 Celsius fok, így ezt csak akkor peóbáld ki, ha tudod közepes lángon, rövid sütésre használni.
Miért más a rántott hal sütése, mint a rántott húsé?

Sajnos sokan még mindig úgy gondolnak a halsütésre, mint a húsra, ezért gyakran használják erre a célra disznózsírt vagy hidrogénezett növényi zsírokat.
Ezek azonban transzzsírokat tartalmaznak, amelyeket a szakemberek nem ajánlanak fogyasztani. Ezen kívül nem ajánlott ugyanazt az olajat sem még egyszer használni, ha halat sütöttél benne.
Hogyan süsd a rántott halat: még néhány tipp
Az egészséged, valamint a rántott hal íze és állaga miatt a legjobb, ha
- kevés olajban sütöd az ajánlottak közül,
- és mindig csaj közepes lángon sütöd.
A sütési hőmérséklet rendkívül fontos a hal végső íze szempontjából. Győződj meg róla, hogy a serpenyő jól fel van melegítve, mielőtt beletennéd a halat.
- A túl hideg olajat beszívja a panír,
- míg a túl forró olaj gyorsan megégeti a bundát.
A hal mindkét oldalát ellenőrizni kell, a sütés után a felesleges zsírt papírtörlővel itasd fel. A halaknak általában kevés idő kell, amíg tökéletesen megsülnek.
Ha jól választasz olajat hozzá, a panír kellöen gyorsan megbarnul, a bunda ropogós lesz, a hús fehér és szaftos lesz felvágva.
Érdekel a tökéletes rántott hús panírjának titka is?


