Konyha

A profi séfek csak ebben az olajban sütik a halat: egészségesebb és ízletesebb lesz tőle

Tökéletesen ropogós lesz a panír, a hal húsa nem szárad ki és ízletes marad, ha így sütöd. Ha nincs még otthon ilyen olajad, karácsony előtt muszáj beszerezned.
rántott halat süt egy nő olajban karácsonyra

Hogy milyen zsiradékban sütöd a halat, az egyáltalán nem mindegy és nem csak azért, mert az erős aromája miatt másra már nem fogod tudni használni. Profi séfek elárulták, a finom rántott hal sikere nemcsak azon múlik, hogy mennyire friss a hal, mindamellett, hogy természetesen az az egyik legfontosabb.

De még a halhús íze is más lesz és a bundája is ropogósabb marad, ha egy bizonyos olajban készíted.

Mivel a karácsonyi menü elengedhetetlen része a rántott hal és sok is fogy belőle ilyenkor, az sem elhanyagolható, hogy ennek a bizonyos olajnak mennyivel jobb a tápértéke, mint a sima finomított napraforgó étolajnak.

Ezeket olvastad már?

  1. Soha többé nem reped meg a piskótatekercs teteje, amikor felcsavarod: ez a titok
  2. 17 éve rajong gyönyörű feleségéért Hans Sigl: a hegyi doktor mástól csábította el Susannét
  3. Ki ne dobd, ha ilyen régi mobiltelefonod van otthon: milliókat érhet ez az ócska készülék

A füstpontra figyelj a hal sütésénél

Nem minden zsiradék alkalmas a rántott hal sütésére. A fontos az úgynevezett füstpont, vagyis az a hőmérséklet, amelyen a zsír elkezd lebomlani és káros anyagokat bocsát ki.

A hal sütéséhez a legjobb olaj a finomított repceolaj.

Ennek füstpontja megközelítőleg 204 Celsius fok, tehát gyorsan ropogósra sütheted benne a halat anélkül, hogy megégne. Bárhol beszerezheted, az íze pont olyan semleges, mint a napraforgóolajé, de annál sokkal kedvezőbb az úgynevezett zsírsavprofilja.

Miben sütheted még a karácsonyi rántott halat?

Egy másik jó választás lehet napraforgóolaj, amelynek füstpontja körülbelül 225 °C vagy a tisztított vaj (kb. 250 °C) is. Ez utóbbi finom, vajas aromát kölcsönöz az ételeknek (ezzel azért érdemes számolni), és nem ég meg olyan könnyen, mint a hagyományos vaj.

Az extra szűz olívaolaj is alkalmas lehet a rántott hal sütésére, de ennek füstpontja alacsonyabb: kb. 160-190 Celsius fok, így ezt csak akkor peóbáld ki, ha tudod közepes lángon, rövid sütésre használni.

Miért más a rántott hal sütése, mint a rántott húsé?

rántott halat süt egy nő olajban karácsonyra
A karácsonyi rántott halnak egyáltalán nem mindegy, milyen olajban sül ropogósra

Sajnos sokan még mindig úgy gondolnak a halsütésre, mint a húsra, ezért gyakran használják erre a célra disznózsírt vagy hidrogénezett növényi zsírokat.

Ezek azonban transzzsírokat tartalmaznak, amelyeket a szakemberek nem ajánlanak fogyasztani. Ezen kívül nem ajánlott ugyanazt az olajat sem még egyszer használni, ha halat sütöttél benne.

Hogyan süsd a rántott halat: még néhány tipp

Az egészséged, valamint a rántott hal íze és állaga miatt a legjobb, ha

  • kevés olajban sütöd az ajánlottak közül,
  • és mindig csaj közepes lángon sütöd.

A sütési hőmérséklet rendkívül fontos a hal végső íze szempontjából. Győződj meg róla, hogy a serpenyő jól fel van melegítve, mielőtt beletennéd a halat.

  • A túl hideg olajat beszívja a panír,
  • míg a túl forró olaj gyorsan megégeti a bundát.

A hal mindkét oldalát ellenőrizni kell, a sütés után a felesleges zsírt papírtörlővel itasd fel. A halaknak általában kevés idő kell, amíg tökéletesen megsülnek.

Ha jól választasz olajat hozzá, a panír kellöen gyorsan megbarnul, a bunda ropogós lesz, a hús fehér és szaftos lesz felvágva.

Érdekel a tökéletes rántott hús panírjának titka is?

Forrás