Lélek

Házinyúlra soha? Ha mégis, akkor figyeljen, mert ki is rúghatják a munkahelyi liezonért

Felmérések szerint a dolgozók közel felének volt már viszonya a kollégájával. Igaz, hogy megédesítheti a dolgos hétköznapokat, de ha nem tartunk be néhány alapszabályt, akár az állásunkba is kerülhet.

Az életünk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük. Nem csoda, hogy jó néhányan az íróasztal mellett, a büfében, vagy egy munkahelyi buli alkalmával ismerkednek meg a szerelmükkel. Olvasónk, a negyvenéves Szilvia is „megszegte” a házi nyúlra nem lövünk szabályt, amikor a válása után kollégájával, Gergővel jött össze.

„Évek óta együtt dolgoztunk a bankban, ám kezdetben a köszönésen kívül csak néhány udvariassági kérdésig jutottunk – meséli Szilvia. – Egy csapatépítő kiránduláson figyeltem fel rá, a figyelmességével és a humorával feldobta a válásom utáni komor hangulatomat. Szinte észrevétlenül lettünk szerelmesek, és bár próbáltuk titkolni a kapcsolatot, a közvetlen munkatársak hamar észrevették rajtunk a változást. Először mindenki örült nekünk, ám miután Gergőt előléptették, a kollégák feszélyezve érezték magukat a társaságunkban, nem mertek őszintén beszélgetni velem, nehogy a főnök fülébe jusson. A munkahelyi feszültségek miatt egyre többet veszekedtünk otthon. Végül úgy oldódott meg a helyzetünk, hogy Gergőt áthelyezték a központi irodába, egy másik osztályra. Azt hiszem, ez mentette meg a szerelmünket, nem sokáig bírtuk volna ezt a feszültséget, azt meg végképp nem tudom, hogyan kezeltük volna az irodában, ha szakítunk.”

Az első kérdések magunkhoz

Egy biztos, bármennyire is igyekszünk diszkrétek lenni, egy idő után képtelenség titokban tartani a munkahelyi viszonyt, ezért mielőtt belekezdünk a játékba, legyünk tisztában néhány szabállyal. Mármarosi Melinda párkapcsolati szakértőt kérdeztük.

Ugyan könnyűnek tűnik az ismerkedés a munkahelyen, hiszen amúgy is sok időt töltünk együtt, és azt gondoljuk, hogy így nem tévedhetünk nagyot a másik személyiségét illetően, de az sem elhanyagolható kérdés: érdemes-e kockáztatni egy jó munkahelyet? És vajon ha otthon és a munkahelyen is össze vagyunk zárva, akkor 5-10 év után is megmarad-e a kapcsolatban a pezsgés, az izgalom? Ezeket tisztázni kell ma­gunkban, mielőtt fejest ugranánk a viszonyba” – véli szakértőnk.

Hogyan legyünk diszkrétek?

Bár minden helyzet más, azért alapvetően kijelenthetjük, hogy nincs helye a magánéletnek a munkahelyen. Az első pár hónapban érdemes a kollégákkal óvatosan viselkedni, mert a rosszindulat, az irigység gyakori reakció egy ilyen hírre.

„Amit tanácsolnék, hogy lassan és diszkréten alakítsuk ki a kapcsolatot. Gondosan tervezzük meg az első, cégen kívüli találkát, és kezdetben ne vonjuk be egyetlen munkatársunkat sem. A céges levelezőrendszeren keresztül küldött romantikus leveleket is felejtsük el!” – folytatja a szakértő.

Mielőtt nagydobra verjük, hogy együtt vagyunk, bizonyosodjunk meg arról, hogy valóban mindketten komolyan gondoljuk-e a dolgot, nem csak pillanatnyi fellángolásról van szó. Ha ugyanis néhány hónap után vége lesz a kapcsolatnak, akkor jobb, ha a kollégák nem is szereznek tudomást róla. „Általánosságban annyi elmondható, hogy ha 3-4 hónap után is kölcsönös a vonzalom és a szeretet, akkor óvatosan lehet közölni ezt a munkatársakkal” – mondja a pszichológus.

A nyilvános turbékolás tilos

Még komoly kapcsolat, eljegyzés esetén is tartózkodjunk az asztal alatti simogatásoktól, a heves csókoktól, a nyilvános turbékolástól! A legtöbb munkahelyen szerveznek karácsonyi partit, céges vacsorát, ahol az alkohol is előkerül. Bármennyire jól érezzük is magukat a bulin, és szívesen elengednénk a gyeplőt, viselkedjünk visszafogottan. A magánéletünkről szóló anekdoták, a szexuális élmények ecsetelése a kollégáknak kifejezetten tilos.

Megtilthatja a cég?

Jogilag a vezető nem tilthatja meg a munkahelyi kapcsolatot, de figyelmeztetheti a kollégákat, ha úgy érzi, hogy a vonzalmuk a munka rovására megy. Illetve vannak cégek, ahol erre is kitérnek a szervezeti szabályzatukban, például nem dolgozhatnak egyazon áruházban, még különböző osztályon sem.

Szakíts, ha bírsz

A legnagyobb gondot általában az okozza, amikor idővel kihűlnek az érzelmek. „Ez az, amivel kezdetben senki nem számol. Ilyenkor nemcsak a saját érzéseinkkel kell megbirkóznunk, hanem mások szemrehányásával, neheztelésével is, arról nem beszélve, hogy az exet is kerülgetnünk kell nap mint nap” – figyelmeztet a szakértő. A civódások, a féltékenységi jelenetek nem valók a munkahelyre. Ha nem tudjuk otthon hagyni az érzelmeinket, az egyik félnek meg kell próbálni elintézni, hogy másik irodában, osztályon dolgozhasson, vagy legalább egymás után vegyenek ki 1-1 hét vagy néhány nap szabadságot, hogy legyen idejük feldolgozni a helyzetet.

Szöveg: Kovács Vera

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete