Egészség Lélek

6 jel, hogy kutyája rajongásig szereti és boldog ön mellett

Elég néhány perc a kutyánk társaságában, és máris jobban érezzük magunkat. De vajon ők is hasonlóan élvezik az együtt töltött időt?

Sokszor egyértelmű jelzést kapunk a kedvenceinktől. Ha a macska dorombolni kezd és a lábunkhoz dörgölőzik, vagy a kutyusunk odabújik hozzánk, hogy vakarjuk meg a füle tövét, biztosak lehetünk benne, hogy örömmel tölti el a közelségünk. Ám vannak még más jelek is a kutyák esetében. Ismeri őket?

  1. Farokcsóválás: A farok tartásából, mozgatásából sok mindenre következtethetünk. A lazán lógó vagy enyhén csóváló farok azt jelzi, hogy az eb jól érzi magát. Ha pedig gyorsan jobbról balra csapkod vele, azzal az örömét fejezi ki.
  2. Pacsit ad, vakargatja a pocakját: Az a kutya, amelyik a mancsát nyújta, az elégedettségét fejezi ki. Amennyiben pedig a hasát is engedi simogatni, vakarni, akkor nem kételkedhet senki: a lehető legjobb helyen van.
  3. Örömteli köszöntés: Amikor közelítünk az ajtó, a kertkapu felé, vakkantani, ugatni kezd és rohangál? Akkor biztosak lehetünk benne, hogy örül nekünk, és alig várja, hogy hozzánk bújhasson.
  4. Nyalakodás: Gyakran megnyalja a kezünket? Az arcunkat is előszeretettel nyálazza össze? Ez a viselkedés a kutyánál olyan, mint az embereknél a puszi, vagyis boldogságot, szeretetet jelent.
  5. Laza testtartás: Figyeljük meg a testét: ha nem feszült, az izmai ernyedtek, lazán ül, áll, mozog, akkor nem fél, biztonságban érzi magát, szóval megnyugodhatunk.
  6. A feladatra fókuszál: Próbáljuk ki az alábbi feladatot: ültessük le a lábunk elé a kedvencünket, és adjunk neki valamilyen parancsot. Ha figyel, ránk néz, akkor örül, hogy van dolga, és várja a feladatot.

Minek örül még?

A kutyáknak szükségük van feladatra ahhoz, hogy boldogok legyenek. Érdemes néhány trükköt, játékot megtanulni, és azokat rendszeresen játszani vele, ettől úgy érzi majd, hogy fontos szerepe van a családban. Számára lényeges az egyértelmű, következetes kommunikáció: már az első pillanattól tudnia kell, mit szabad neki és mit nem, ettől lesz kiegyensúlyozott.

Szöveg: Kovács Vera

Kiemelt kép: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete