Lélek

Csodákra képes bókok: 10 mondat, amivel bearanyozhatjuk mások napját

Nem csak a szerelemben van szükség kedves szavakra, elismerésre. Felnőttnek, gyereknek a hétköznapokban, a munkahelyen, mindenhol. Ugyanis építik az önbizalmunkat és szebbé teszik a mindennapjainkat.

Még a családon belül csak-csak megdicsérjük egymást, de barátok, kollégák, ismerősök között, vagy akár az üzleti életben már jóval ritkábban fordul elő. Pedig olyan sok minden van, amit kiemelhetünk a másikban – a külsőségeken túl is: az öltözködési stílusa, az empátiája, a kisugárzása, az eredményei, bármi, ami megfog minket. Próbáljuk ki, és figyeljük meg mi történik! Minél több pozitív, megerősítő mondatot mondunk majd a környezetünkben élőknek, annál jobban fogja érezni magát az illető, és ez ránk is hatással lesz, hiszen közben mi is feltöltődünk.

1. „Nagyon tetszik a stílusod”

Hetente többször rácsodálkozunk, milyen gondosan válogatta össze a kolléganőnk a ruháit? Minden árnyalat, kiegészítő tökéletesen passzol? Vagy bámulatos, mennyire jól fogalmaz a hivatalos levelekben? Esetleg mindenkihez van egy kedves szava – legyen az a takarítónő az irodában, az eladó a szemközti boltban vagy épp a főnökünk? Itt az idő ki is nyilvánítani, mennyire tetszik nekünk a stílusa! Tudatosíthatjuk benne, hogy megéri az energia, amit az adott dologba fektet, vagy hogy van értelme kedvesnek lenni, mert bizony mások észreveszik ezeket, sőt értékelik is.

2. „Csak úgy ragyogsz, ha mosolyogsz”

Kicsit negédesen hangzik, ám nagyon hatásos lehet. Gondoljunk csak bele, a másik vidámsága önmagában is ragadós, ha pedig valakinek el is mondjuk, mennyire tetszik nekünk a nevetése, és ez minket is felvillanyoz, akkor biztosan sokat tettünk azért, hogy mindennap mosolyogva nézzen ránk. Ezzel pedig megalapozzuk a saját jókedvünket, és az illetőét is, hiszen ilyen elismerés hallatán neki is könnyebb lesz még rossz napokon is mosolyogni.

3. „Elragadó a kisugárzásod”

Vannak emberek, akikre egyből minden szem rátapad, amikor egy terembe lépnek. Egyszerűen muszáj rájuk nézni, mert a kedvességük, bájuk, mosolyuk, vidámságuk vonzza a tekintetet. Amennyiben ismerünk ilyen embert, áruljuk el neki, mennyire lenyűgöz minket. Ha pedig ilyen típusú egyénnel randevúzunk, akkor pláne ne rejtsük véka alá a véleményünket, hiszen mindenki többre értékeli, ha a kisugárzását dicsérik, mint mondjuk, az alakját.

4. „Vigyázz magadra!”

Amennyiben valakinek felhívjuk a figyelmét arra, hogy vigyázzon magára, azzal azt jelezzük, mennyire fontos nekünk. Ha azt mondjuk egy tőlünk távozónak, hogy írj, ha megérkeztél, akkor azzal a tudtára adjuk: biztonságban akarjuk tudni. A törődéssel fejezzük ki a szeretetet.

5. „Olyan őszinte és természetes vagy”

Sokszor próbálunk megfelelni a környezetünknek, ám igazán önfeledtek, boldogok akkor lehetünk, ha természetesen viselkedünk. Nagy kincs, ha valaki őszintén önmagát adja előttünk, nem játssza meg magát, és ezt mondjuk is el neki. Bátran osszuk meg vele, mennyire sokat jelent nekünk. Ezzel elérhetjük, hogy mindig vagy minél többször felejtse el a másik a játszmákat, természetesen viselkedjen, de segíthet nekünk is, hogy önmagunk lehessünk.

6. „Nagy örömet szereztél nekem”

Az ismerősünk ajánlott egy jó filmet? A partnerünk meglepett egy finom vacsorával? Az unokánk készített egy rajzot, hogy jobb kedvünk legyen? Ne csak egyszerűen köszönjük meg neki a gesztust, mondjuk el azt is, mennyire boldoggá tett minket. Legközelebb sokkal nagyobb örömmel fog kedveskedni, ha látja, milyen érzéseket váltott ki bennünk.

7. „Jó veled beszélgetni”

Igazi elismerés, ha valakit arról biztosítunk, mennyire kellemes beszélgetőpartner, és okos, művelt, tájékozott, akivel bármiről lehet eszmét cserélni. Ez a mondat szinte minden szituációban hatásos, akkor is, ha a gyerekünkkel társalgunk éppen.

8. „Hálás vagyok, hogy itt vagy nekem”

Egy jó barátnőnek, odaadó szülőnek, segítőkész testvérnek, családtagnak bátran hozzuk a tudtára, milyen boldoggá tesz, hogy ismerhetjük őt, hogy hozzá tartozunk. Egy ilyen mondat nagyon jól tud esni, még akkor is, ha egyébként biztosak vagyunk benne, hogy az illető tudja, mennyire értékeljük őt.

9. „Úgy vagy jó, ahogy vagy”

Mindegy, hogy a párunkat szeretnénk biztosítani szerelmünkről, vagy az új kollégánkat akarjuk meggyőzni arról, hogy elfogadjuk, és jó munkaerőnek tartjuk, a lényeg, hogy ki is mondjuk. Sokszor kételkedünk önmagunkban, pláne, ha kudarc ér minket, vagy sok a stressz, ilyenkor különösen jól jönnek a kedves szavak. Nem kell hazudni, nem kell azt mondani, hogy hibátlan a másik, elég, ha biztosítjuk róla, hogy számunkra – mint partner, munkatárs, barát stb. – ő tökéletes.

10. „Úgy főzöl, mint egy igazi mesterszakács”

Azt tudjuk, hogy a férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út. Ahogy azt is, hogy a főzéssel járó sok munkát, teendőt is szívesebben végezzük, ha a családnak, barátoknak ízlik az étel. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden egyes alkalommal dicséretet kell kapnunk, ám egy-egy bonyolultabb fogásnál, vagy fárasztó, több órás konyhai sürgés-forgás után bizony jólesnek a dicsérő szavak. Arról nem beszélve, hogy így legközelebb is lesz kedvünk fakanalat ragadni. Ha pedig a párunk lep meg minket egy finom vacsorával, őt is dicsérjük meg.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete