Lélek

Januári lehangoltság helyett próbálja ki ezeket: jókedvfokozó tippek más országok lakóitól

A különböző népeknek más-más szokásaik vannak arra, hogy felderítsék magukat, amikor épp nincsenek a topon. Ilyenkor télen, amikor még az időjárás is szürke és barátságtalan, különösen érdemes ellesni a hozzáállásukat.

Skócia: A mindennapok apró örömei
A dánok „hygge”-jéhez hasonlóan a skót „coorie” is a meghittséget, a kényelmet fejezi ki, és arra biztat, hogy találjuk meg a mindennapok egyszerű örömeit, melyek körülvesznek. Keressük meg a kandalló melegében, egy megnyugtató fürdőben, egy kellemes sétában vagy épp egy családi összejövetelben. De akár egy tányér gőzölgő levesben vagy egy finom teában és egy jó könyvben is fel lehet fedezni a tökéletes elégedettséget.

Hollandia: A semmittevés sokszor segít
A világszerte a dolgosságukról ismert németalföldiek rájöttek, hogy nem lehet folyton tevékenynek lenni. Néha egyszerűen szükség van arra, hogy szándékosan ne tegyünk semmit, hagyjuk, hogy a gondolataink szabadon kóboroljanak, és egyszerűen csak „legyünk”. A niksen néven emlegetett szándékos semmittevés célja épp az, hogy ennek a passzív pihenésnek a segítségével állítsa helyre a hatékonyságunkat. Ha megengedjük magunknak az ilyesfajta tétlen kikapcsolódást, akkor az agyunk képes feldolgozni az egész nap szünet nélkül ömlő információkat, és felhasználni őket, hogy kreatívabban végezzük a munkánkat. A tanulásban, az olvasásban, de akár még a házimunkában is érdemes rövid szüneteket tartani, amikor nem pörgetjük a közösségi média oldalait, és nem töprengünk azon, mennyi mindent kell még elintéznünk. A pihenést ne korlátozzuk csakis a szabadságunk rövid heteire, akár egy dolgos hétköznap is jusson időnk pár perc relaxálásra.

Franciaország: Sétáljunk szemlélődve
A szabadban tett séták feloldják a napi stresszt, és a fényszegény téli hónapokban a D-vitamin pótlásáról, valamint a télhez köthető hangulati zavarok enyhítéséről is gondoskodnak. A francia flâner kifejezést arra használják, amikor ráérősen korzózunk, és felfedezzük a környezetünk szépségeit. Ez lehet egy kirándulás az erdőben, de akár a településünk olyan részén is sétálhatunk, ahol eddig nem jártunk. Még a közvetlen környezetünkben is „csavaroghatunk” egyet, hogy olyan szemmel nézzünk rá az épületekre, a megszokott helyszínekre, ahogy máskor nincs időnk és energiánk.

Görögország: A lelkesedés hatalma
A görög meraki azt jelenti: szeretettel, szenvedéllyel, örömmel tenni valamit, kreativitást, lelkesedést vinni a szorgoskodásba. Jelenthet egy olyan hobbit, amit boldogan űzünk, vagy egyszerűen annyit, hogy odafigyelve végezzük a napi dolgainkat. Akár munkáról, akár a háztartásról van szó, a meraki szemlélete hozzásegít, hogy ne kellemetlen kötelességet, hanem szép és értelmes tevékenységet lássunk benne. Mindenki megtapasztalta már, hogy az étel is finomabb, amikor szeretettel készül – tegyük hát hozzá ezt a pluszt a többi feladatunkhoz is!

Dél-Afrika: Törődjünk a mellettünk élőkkel
A bantu nyelvből származó ubuntu jelentése: összetartozás. A helyiek ezt úgy fogalmazzák meg: vagyok, mert vagyunk. Bár Dél-Afrika sokáig élt megosztottságban, és ennek a nyomai ma is fellelhetők a társadalomban, a szoros közösségéhez, a „törzséhez” mindenki ragaszkodik. Ebben a szürkének, nyomasztónak tartott hónapban a mi hangulatunkon is sokat lendíthet, ha törődünk a közvetlen közelünkben élőkkel. Menjünk el kávézni a barátainkkal, vagy hívjuk meg őket egy kártyapartira. Kopogjunk be a szomszédhoz egy tányér süteménnyel, szóljunk hozzá pár jó szót, ha úgy gondoljuk, jólesne neki. A jótékonyságot se korlátozzuk kizárólag az év végi időszakra. Ha van felajánlanivalónk, akár egy számunkra már haszontalan, de jó állapotú tárgy, akár egy kis szabadidő, amit önkéntes munkával tölthetünk, ne sajnáljuk mások javára fordítani.

India: Legyünk találékonyak
A dzsugád kifejezés azokból a járművekből származik, amelyeket az ázsiai országban a régi, leselejtezett katonai járművek alkatrészeiből raktak össze valamikor az 50-es években. Arra a fajta találékonyságra utal, amikor felhasználjuk mindazt, amink van. Újragondoljuk a lehetőségeinket, és improvizálunk, hogy elérjük a célunkat. Mikor lenne a legjobb idő arra, hogy ezt bevessük, ha nem januárban, amikor az anyagi erőforrásainkat a karácsonyi bevásárlás, a lelkieket pedig a téli hideg és sötétség merítette ki? A spórolásra számtalan találékony lehetőség adódik ilyenkor: pakoljuk ki a kamrát, nézzük meg, mi minden maradt az ünnepi bevásárlásból, és engedjük szabadjára a bennünk élő kreatív szakácsot! Ebben a hónapban nem fér bele valami a költségvetésbe? Nézzük meg, mivel helyettesíthetnénk! Olyasmire kérnek, amit még soha nem csináltunk? Gondoljuk át, hogyan tudnánk megoldani!

Thaiföld: Változtassunk a nézőpontunkon
Nem véletlenül hívják a világnak ezt a részét a mosoly országának: a nevetés különböző módozataira rengetegféle szavuk van. Az életfilozófiájuk pedig a legjobban a „mai pen rai” kifejezéssel írható le, amelynek jelentése: „semmi baj, ne aggódj!”. Ez a mondásuk arra utal, hogy nem lehet mindenre ráhatásunk, ám a hozzáállásunkon változtathatunk. Van, amikor egyszerűen el kell fogadnunk a helyzetet, és bosszankodás helyett inkább kihozni belőle a legjobbat, illetve örülni annak, amink van. Korán sötétedik? Itt a lehetőség, hogy felkapcsoljuk a hangulatvilágítást. Kellemetlen a hideg? Semmi baj, süssünk valami finomat, és máris befűtöttük a konyhát!

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete