Lélek

„Anyukám fejét elcsavarta egy csaló udvarló a neten! Hogyan értessem meg vele, hogy csak átverik?”

Évek óta népszerű csalás a közösségi oldalakon, hogy jóképű férfiak profiljai mögé bújva arctalan szélhámosok idősebb, egyedülálló hölgyeknek teszik a szépet anyagi haszonszerzés reményében. Mégis a mai napig nők ezrei dőlnek be nekik. És nemcsak a túlon túl naivak, az áldozatok között jogász és doktornő is akadt már.

Kedveseket mond. Mindenben egyetért a hölggyel, akire „teljesen véletlenül” ráakadt a közösségi oldalon, és megtetszett neki a kedves arca, mosolya. Leígéri neki a csillagokat az égről. Közben észrevétlenül válik a nő mindennapjainak főszereplőjévé – ő és a vele közös álmok. Boldog életet ígér valahonnan Timbuktuból a Facebookon. Csak még egy kis időre van szüksége, hogy elrendezze a dolgokat. Türelemre, segítségre és leginkább pénzre. A magányos, szeretetre vágyó nők pedig utalnak, abban a reményben, hogy az álomlovag egyszer ténylegesen is megérkezik az életükbe. Persze soha nem jön el…

Ha túl szép, hogy igaz legyen…

Az anyagi haszonszerzés reményében neten udvarló jóképű, jó kiállású „katonák”, „mérnökök”, „fogorvosok” általában a korosabb, egyedülálló vagy özvegy hölgyeket találják meg. Nem véletlenül! „Felfokozott érzelmi állapotban nem tudjuk reálisan látni a helyzetünket, és szeretnénk elhinni a csaló rózsaszín meséjét. Ilyenkor azt látjuk, amit látni szeretnénk, és a saját fantáziánk áldozatává válunk, a másik felet nemlétező tulajdonságokkal ruházzuk fel. Pusztán azért, mert magányosak vagyunk és vágyunk a szeretetre – mondja Teveliné Horváth Melinda pszichológus. – A svindlert persze nem mindig könnyű felismerni, hiszen a dörzsöltek nem azonnal kérnek pénzt, hanem türelmesen, hetek, hónapok alatt felépítenek egy játszmát, lelkileg behálózzák az áldozatot, hogy aztán arra tudják a továbbia­kat építeni. Legyen hát gyanús, ha személyesen sosem láttuk, és szerelmet vall, ha a lélektársának érez, mert ez csupán manipulációs eszköz. Miközben online beszélget velünk, leleményesen kikérdez minket az életkörülményeinkről, az anyagi javainkról, és arról is, mire vágyunk, milyen lenne számunkra az ideális párkapcsolat. Így aztán tudatosan azt mondja nekünk, amit hallani szeretnénk, ami a romantikus képzelgéseinkben szerepel. Óvakodjunk a túl szép, hogy igaz legyen típusú kapcsolattól!”

TIPP:

Legyünk jelen biztonságosan az online térben! Ne tüntessük fel a személyes adatainkat az adatlapunkon, és privát üzenetben se adjunk meg semmi ilyesmit idegeneknek. Főleg, amikor lakcímet vagy bankszámlaadatokat kérnek!

Ahelyett, hogy bántanánk az érintettet, kérdezzünk!

Akit egy udvarlással trükköző csaló megvezet, rózsaszín ködön át érzékeli a valóságot. Ha egy szerettünk került ebbe a helyzetbe, nem szerencsés leszidni, vagy erőteljes érzelmi kitöréssel közölni vele, hogy nagyon aggódunk érte, ennél szelídebb eszközökkel közelítsünk a témához. „Meséljünk el neki egy hasonló sztorit egy közös ismerősünkről, például hogy Gizi néni óriási online szerelemben van, hónapok óta küldözgeti a pénzt a férfinak, aki csak ámítja. Mit szól ehhez? Ha képesek vagyunk kívülről láttatni vele egy ilyen élethelyzetet, az kizökkentheti őt a szűk látószögből, amiben őrlődve irracionálisan viselkedik. Jó ötlet kérdéseket feltenni neki: ismeri korábbról ezt a férfit? Hányszor találkoztak? Nem találkoztak? Beszéltek már legalább videótelefonon, vagy csak írogatnak? Mikor fogják egymást meglátogatni? Ezekre a kérdésekre nyilván nem tud pozitív válaszokat adni sem nekünk, sem önmagának, ami elgondolkodtatja őt a kapcsolat valódiságát illetően” – vélekedik a pszichológus.

Elszakítja az áldozatot a családjától

Sajnos sok nő bedől a közösségi oldalakon udvarló szélhámos lovagoknak (akik gyakran egyébként egész bandák, vagy egy nő is lehet a férfi profilkép mögé bújva), a rendőrségen se szeri, se száma az ehhez hasonló ügyeknek. Akikkel ez megesik, azok általában kevés társas kapcsolattal és sok szabadidővel rendelkeznek, amit az online térben tudnak tölteni. Tehát a nyugdíjasok fokozottan veszélyben vannak. „Lelkileg nagyon sérülékenyek, és mivel az egész család állandóan rohan, örülnek, hogy valaki végre foglalkozik velük, figyel rájuk – mondja a szakember. – Ezt használják ki a csalók, elhitetik az áldozatukkal, hogy erősen érdeklődnek iránta. Figyelmet, megértést adnak, és igazat is, mindenben. Az áldozat nem egy esetben összekülönbözik emiatt a családjával, akik nyilván féltik őt, és próbálják felhívni a figyelmét, hogy az online románcból baj lehet. Ám ő ebben a megváltozott tudatállapotban nem hallgat rájuk. Sőt, attól tart, hogy a család a frissen érkezett boldogsága ellen van, ezért aztán összevesznek, és magányosabb lesz, mint valaha, egészen kiszolgáltatva a valójában a pénzére utazó svindlernek, aki mindeközben nagy valószínűséggel párhuzamosan tíz másik ártatlan embert is szédít a pénzszerzés reményében.”

Szörnyű szembesülni azzal, hogy átvágtak

Egy online románc is képes függőséget okozni, így akkor sem könnyű kilépni belőle, ha egyébként már bebizonyosodott, hogy árt nekünk. Az áldozatok – főként, ha huzamosabb időn keresztül küldtek pénzt a csalónak – mély szégyent élhetnek meg, ami miatt még nehezebben kérnek segítséget, vagy hallgatnak másokra. Már a félhavi nyugdíjat odautalják Jürgennek, aki heti néhány videóhíváson kívül semmit nem tesz hozzá az életükhöz, nem csavarja be még a villanykörtét sem, vagy nem cipeli haza a cekkert, mégis bizonygatják maguknak, hogy jó ember. „Nagyon nehéz ilyenkor a határokat meghúzni, és belátni, amit szerelemnek hittünk, az csak a mi fejünkben létezett. Még nehezebb megemészteni, ha hagytuk, hogy átverjenek, megkárosítsanak. Márpedig ilyenkor nincs más lehetőség, mint meghúzni a határainkat, elvágni a csaló és köztünk minden kommunikációs csatornát, majd attól kezdve az érzelmi felépülésre koncentrálni. Talán a legfontosabb igazi közösséget keresni, valódi emberekkel, kapcsolatokat, amelyek hozzájárulnak a lelki jólléthez. Kiszakadni az online térből, és élményeket szerezni, igazán élni. Ez lehet a leghatékonyabb gyógyír.”

Nehezen büntethető

Ez a csalási forma azért is népszerű, mert a szerelmi szélhámosokat nagyon nehéz büntetőjogilag felelősségre vonni. Leginkább azért, mert az áldozatok önszántukból utalnak nekik pénzt. Erről a helyzetről néhány éve dokumentumfilm is készült: A Tinder-csaló története több, ugyanazon férfi által megvezetett és kizsákmányolt asszony szemszögéből mutatja be, min mennek keresztül az áldozatok érzelmileg, és miért olyan nehéz ezeket a kapcsolatokat lezárni, majd a történteket magukban helyre tenni.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete