Riportok

Egy jópofa játék is bajt hozhat ránk! Hogyan védekezhetünk az adathalászat ellen?

Kellő körültekintéssel, egészséges bizalmatlansággal, megfontolt döntésekkel megvédhetjük érzékeny adatainkat – fotóinkat, dokumentumainkat, személyes információinkat – a ragadozóként ránk is leselkedő adathalászok elől. De mik a netes biztonság legfőbb szabályai?

Ma már mindenre létezik applikáció, internetes felület, melyek segítségével könnyen, gyorsan bármit el tudunk intézni sorban állás nélkül, kényelmesen, a kanapénkon ülve. Fontos azonban: nemcsak mi tekinthetjük meg a korábbi vásárlásainkat, üzeneteinket, fotóinkat, ugyanezekhez az információkhoz bárki más is hozzáférhet, és felhasználhatja ellenünk, ha nem vagyunk kellően felkészültek. Az ilyen visszaélésekkel törölhetik a fiókunkat, vírusokat küldhetnek a nevünkben a jóhiszemű ismerőseinknek, de akár a pénzünket is ellophatják.

A bank nem küld applikációt
A bankok és futárszolgálatok nevében is próbálkoznak a csalók! „Az »ügyfelet« ilyenkor egy bankfiók nevében tárcsázzák, általa (a tudta nélkül) indított kártyás (netbankos) tranzakcióra hivatkoznak, és a megriadt kártyatulajdonost rábeszélik egy-egy ismeretlen applikáció telepítésére (például Anydesk). Ezek azonban káros kódokkal fertőzhetik a mobileszközt, valamint segíthetnek átvenni az elkövetői kör számára a telefonunk vagy más internetes eszközünk feletti uralmat. Fontos, hogy a szolgáltatók soha nem kérnek ilyen telepítést tőlünk” – figyelmeztet a szakértő.

Mindent nyomon követnek
Mostanában nagyon divatos a profilképet módosító, megszépítő, fiatalító alkalmazás a közösségi oldalakon, ezért Topa Zoltán rendőr alezredes, kiemelt főreferens elsőként ennek veszélyeivel kezdi.
„Kerüljük az ilyen mókásnak tűnő alkalmazásokat. Ezek a »játékok« valójában komoly algoritmusokat gyártanak a felhasználóról, és a szórakozásért személyes adatainkkal fizetünk” – kezdi az alezredes.
A legfontosabb, hogy óvatosan kezeljük az ismeretlen alkalmazásokat! „Manapság több fórumon is lehet ellenőrizni az applikációkkal kapcsolatos tapasztalatokat, valamint gondoljuk át, hogy a telepítés során milyen belső információkhoz (kamerakép, fényképek, névjegyzék) engedjük hozzáférni az alkalmazást. Ha túl erőszakos a felület, sok mindent kér tőlünk, ne telepítsük! Ismeretlen címekről kapott e-mailek esetében szintén legyünk nagyon óvatosak, hisz a melléklet káros kódokat is tartalmazhat” – magyarázza Topa Zoltán.

Ne a közösségi oldalainkon keresztül jelentkezzünk be!

A fizetési felügyelettel és kameravédelemmel is rendelkező vírusvédelmi alkalmazások minden okoseszközön jó szolgálatot tehetnek.

„A fiókjainkon (Google-fiók, ICloud) keresztül töröljük az internetezési szokásaink elmentésére vonatkozó lehetőségeket és a nyomkövetést. A különböző alkalmazásokba ne a közösségi oldalon található fiókunkon keresztül jelentkezzünk be, de a legfontosabb, hogy nem kell mindenhol bejelentkezni. És amit szintén nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ingyenes wifin keresztül ne bonyolítsunk le érzékeny tranzakciókat, banki átutalást, mert nem biztonságos. A  személyre szabott reklámokat a böngészőben, közösségi felületen kapcsoljuk ki. És nem kell mindenkit visszaigazolni, akit nem is ismerünk, csak barátkozna, ismerkedne velünk, nagyon sok az adatgyűjtő álprofil” – sorolja az alezredes.

Szöveg: Kovács Vera

fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete