Otthon Riportok

Szokatlan, akár ehető tisztítószerek: kóla, sör és zeller segít ragyogóvá varázsolni a lakást

Hogy mi a közös a krumpliban, a lisztben, a kólában, a sörben és a ketchupben? Azonkívül, hogy mindegyik fogyasztható és szinte minden konyhában megtalálható, ezek bizony kiváló tisztítószerek is. Mutatjuk, hol vethetjük be őket és társaikat.

A mai élelmiszerárak mellett persze nem tűnik jó ötletnek, hogy a ketchupöt, krumplit vagy bármilyen más élelmiszert csak úgy elpazaroljuk. Nem is erre gondoltunk! Ám bizonyos helyzetekben, amikor például nincs otthon tisztítószer, vagy épp valami miatt szeretnénk a vegyszereket kerülni, esetleg lejárt az élelmiszer szavatossága, elment a szénsav az üdítőből, vagyis csak kidobnánk, akkor bátran vegyük elő ezeket a praktikákat. Egy próbát legalábbis megér, hiszen így nem kell az élelmiszert felhasználás nélkül kidobni, ráadásul drága tisztítószerekre sem kell költenünk, és még a környezetet is védhetjük. Persze nem csak élelmiszerekkel takaríthatunk. Nézzük a különleges tippeket!

Száraz tisztítás

A nem mosható plüss- és textilfigurákat szórjuk be liszttel, keményítővel vagy sóval, majd fél óra múlva óvatosan tisztítsuk ki egy ruhakefével, és máris tiszták lesznek.

Újra ragyog
Ha az üveglapos asztalon vagy az óra üveglapján kisebb karcolásokat találunk, kenjünk rájuk fehér (nem zselés) fogkrémet. Dörzsöljük át a felületet, végül polírozzuk puha ronggyal, és a  karcolás eltűnik.
A tisztára mosott csempét száradás után töröljük át lenolajos kendővel, így ismét visszanyeri a felület az eredeti fényét.
A márványlap újra csillogni fog, ha bekenjük színtelen cipő­krémmel, végül puha ronggyal polírozzuk.

Portalanítás
A kristály- vagy üvegcsillárokat gyorsan megtisztíthatjuk, ha szöszmentes pamutkesztyűt húzunk, majd erre üvegtisztítót fújunk, és így töröljük le a felületet.
A sötétítőfüggönyöket nem kell olyan gyakran kimosni, mint a hagyományos függönyt. De hogy ne maradjanak azok se porosak, húzzunk régi nejlonharisnyát a porszívó csövére, és alacsony fokozaton ezzel portalanítsuk a textileket.
A dekorációként használt selyemvirág újra ragyogó színű lesz, ha fél órára sós, langyos vízbe áztatjuk, végül konyha­ruhára vagy törülközőre téve hagyjuk megszáradni.

Nyikorgásra

A fonott bútor nem fog nyikorogni, ha időnként átkenjük citromolajos ronggyal.

A nedvesség miatt sokszor nyikorog az ajtózár? Kenjük be kevés vajjal vagy margarinnal: jobb az olajnál, mert nem folyik, mégis megszünteti a zavaró hangot.

Makacs, ronda foltokra
Szőnyegen vagy kárpitozott bútoron található foltra (akár régi, beszáradt pecsétre is) nyomjunk egy kevés borotvahabot. Pár percig hagyjuk hatni, majd többször kiöblített vizes ronggyal finoman dörzsöljük át.
Ha a piszkos fémtárgyakat kevés liszttel megszórt puha ronggyal bedörzsöljük, majd egy másikkal áttöröljük őket, szép fényük lesz.
A fémeszközöket – köztük is leginkább a rézből készült tárgyakat – ragyogóvá varázsolhatjuk ketchup segítségével. Tegyünk egy keveset a paradicsomszószból egy rongyra, majd ezzel dörzsöljük át a felületet. Hagyjuk hatni 20 percig, végül öblítsük le az edényt vagy egyéb tárgyat, és száraz ronggyal polírozzuk fényesre.
Rozsda ellen igazi csodaszer a kóla: a benne található foszforsav ugyanis gyorsan eltávolítja a foltokat. Az evőeszköz vagy a robotgép lapátja néha megsárgul, berozsdásodik a mosogatógépben, vagy ha kint felejtjük egy kerti parti alkalmával a szabadban. Fogjuk az evőeszközt, áztassuk néhány órára kólafürdőbe, majd alufóliával dörzsöljük át, és újra ragyogni fog.
Az aranyékszer csillogó lesz, ha sörben áztatott ronggyal töröljük át. Erre tökéletesen alkalmas a doboz vagy az üveg alján megmaradt ital. Ha esetleg kicsit nagyobb mennyiség maradt meg az italból, akkor még a zöld szobanövények leveleit is átmoshatjuk vele.
Az odaégett ételmaradékot könnyen eltávolíthatjuk a fazékról, serpenyőről, ha néhány zellerkockát kevés vízben felfőzünk benne. Majd egyszerűen mosogassuk el az edényt.
Az edényeken lévő foltokra, ételmaradékokra szintén jó megoldás lehet a krumpli és a só. Fogjunk egy félbevágott burgonyát, szórjunk a sima felületére sót, majd ezzel dörzsöljük át a megtisztítandó felületet. A zöldségben található keményítő segítségével a smirgliként működő só pillanatok alatt tisztává varázsolja a felületet.
A mosogató sokáig ragyogó lesz, ha alapos tisztítás után átdörzsöljük egy fél citrommal (ez fertőtlenít, és még kellemes illatot is ad a felületnek), majd olívaolajjal vagy babaolajjal átitatott puha ronggyal áttöröljük a felületet. Főként akkor hasznos, ha mondjuk, néhány napra elutazunk otthonról, így hazaérve biztosan illatos, tiszta, vízkőmentes mosogatót találunk.

Páraelszívó
A páraelszívó tetején és szűrőjén minden alkalommal zsíros szennyeződés rakódik le, emiatt ott könnyen elszaporodhatnak a baktériumok, illetve a penészgomba. Ezért a szűrőt nyolchavonta cseréljük ki. A fémszűrőt mosószeres forró vízzel vagy sós, citromsavas vízzel tisztíthatjuk meg. A zsírréteg magától oldódik, amennyiben legalább 15 percig beáztatjuk valamelyik elegybe. A műanyag borítást nem szabad súrolószerrel vagy fémsúrolóval pucolni. A legjobb, ha mikroszálas kendővel töröljük át.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete