Otthon Riportok

Időnként a homokozót is fertőtleníteni kell: így tisztítsa meg a gyerekjátékokat anyaguk szerint

A lurkók előszeretettel fogdossák, tapogatják, a szájukba veszik a tárgyakat, éppen ezért különösen fontos, hogy időnként alaposan megtakarítsuk az elpiszkolódott darabokat. Tippjeink segítségével újra ragyogóvá varázsolhatjuk őket a játék anyagától és a tartozékaitól függően.

Apró, műanyag játékok

A kisebb méretű plasztik játékokat, amelyek­ben nincs elem, vezeték stb. egyszerűen a zuhany alá tehetjük, vagy akár a mosogatógépben is lemoshatjuk. Ebben az esetben ne adagoljunk öblítőt a gépbe, és válasszunk olyan programot, amelyik nem túl magas hőmérsékleten mos, szárít.

A legókat és egyéb műanyag építőkockákat, valamint a plüssállatokat könnyen megtisztíthatjuk akár a mosógépben is. Pakoljuk őket egy régi párnahuzatba vagy mosózsákba, és mossuk ki a gépben 30 fokon.

A műanyag babát langyos csapvízzel tisztíthatjuk meg a legegyszerűbben. Kenjünk rá egy kis tusfürdőt, szappant – ha nagyon szennyezett, dörzsöljük át egy régi fogkefével, körömkefével –, végül mossuk le. Fontos, hogy mindig alaposan öblítsük le ezeket a tárgyakat, ne maradjon rajtuk vegyszer, mosószer, szappan stb.

Fürdőjátékok

Ezekkel a gumifigurákkal a kádban, nyáron a felfújható medencében játszanak a kicsik, ahol egyből le is mossák azokat. Ám fontos, hogy használat után alaposan szárítsuk meg a tárgyakat, amennyiben ugyanis nem figyelünk erre, úgy könnyen penészesek lehetnek. Ezt elkerülendő minden használat után töröljük szárazra az egyes darabokat, tegyük ki a napra megszáradni, és csak akkor pakoljuk őket a helyükre, ha már nem nyirkosak.

Csillog-villog

Az elektromos, villogó, hangot adó elemes játékokat óvatosan tisztítsuk, nehogy a sok víz tönkretegye azokat. Először távolítsuk el az elemet a játékból, majd langyos vízzel, kevés folyékony szappannal mossuk le a strapabíróbb darabokat. Amennyiben tartunk attól, hogy egyes alkatrészekbe belefolyik a víz, használjunk inkább benedvesített törülközőt, de a popsitörlő, a nedves törlőkendő is megfelel a célnak.

Fajáték, -kocka

Töröljük át nedves ronggyal a fakockákat, de ügyeljünk rá, hogy ne legyenek túl vizesek, különben egyes játékok deformálódhatnak. A mélyedésekbe, résekbe vattadarabkával, fültisztító pálcikával nyúlhatunk be a legkönnyebben. Ha nagyon koszos, ragacsos, érdemes a fültisztítót 70 százalékos alkoholba mártani, és úgy megtisztítani a játékot.

Textil és plüss

A puha textilbabát – a legóhoz hasonlóan – tegyük párnahuzatba, és 30 fokon mossuk ki. A szárítógépet viszont ne használjuk, mert a töltőanyag könnyen összeállhat, és a különböző varrások, díszek sérülhetnek. A puha plüssfigurák esetén jó megoldás lehet, ha kézzel mossuk ki azokat. Lehetőleg folyékony mosószert használjunk, mert így könnyebben kiöblíthetjük őket.
Sok gyermek mindig magánál tartja a kedvenc takaróját, azzal alszik, eszik és játszik, ezért érdemes hetente kimosni azt. A frottírból készült darabot mosógépben, 40-60 fokon, míg a gyapjút 30 fokon tisztítsuk. Mosás előtt mindenképpen nézzük meg a bevarrt címkén lévő kezelési útmutatót! A nagyon színes takarót érdemes külön mosni, ám ha biztosan nem engedi a színét, a gyerek ruháival együtt is bekerülhet a gépbe.

Fertőtlenítés

Havonta egyszer, vagy ha több lurkó fogdosta össze a játékokat egy-egy játszótéri kalandozás után, netán, ha a gyerek épp túl van egy betegségen, érdemes a tisztításon kívül fertőtleníteni is a játékokat. A kisebb tárgyakat, plüss­figurákat csomagoljuk be egy nejlonzacskóba, majd 24 órára tegyük a fagyasztóba. A hideg hatására ugyanis elpusztul a baktériumok jelentős része.

  • Jó megoldás lehet még, ha fertőtlenítő hatású kendővel töröljük át a játékokat.
  • A forró víz is segíthet: tegyük a meleget bíró játékokat forrásban lévő vízbe, hagyjuk ázni legalább 10 percig, majd vegyük ki, és szárítsuk meg őket.
  • A padláson, pincében tárolt fürdőjátékokat, medencetartozékokat is fertőtlenítsük le, mielőtt odaadnánk a kicsinek.

Homokozó

Hasonlóan gondosan járjunk el a homokozójátékokkal kapcsolatban, pláne, ha éjjel-nappal kint vannak a kertben. A műanyag formákat, vödröket, lapátokat rendszeresen mossuk át fertőtlenítős vízben, öblítsük le, és hagyjuk megszáradni a napon.

A homokot minden szezon előtt szitáljuk át, távolítsuk el a gallyakat, bogarakat stb., ha szükséges, cseréljük ki a homokot. Keverhetünk fahéjat a homokba, ez ugyanis nem károsítja a környezetet, ugyanakkor az illatát sok bogár nem szereti, így távol tarthatjuk azokat a homokozótól. Minden használat után – akkor is, ha csak a délutáni alvás idejére hagyjuk ott a helyet – fedjük le a homokozót a játékokkal együtt, így biztosan nem kerülhet bele állati ürülék, szőr stb.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete