Egészség Lélek

A nőket támadó új kór: stresszorexia – a dolgozó anyák vannak a legnagyobb veszélyben

Rohanó világban élünk, az időhiány és a felgyülemlett feszültség miatt újabb és újabb táplálkozási zavarok keletkeznek. Ilyen a stresszorexia is, amely elsősorban a dolgozó anyákat érinti.

A szakadék szélére sodródva

A stresszorexia valójában nem klasszikus betegség, sokkal inkább egy életmód, életforma következménye. Leginkább azokat veszélyezteti, akik egyszerre próbálnak tökéletesen megfelelni mások elvárásainak dolgozó nőként és családanyaként, így a szó szoros értelmében kifacsarják magukat. Az anorexiával és a bulimiával ellentétben itt nem feltétlenül testképzavarról van szó – bár ez is állhat az evés hanyagolásának hátterében. Ezek a nők sokszor tényleg nem érnek rá enni, mert a megfelelési kényszer miatt háttérbe szorítják olyan alapvető szükségleteiket, mint az evés, az ivás vagy az alvás.

Milyen folyamatok zajlanak ilyenkor a szervezetben?

A stresszorexia oka sok esetben szorongás és depresszió. Ezek étvágycsökkenést idéznek elő, sőt, akár a nyelést is blokkolhatják. Ellentmondásnak tűnhet, de az önéheztető eleinte akár energikusabbnak is érezheti magát, mert a szervezet nem az emésztéssel van elfoglalva, és egy ideig megszűnik az éhségérzet is. Ráadásul az evés hanyagolásával több idő jut a munkára, az otthon rendbetételére, közös programokra a párunkkal vagy a gyerekekkel. De a buborék végül kipukkad, a szervezet pedig legyengül.

A figyelmeztető jelek

✔ A testsúly drasztikus csökkenése, az étkezési szokások jelentős megváltozása.

✔ A vitaminhiány tünetei: hajhullás, körömrepedezés, száraz bőr, ekcéma.

✔ Krónikus fáradtság, ennek következtében ingerlékenység, idegi kimerültség, ami miatt legyengül az immunrendszer, és eluralkodnak a lappangó betegségek (pl. herpesz).

A probléma kezelése

„Az csak a jéghegy csúcsa, hogy valaki nem eszik. Egyáltalán nem mindegy, hogy mi rejtőzik a probléma mögött. Egészen eltérő háttértényezők lehetnek, és ettől függően egészen más gyógymódra van szükség. Másképp kell kezelni azt, aki túlpörgeti magát, az adrenalin és az állandó megfelelési kényszer, a maximalizmus miatt megszűnik az étvágya, vagy azt, akinek tényleges testképzavara is van, és bár nagyon vékony, mégis kövérnek érzi magát” – magyarázza Dudás Katalin gasztropszichológus. – Ha a jelenség hátterében nem pszichés betegség húzódik meg, akkor a legjobb gyógymód az odafigyelés, az életmódváltás, az önismeret fejlesztése lehet – teszi hozzá.

Dr. Tihanyi András dietetikus szerint is legtöbbször az életmódváltás lehet a gyógymód: „Mivel ez a betegség mint önálló betegség nem létezik, így az életritmus lassítása, relaxációs gyakorlatok elsajátítása, napi étkezési ritmusra való tudatos odafigyelés segíthet” – állítja a szakember.

Hogyan oldhatjuk a feszültséget

Figyeljünk a helyes légzéstechnikára. Végezzünk jógagyakorlatokat. A munkahelyünkön minden órában tartsunk 5-10 perc pihenőt, amikor teljesen kikapcsolódunk. Naponta végezzünk valamilyen szabadidős tevékenységet: séta, kocogás, egyéb sportok. Minden nap jutalmazzuk meg magunkat valamivel, minden nap tegyünk valamit, ami jólesik nekünk.

Emellett sokaknak szüksége lehet pszichológus segítségére is, mert a gyógyuláshoz ennyi nem elegendő. Sokszor pszichoterápia kell ahhoz, hogy megtaláljuk a probléma igazi gyökerét, mert amíg erre nem kerül sor, a táplálkozási szokások sem fognak helyreállni. Fontos, hogy megtaláljuk a harmóniát a női szerepeink között, felállítsunk egy sorrendet, és ne akarjunk mindig, mindenhol tökéleteset nyújtani.

Mi állhat még a hátterében?

A külsőségeken alapuló társadalom, a média által sugárzott szépségideál is testképzavarhoz vezethet. A modellek még manapság is a túlzott soványságot állítják a nők elé követendő példaként. A reklámok ráadásul egyszerre buzdítanak arra, hogy minél többet fogyasszunk, és hogy ugyanakkor legyünk minél vékonyabbak, ami sokakat összezavar. Mindez nemcsak a stresszorexia, de más testképzavarok terjedését is segíti. Ráadásul a munkavállalók manapság igen kiszolgáltatott helyzetben vannak, és sokan nem belső késztetésből válnak maximalistává, egyszerűen csak féltik a munkahelyüket.

A sztárokat sem kíméli

Orvosok és pszichológusok szerint teljesen egyértelmű, hogy a 37 éves Victoria Beckham klasszikus példája a stresszorexiában szenvedő nőknek. Az egykori énekesnőnek hét hónapja született meg a kislánya, de máris soványabb, mint valaha. Akár csinosnak is mondhatnánk a négygyerekes anyát, de óriási fekete karikák díszelegnek a szeme körül, és akárhányszor megjelenik a nyilvánosság előtt, komoly feszültség látható az arcán. Victoria teljesen felőrlődik a divattervezés, az ezzel járó örökös utazgatás és a magánélete szervezése között, hiszen mindenhol a maximumot akarja nyújtani, bizonyítani akar. Ez a megfelelési kényszer komoly étkezési zavarokat váltott ki nála.

Fotó: pexels

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete