Lélek

Bőrápolás rákbetegként: A betegek 80 százaléka szenved a kezelés bőrön jelentkező mellékhatásaitól

Az onkológiai terápia rendkívüli módon megterheli a testet-lelket. Talán nem is gondolnánk, milyen sokat adhat a betegeknek az, ha segítséget kapnak a kezelések alatt jelentkező kellemetlen bőrtüneteik enyhítéséhez.

„Az utóbbi években a rákos megbetegedések számának jelentős növekedését tapasztaljuk, 2040-ig akár 63 százalékkal több új eset várható 2018-hoz képest – figyelmeztet dr. Czirbesz Kata PhD bőrgyógyász, onkológus szakorvos. – Ezzel együtt a kezelések száma is növekszik: jelenleg mutációkra specifikus célzott kezelések, immunterá­piák, sugárterápia, valamint kemoterápia áll rendelkezésünkre. Ezek a terápiák többféle bőrtünetet is okozhatnak.”

Mi történik a bőrömmel?

„A rákbetegek akár 80 százaléka szenved a kezelés során a bőrön jelentkező mellékhatásoktól – folytatja a szakértő. – Ilyenek például az irritáció, égő érzés, viszketés, szárazság, körömelváltozások, pattanások. A kezelés hatással van a bőr, a haj és a köröm sejtjeinek növekedésére, a bőr szerkezetére, és arra a képességére is, hogy megvédje szervezetünket a fertőzésektől. Arról nem is beszélve, hogy a kezelések nagy része fényérzékenyítő hatással bír. A bőrtünetek nagyon megnehezíthetik a mindennapi életet, és a kialakult mellékhatások miatt felmerülhet az onkoterápia felfüggesztése. Létfontosságú viszont, hogy ha csak lehetséges, ne szakítsuk meg a kezelést. Ebben segíthet, ha a betegek megfelelően ápolják a bőrüket a kezelések előtt és után, illetve maximális fényvédelmet alkalmaznak. Ezzel csökkenthető a mellékhatások egy része.”

A leggyakoribb panaszok

Szakértőnk segítségével tanácsokat adunk a rákterápiák során jelentkező leggyakoribb bőrproblémák kezelésére, de fontos, hogy a betegek bizalommal kérjenek tanácsot az őket kezelő onkológustól, bőrgyógyásztól is. (Tudni kell, hogy nem feltétlenül jelentkezik mindenkinél minden mellékhatás, ez nagyban függ attól, hogyan reagál a szervezet az adott terápiára.)

Fényérzékenység: A kezelés előtt és után is széles spektrumú, vagyis SPF50+ UVA/UVB-­védelem ajánlott.

Száraz bőr: A bőrt a kezelések előtt és után is ápolni kell kifejezetten érzékeny, barriervesztett bőrre való specifikus dermokozmetikumokkal.

Akneszerű kiütések: Gyengéd tisztítás, valamint a bőr nyugtatása és hidratálása segít, szükség esetén antibiotikum-tartalmú lokális készítményeket kell alkalmazni.

Radiodermatitisz (sugárterápiát követően gyulladt, irritált bőrterület): Gyulladáscsökkentő krémeket és a bőrbarriert visszaállító, hámosító készítményeket javaslunk.

Fejbőrviszketés, korpázó hámlás: Gyulladáscsökkentő, hámlasztó hatású, szalicil- vagy seleniumtartalmú samponok javasoltak.

Hajhullás: A haj szerkezetét építő, növekedését serkentő aminexiltartalmú vagy szteroidot tartalmazó tinktúrák, ampullakúrák jöhetnek szóba.

Számít a felkészülés

A kezelések előtti felkészülés segíthet abban is, hogy a betegek könnyebben viseljék a később jelentkező mellékhatásokat és gyorsabb lehessen a felépülésük. „Attól a pillanattól kezdve, hogy a beteg elkezdi a rákkezelést, rendkívül fontos, hogy elmagyarázzuk neki, mi a célja a terápiának, és megismertessük a főbb mellékhatásokkal, valamint egy személyre szabott gondozási tervet biztosítsunk neki. Az az optimális, ha úgy érkezik a kezelésre, hogy a bőre a lehető legjobb állapotban van. Ehhez szükséges előzetesen a bőrbarrier támogatása és a hidratálás illatanyagmentes, akár termálvíz alapú dermokozmetikumokkal, és persze a fényvédelem. Sokat segíthet a betegegyesületekhez vagy támogató csoportokhoz való csatlakozás, ahol biztonságos, támogató környezetben cserélhetnek tapasztalatot az érintettek – ilyen például a La Roche-Posay márka által kezdeményezett betegtámogató program is.”

Támogató gondoskodás

A rákbetegek számára rendkívül fontos, hogy a terápia alatt is, amennyire csak lehetséges, fenntarthassák a  „normális” életüket. A bőr megfelelő ápolása is hozzájárulhat ehhez. „Az onkológusok fő célja egyértelműen a daganat kezelése a beteg életének megmentése érdekében. De fontos a mellékhatások kezelése is, hogy azok miatt a beteg ne hagyja abba a terápiát – hívja fel a figyelmet a bőrgyógyász. – Holisztikusan kell tekintenünk a támogató gondozás fontosságára, ami magában kell, hogy foglalja a bőrön jelentkező mellékhatások kezelését, a segítségnyújtást a megfelelő dermokozmetikumok kiválasztásához. Emellett az optimális fizikai és sporttevékenységek megtalálásában, valamint a megfelelő táplálkozás kialakításában is szükség van segítésre, és a pszichológiai támogatás is elengedhetetlen a kezelés előtt, alatt és után.”

Szöveg: Rózsa Ágnes • Fotó: getty images

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete