Lélek

Gyanakvó férfiak: meddig egészséges a féltékenység és mit tehetünk, ha már nem?

Ártatlan kérdésekkel kezdődik: hova mész, meddig maradsz, kit hívtál? Később a helyzet egyre durvulhat: ellenőrzés, számonkérés, tiltás, erőszak. Mennyit engedjünk párunknak, ha féltékeny?

Nagy szerelmek természetes velejárója a sokak által megátkozott érzés. Férfit és nőt egyaránt, de jellemzően másképp és más okok miatt kerítheti hatalmába. Személyiség- és partnerfüggő, ki miként tudja párkapcsolatában és a saját lelkében kezelni az így elinduló folyamatokat. Ám nem árt tisztában lennünk azzal, hogy a kezdetben ártatlan szeszélynek tűnő féltékenység veszélyes is lehet. Nem csak
a boldogságunkkal, de akár az életünkkel is fizethetünk, ha nem vesszük észre, párunk viselkedése mikor lép túl az egészséges határon.

Miért féltékeny a férfi?

„Ősi, génekbe vésett törvény, hogy a hím birtokolni akarja párját, azt, aki utódját világra hozza. A férfinak biztosnak kell lennie abban, hogy saját örökítőanyaga, és nem másé termékenyíti meg a nő méhét. Minden felbukkanó rivális ennek az esélyét csökkenti, és a birtokvédelem szent nevében üldözendő.
Az új hódító személyes tulajdonra tör, szexuális erőt kérdőjelez meg, így a férfiból törvényszerűen hozza ki a féltékenységi reakciót – vélekedik Desics Renáta viselkedéselemző. – A férfi kimondottan azokra a vetélytársakra ugrik, akiket olyan tulajdonságaikban lát erősebbnek, amikben ő maga gyenge. Például az üzletember féltékeny lehet a jól kigyúrt edzőre vagy akár a portrékat festegető szomszédra. A szerelemféltés ugyanolyan mély érzelmi indíttatásból fakad, mint maga a szerelem, és hasonlóképp számos árnyalata lehetséges. Az üzenetek küldözgetésén túl az agresszióig egész széles skálán mozog a féltékeny férfi hozzáállása.

Fölizzítja a vágyat

Az egészséges önértékelésű férfiak még büszkék is arra, hogy kedvesüket, feleségüket mások is megnézik az utcán. Azok viszont, akik valamiért bizonytalanok magukban, akár egy szemvillanásra is igen érzékenyen reagálhatnak. Egy-egy vacsoraidőben befutó SMS vagy oldott hangvételű telefonbeszélgetés, netán egy frissen kinevezett, megnyerő külsejű főnök mind-mind robbanást előidéző szikra lehet.

„A kapcsolat kezdeti szakaszában, lángoló szerelem idején, főleg, ha a nőben is van függőségi hajlam, még jól is jön egy-egy jelzésszintű féltékenységi mozzanat, hiszen azt bizonyítja, hogy a férfinak nagyon is kell a nő, aki biztonságban érezheti magát mellette – fejtegeti szakértőnk.

Lássuk be: bizonyos szintig jó érzés, ha kedvesünk akár finom féltékenykedéssel is jelzi, hogy tetszünk neki és szeret. Sőt! A féltékenykedés enyhe formája egyfajta motorja is lehet a kapcsolatnak, hiszen folyamatosan arra figyelmeztet, hogy az egymáshoz tartozásért bizony meg kell dolgozni, oda kell figyelni arra, akit szeretünk.

Emellett felkorbácsolja az érzelmeket, a szerelmet erősebbé, a szexuális életet szenvedélyesebbé teszi. Ez a hajtóerő addig a pontig működik jól, míg a felek között kölcsönös a bizalom. Bizonyos – akár létező, akár képzelt – jelek, esetleg kihívó viselkedési formák, pláne titokzatos elemek bevonódása a mindennapokba megbillenthetik a kényes egyensúlyt.

Az addig egyfajta játéknak tekintett féltékenykedés eldurvulhat, s csúnya fordulatot vehet a szerelem.

Észnél kell lenni!

A férfi alaptermészete miatt tartja elviselhetetlennek, hogy másokkal osztozzon társán. Sajnos, ahogy a hírekben is halljuk, a szeretett személy elvesztésétől való félelemre nem minden férfi reagál normálisan. Akad, aki csak számonkér, ellenőriz, felügyelete alatt akarja tudni a nő idejét. Aztán nem tűri, hogy lefedetlen félórák legyenek a napirendben. Telefonálgat, nem várt időpontokban és helyeken bukkan fel. Rendszeresen magához veszi a nő telefonját, ellenőrzi a híváslistát és az üzeneteket, de akár a számítógépes levelezést is feltöri. Innen pedig csak egy lépés, hogy elszabaduljon a pokol.

„A féltékenység hihetetlen energiákat mozgat: az érintett akár heteken át nem alszik, mégis képes nappalait levezényelni. Végtelenségig azonban nem művelhető ez a hajsza, hiszen a szervezet kimerül, aminek eredményeként a lélek torzul el. A beszűkült tudatállapotba kerülő, magából kifordult személyiség gyakran ad szélsőséges válaszokat a megoldandó helyzetekre. Szomorú tény, de minden hatodik gyilkosságot féltékenységből követik el.”

Bármennyire is szeretjük párunkat, érezni kell, mikor szólal meg a vészcsengő. Desics Renáta szerint érdemes az árulkodó jelekre figyelni.

„Gyanakodnunk kell, ha az évek során lemorzsolódnak a barátaink és megszűnik a rokoni kapcsolattartás, vagy ha párunk arra biztat, hagyjunk fel a munkával, maradjunk otthon. Megálljt kell parancsolni az első durvaságnál, vagy amikor először vágják az arcunkba, hogy hazudtunk. Amint csitul a vita heve, alkalmat kell találnunk arra, hogy őszintén átbeszéljük a dolgot. Segíthet a féltékenységi ügy rendezésében, ha tisztázzuk a titokzatosnak tűnő elemek hátterét. Ám ha a durvaság, esetleg fenyegetéssel párosítva megmarad, mindenképpen és mérlegelés nélkül lépnünk kell – lehet, hogy anyagilag nagyon nehéz helyzetbe kerülünk, de legalább megmarad az életünk.”

Tippek gyanakvó férfiakhoz

✔ Éreztessük párunkkal, hogy szeretjük, de ne hagyjuk magunkat zsarolni.

✔ Adjunk társunknak elég időt, hogy elhihesse, ő is fontos nekünk: szervezzünk közös programokat.

✔ Ha vannak is viták, érzelmileg ne menjünk bele.

✔ Sose védjük azt az illetőt, aki miatt kialakult a féltékenységi dráma.

✔ Vegyük körbe magunkat ismerősökkel, ha durvulna a helyzet, mindig tudjon rólunk valaki.

Fotó: pexels