Egészség Lélek

A gyerekkorban kezdődik a féltékenység, ami akár tragédiába is torkollhat

A párkapcsolati féltékenység természetes jelenség, azonban a mértéke nagyon nem mindegy, hiszen szélsőséges esetben akár tragédiába is torkollhat. A szakembert kérdeztük, miért alakul ki a szerelemféltés, és hogyan győzhető le.

Mindannyian ismerjük a gyötrő érzést, de nem mindenki képes vele egyformán megküzdeni. Ha a mindennapokat tönkretevő, bénító, legyőzhetetlen indulattá válik, kezelése terápiás segítséget igényel, hiszen a párkapcsolati féltékenység akár gyilkosság motivációja is lehet. Dr. Pálvölgyi Rita pszichiáter, pszichoterapeuta szerint hátterében a kapcsolati függőség, a sérült önértékelés és a gyermekkorból eredeztethető kötődési zavarok húzódnak.

Amikortól nem egészséges

„A féltékenység akkor tekinthető kórosnak, ha valóságos örvénnyé válik – fogalmaz a szakember. – Ha már nem létezik más, mint a partner gesztusainak fürkészése, mondatainak elemzése, és az arról való fantáziálás, mit csinál, amikor távol van. Ilyenkor állandósul a nyomozás a telefonban, a közösségi oldalakon vagy a közös ismerősökön keresztül. Mindez persze felőrli a kapcsolatot, hiszen mindennaposak a gyanúsítgatások, a veszekedések, és a vádak cáfolata csak átmeneti megbékélést hoz. A pár élettere ilyenkor beszűkül, a féltékeny fél igyekszik korlátozni társa autonómiáját. Jellemzően mindenhová együtt járnak, a partnernek alig vagy egyáltalán nem lehet saját programja, ami egy idő után fullasztóvá válik.”

Nemenként eltérő tünetek

A gyötrő érzés egyre jobban aláássa az önbizalmat. „Aki féltékeny, valójában attól fél, hogy gyengébbnek találtatik az összehasonlításban, egy másik jobbnak bizonyul nála, és elveszítheti, ami az övé. Ezzel fokozódó szorongást, bizalmatlanságot generál. Szégyelli az érzéseit, így amíg csak lehet, titkolja őket, majd egyszer csak átszakad a gát, és hatalmas jelenet következik. A férfiaknál a félelem tárgya a szexuális megcsalás, számukra ez a legnagyobb fenyegetés, így igyekeznek gátolni párjukat a szabad mozgásában. Megalázzák, sértegetik, leértékelik őt, ezzel távol tartva maguktól a kudarc érzését. A féltékeny nők ezzel szemben elsősorban az érzelmi eltávolodástól félnek, hogy a partnerük máshoz bizalmas, mással érzi jól magát. Náluk nem az indulatoké a főszerep, inkább magukba fordulnak, depresszívvé válnak, és eltaszítják maguktól a párjukat, akár kierőszakolva a szakítást, miközben belül felőrlődnek, és bele is betegedhetnek a bánatba. Nem a másikat okolják, önmagukat érzik alkalmatlannak, kevésnek” – vázolja a szomorú állapotot a szakértő.

A változókor miatt is tombolhat

A féltékenységet a kapcsolatban felerősítheti egy-egy úgynevezett normatív krízis, amikor megváltoznak a szerepek, szituációk. Ilyen például a közös gyermek érkezése, a tartós munkanélküliség, vagy a változókor, továbbá, ha az egyik fél jóval több elismerést kap az eredményeiért a külvilágtól, ami a másikat elbizonytalaníthatja. A helyzetet tovább súlyosbítják az önértékelési zavarok.

„A féltékeny ember részéről sokszor nehezen születik meg a belátás, hogy a hiba az ő készülékében van. Olykor több kapcsolata is rámegy, mire ez megtörténik. A támogató, empatikus társ rengeteget segíthet az indulatok leküzdésében, az aggodalmak, a bizalmatlanság oldásában és a szégyenérzete csökkenésében. Csakhogy általában a jó társ türelme sem végtelen, így egy ponton túl érdemes szakemberhez fordulni, és terápiát kérni akár egyéni, akár páros keretek között” – vélekedik dr. Pálvölgyi Rita.

A szakember célja az önbizalom-erősítés

Ami a terápiát illeti, a féltékeny embernek általában az önértékelésén kell dolgoznia. Annak mélyén gyerekkori sérülések állnak, a pszichoterápiás módszerek ezek tudatosítására, majd kijavítására törekszenek.

Szakértőnk szerint a probléma meghatározó oka, ha korábban az anya-gyermek kapcsolatban kötődési zavar, bizalmi törés következett be, mert ilyenkor a személyiség legalapvetőbb funk­ciói sérülhetnek.

Talán nem is gondolnánk rá, de a testvérrel történő rivalizálás során átélt vélt vagy valós alulmaradás szintén táplálhatja a párkapcsolatban megnyilvánuló féltékenységet.

Fontos tehát a terápia során a kiváltó okokat felderíteni, az önbizalmat erősíteni, a fókuszt a személyes sikerekre, eredményekre helyezni. Ezzel létrehozva egy egészségesebb énképet, amelyben az illető tisztában van a saját értékeivel, így megszűnik az elhagyástól való félelme is, ami a féltékenységet táplálja.

5+5 TIPP

Ha mi vagyunk féltékenyek

  1. Hagyjuk abba az agyalást, a nyomozást, és helyette foglaljuk el magunkat örömteli tevékenységekkel, programokkal!
  2. Vádaskodás helyett forduljunk a másikhoz szeretettel, kedvesen!
  3. Keressünk magunknak motiváló célokat!
  4. Hagyjunk a társunknak énidőt, amikor még csak nem is hívogatjuk!
  5. Szerezzünk saját élményeket, menjünk bátran társaságba nélküle!

Ha a párunk féltékeny

  1. Kérjük meg, mesélje el, miért fél!
  2. Biztosítsuk, hogy bízhat bennünk, mellette állunk!
  3. Legyünk vele egyenesek, ne adjunk támadási felületet!
  4. Lehetőleg mindig legyünk számára érzelmileg elérhetők!
  5. Ha a probléma túlnőtt rajta, szembesítsük vele, és amennyiben fenyegetve érezzük magunkat, engedjük el a kapcsolatot!

Kiemelt kép: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete