Lélek

Ősi ösztönök és a fránya hormonok: tényleg jobban vezetnek a férfiak, mint a nők?

Ma már egy nő is ugyanannyit dolgozik, mint egy férfi, saját keresettel rendelkezik, mégis kevesebbet ér a munkája, rosszabb sofőrnek tartják és több otthoni feladat hárul rá. De vajon miért van ez így?

Jobbak mégis kevesebbek

„Jelenleg a felsőoktatásban résztvevők több mint a fele nő, tehát többen tanulnak tovább, mint a férfiak. Ráadásul átlagosan jobb eredménnyel végzik el az iskolát a hölgyek, sokkal lelkiismeretesebben, pontosabban tanulnak, és jóval rendezettebbek. Ennek ellenére több férfi tud elhelyezkedni, vagy vezetői állásba kerülni, és még ugyanazért a munkáért több fizetést is kapnak. Ennek egyik oka a tradíció, a másik pedig, hogy a munkáltatók is kihasználják a lehetőséget, hogy egy nőt olcsóbban lehet foglalkoztatni. A harmadik ok pedig, hogy a nőkből az iskolák elvégzése után előbb-utóbb előbukkan a tradicionális fészekrakó ösztön, és az energiájukat, lelkesedésüket a családalapításra fordítják, felhagyva a karrierépítéssel kapcsolatos vágyaikat. Jön a szerelem, az esküvő, majd a gyerekek” – mondta szociológus szakértőnk.

Tényleg máshogy működünk

„Ha a tradicionális ösztön, tehát a nőknél a gyermek, a gondoskodás iránti vágy nem ösztönös lenne, akkor ezen felül lehetne emelkedni, de nem lehet. Annak idején a Szovjetunióban mesterségesen kezdték összemosni a nemi szerepeket, hogy így ösztönözzék a nőket arra, hogy ők is beálljanak a gyárakba dolgozni. A 2 éves kislányoknak baba helyett játékszerszámokat, autókat adtak azonnal a kezükbe, ám ahelyett, hogy szerelgetőset játszottak volna mint a fiúk, bebugyolálták azokat, és babusgatták, mint egy babát.”

A női munkaerő rizikósabb?

„Sokan úgy vélik, hogy egy nőt alkalmazni kockázatosabb, mint egy férfit. Tehát, ha ugyanarra az állásra, ugyanazért a fizetésért, ugyanolyan korú, képesítésű férfi és nő jelentkezik, akkor szinte biztos, hogy a férfi kapja meg az állást. A munkaadó általában azért dönt így, mert félő, hogy egy nő előbb-utóbb gyereket szeretne, vagy a már meglévő gyermeke betegeskedik, és akkor gyakran kimarad a munkából, vagy otthon marad a kisbabával. Pedig a statisztika azt mutatja, hogy egy férfi alkalmazottal sokkal több rizikót vállal az cégtulajdonos, ugyanis több férfi válik az alkohol vagy a drog rabjává, szenvedélybeteggé, és életveszélyesebb az életmódjuk. A nők viszont tovább élnek, tovább aktívak, életerősebbek.”

Jobb sofőrök a férfiak?

„Technikailag nem vezetnek jobban a férfiak, mint a nők, viszont bizonyított tény, hogy a női hormon, az ösztrogén károsan befolyásolja a tájékozódó képességet, ezért tűnnek bizonytalanabbnak a nők az utakon. Ugyanakkor a változó kor után, amikor leáll az ösztrogéntermelés, akkor a tájékozódó képességük is javul. Férfiaknál viszont ez pont fordítva van.”

Nőnek a konyhában a helye!

„Gondoljunk bele, hogy 80 éve még választójoguk sem volt a nőknek. Aztán amikor dolgozni kezdtek, pénzt kerestek, megnőtt a társadalmi mozgásterük. A szociális egyenjogúság felszámolása viszonylag egyszerű volt, hiszen kaptak munkát, szavazati jogot, stb. Ám a tradíció felszámolása már nehezebb dolog, olyannyira, hogy mai napig nem sikerült. Az emberekbe mélyen beleivódott, hogy a férfiaknak el kell nyomni a nőket, akiknek a gyerek és a tűzhely mellett van a helyük, hogy meg kell teremteniük a meleg otthoni légkört. Inkább olyan feladataik vannak, amelyek nem hoznak pénzt, de valakinek meg kell csinálni. No és persze mindezt örömmel, tehát legyen megértő feleség, kedves anyuka, jó háziasszony és fantasztikus szerető.”

Érdemes összemosni a nemiségeket?

„Szociális szempontból semmiképpen nem előnyös az egyenjogúság. A gyermekszülés például egészen biztos, hogy mindig a nők feladata marad, mint ahogy az anyaság is. Az anyai szeretetet egyetlen férfi sem képes pótolni, pedig az rendkívül meghatározó egy ember életében, jellemében, fejlődésében, ezt már számtalan kísérlet bizonyította. Másfelől viszont érthető, hogy egyetlen nő sem szeretne elnyomásban élni és azt hallgatni otthon, hogy én vagyok a férfit, én keresem a pénzt, tehát én hozom a szabályokat, egy nőnek pedig az a dolga, hogy főzzön, mosson, takarítson, gyereket neveljen, ja, és persze mindemellett dolgozzon.”

A férfiaknak jó így

„A férfiak természetesen ragaszkodnak a megszokott felosztáshoz, hiszen ez nekik jóval kedvezőbb. Bár nekik is van kötelezettségeik, messze nem annyi, mint asszonyuknak. A férfiak hiúságát ráadásul borzasztóan sérti, ha egy nő is képes ugyanarra, mint ő. Arról nem beszélve, hogy egy kiszolgáltatott helyzetben lévő asszonyt, könnyebb maguk mellett tartani, így többet is engedhetnek meg maguknak, hiszen a feleség nem tud mást tenni, megbocsájtani. Értelmiségiek párkapcsolatában a családon belüli szerepmegosztás nem jelent gondot, általában egy férfi sem sértődik meg, ha el kell mosogatnia és egy nő sem esik kétségbe, ha ki kell cserélnie egy izzót. Viszont a falvakban szinte elképzelhetetlen ugyanez. Ahhoz, hogy a mélyen beégett tradíciókkal szakítani lehessen, és a politikában is ugyanolyan komolyan vegyék a nőket, mint a férfiakat, még rengeteg időnek kell eltelni.”

Tudta?

„Azért ha lassan is, de változik a világ. A 35 évnél fiatalabbak esetében, a középszintű menedzsmenteknél jóval magasabb a nők aránya, mint a férfiaké.”

Fotó: unsplash.com