Lélek

Egy tucat érdekes tény a csókról: függőséget is okozhat ez az édes tevékenység

Mindannyian emlékszünk a legelsőre, fontos szerepet tölt be az életünkbe, mégsem tudjuk, hogy miért csináljuk. Íme 12 érdekesség a csókról. 

Párválasztás csók alapján

Egyes tudósok szerint az ajkak egymáshoz szorítása a párválasztás elősegítésére fejlődött ki. „Csókolózáskor nagyon összetett üzenetcsere folyik, s a szagolható, tapintható és a partner testhelyzetéből származó információk olyan tudatalatti mechanizmusokat is beindítanak, amelyek segítenek eldönteni, hogy milyen mértékben illünk össze genetikailag a partnerünkkel” – mondja az evolúciópszichológus. Vagyis alapvetően azt, hogy a partnerünk megfelelő génforrás-e számunkra, megvan-e benne a hajlandóság és a megbízhatóság a gyermeknevelésre, ami elengedhetetlen az emberi faj fennmaradása szempontjából.

Mások vagyunk

A férfiak és a nők máshogy vélekednek a csókolózásról. Egy kutatásából kiderült, hogy a férfiak többsége a vehemens csókkal leginkább a szexualitás következő szintjére akar eljutni. A nők viszont általában a kapcsolat érzelmi elmélyítésére törekszenek, a csók számukra inkább egyfajta érzelmi barométerként szolgál: minél szenvedélyesebb, annál mélyebb lehet a kapcsolat.

Függőséget okozhat

A tudósok azt is megállapították, hogy a csóktól könnyen függővé válhat az ember. Az ajkakon van ugyanis a legvékonyabb réteg bőr, ráadásul az egyik érzőidegekkel legsűrűbben ellátott terület is az emberi testen. Zsigerből felmegy a pulzus és a vérnyomás, a pupilla kitágul, a légzés mélyül, a racionális gondolkodás háttérbe szorul. Szóval teljesen rabul ejt bennünket.

Boldoggá tesz minket

A csókolózás csökkenti a kortizol nevű hormon szintjét, és ezáltal csökken a stressz is. A szerelmes csók pedig egyenesen az agy gyönyör- és jutalomközpontját stimulálja, ugyanúgy, mint a kábítószerek. Vagyis a szerelem egyfajta drog.

Szakítópróba

Egyes nők képesek az orgazmusig eljutni pusztán a csókolózás révén. Sokszor éppen a csókolózás hiánya miatt szakadnak félbe a kapcsolatok, máskor a tüzes csókok készítik elő az utat a legelső szerelmeskedéshez. Egy kiadós csókolózás a megfáradt kapcsolat tüzét is képes felszítani.

Elősegíti a megtermékenyülést

Csókolózás közben a nyállal együtt egy kis tesztoszteron kerül a partner szervezetébe. A heteken vagy hónapokon át tartó rendszeres csókolózás növeli a nők libidóját, elősegíti a megtermékenyülést.

Az állatok is csókolóznak

A szexuális kapcsolat rendkívül fontos részét képezi a csók, amely majdnem minden kultúrában és társadalmi csoportban megfigyelhető jelenség. Sőt, az állatvilágban is van rá példa: Az elefántok az ormányukat egymás arcához érintik, a madarak pedig csőreikkel tesznek ugyanígy, az emberszabású majmok, például csimpánzok is szoktak csókolózni, igaz az emberhez képest ritkábban, és kevésbé hevesen.

A csinos embereknek fontosabb

Egy felmérés szerint különösen fontos a csók a magukat vonzónak vagy csinosnak tartó férfiaknak és nőknek, illetve azoknak, akik gyakran bocsátkoztak egyéjszakás kalandba vagy rövidtávú kapcsolatokba.

Megerősít minket

A csókolózás a tartós kapcsolatokban az érzelmek kifejezésének és a kötődés erősítésének fontos eszköze.

A vonzalom kevés!

Egy felmérése szerint a férfiak 59, a nők 66 százalékával fordult már elő többször is, hogy vonzódtak valakihez, ám az első csók után elpárolgott az érdeklődésük. A rossz csók nem technikai hiba kérdése volt, inkább csak nem váltott ki jó érzést az emberből, ezért ezen a ponton véget is vetettek a romantikus kapcsolatnak.

Gyógyító csók

Bizonyos bőrbetegségeknek az ellenszere is lehet a csók, ráadásul segít a kiütések és pattanások ellen is. A csókolózás hatására a bőr fénylik, a szemek pedig csillognak. De ha mindez túl kevés lenne, a csókolózás a fejfájást is enyhíti.

Velünk született vagy tanulni kell?

Sigmund Freud meggyőződése szerint a szoptatás során alakult ki az inger, mások úgy vélik, az ősemberek – madarakhoz hasonló – szájból-szájba történő etetésével kapcsolatos ez a romantikus szokás. Számos törzs nem csókolózott, míg „el nem tanulták” az európaiaktól, viszont a csecsemőiket szájból etették. Az a tény, hogy a csókot egyes vidékeken tanítani kellett, megcáfolja azt az elméletet, miszerint a csókolózás is velünk született, akárcsak a nevetésre vagy a beszédre való képesség.

Tudta?

A bőr az orr körül és a szemek alatt különleges anyagokat és egyedi illatot termel. Ez a magyarázata, hogy az eszkimók, polinéziaiak és a malájok az orrukat egymáshoz dörzsölve csókolóznak. A valóságban az üdvözlésen kívül így ismerik meg a másik egészségi állapotát.

Fotó: Unsplash.com