Lélek

Szűz vagyok, segítség! Mikortól egészségtelen tartogatni a legbecsesebb kincsünket?

20 éves kor fölött kezd lelki teherré válni a szüzesség, legyen az ember nő vagy férfi. Az érintetlenség egy magát gerjesztő állapot – és sokkal kevésbé ritka, mint gondolnánk.

Különös, de akármilyen szabados világban is élünk, nők és férfiak közt mindig akadnak olyanok, akik sokkal tovább őrzik szüzességüket, mint azt maguk szeretnék.

A kényszerűségből szexmentesen élők vágyait a jelek szerint a ma már könnyen hozzáférhető felnőtt filmek, szexuális segédeszközök, intim szórakozóhelyek és online lehetőségek sem tupírozzák fel eléggé.

Aggszűzek és agglegények

Állandó vita tárgya, hogy milyen életkorban ideális belebonyolódni a szexualitásba, de szakértőnk szerint a nagy alkalom valamikor a 17. és a 20. év között meg szokott történni.

„Ez persze egy átlagos adat, mindig akadnak, akik korábban, illetve később esnek át a tűzkeresztségen. Furcsa, hogy ez utóbbi csoportba tartozók létszáma az elmúlt 20 évben nem csökkent, noha a szexualitás lényegesen nyíltabb módon van jelen a mindennapjainkban – mutat rá a furcsa ellentmondásra Faragó Melinda pszichológus. –

Az ellentétes neműek társaságában nehezen oldódó nőket és férfiakat jellemzően ugyanazok a blokkok gátolják. Sokan közülük szigorú, konzervatív szemléletű neveltetésben részesültek. Mások a megfelelő partner kiválasztásakor igen magasra teszik a mércét és sokáig, túl sokáig válogatnak, a végén lecsúsznak a reális lehetőségekről. Sokakat viszont a gátlásosság akadályoz a kapcsolatok kialakításában. Az egyedül lévők már 20 éves kor körül komoly lelki gondokkal küzdenek. Miközben azt látják, hogy kortársaik egyik kapcsolatból könnyedén átlépnek a másikba, évente többször váltanak partnert, addig ők egyre reményvesztettebben élik meg kényszerű magányukat.”

Ördögi körben a nő

A szüzesség egy idő után saját magát erősítő állapottá válik, és igen tartós lehet.

„A szűzen maradt 30 éves nők annyira tele vannak gátlásokkal, hogy lerí róluk az érintetlenség. Viselkedésük más, sokkal visszafogottabbak, mint kortársaik, s a férfiak észre sem veszik őket. Tudatukba egyre erősebben vésődik be, hogy lemaradtak, ezt a játszmát elvesztették. S ha addig nem történik valami, 30–35 éves korukra többnyire eldöntik magukban, hogy nekik valójában nincs is szükségük férfira. Én viszont terapeutaként azt vallom, hogy mindenkinek kell egy társ, úgy jó, ha férfi és nő összetartozik. Ezért minden nőnek, aki 25 éves kora körül még szűz, azt javaslom, forduljon szakemberhez. Tegye minél előbb, mert 30 évesen már lényegesen nehezebb megtalálni a párkapcsolat felé vezető utat.”

A 30 fölötti aggszüzek gyakran hirdetik a manapság divatos szingli lét nagyszerűségét, így a környezetnek sem jut eszébe, hogy figyelmeztesse az illetőt.

„Ez nagy baj, mivel aki ilyen sokáig beleragad a szüzességbe, segítség nélkül a legtöbbször már nem tudja magát átprogramozni. Kell egy kapaszkodó, egy erős személyiség, egy új barátnő, esetleg egy új munkahelyi kapcsolat, legjobb azonban, ha egy tapintatos pszichológus szakemberre bízza magát a változtatásra készülő nő. Ilyenkor többsíkon folyik a párkapcsolati létre való felkészítés. Mindenképpen erősíteni kell a páciens nőiségét. Első lépésként intimtorna kurzust és ezzel párhuzamosan valamilyen latin tánc tanfolyamot ajánlanék. Elengedhetetlen a ruhatár felújítása, a fodrász és a kozmetikus mielőbbi felkeresése. Ki kell törni a négy fal közül. Vannak még csodák, és ebben akár 40 felett is lehet bízni!”

Szakértőnk szerint azonban nem szabad abban bízni, hogy elsőre megtalálható az sírig tartó szerelem.

„Szép fokozatosan kell belesétálni az érzékek birodalmába. Először meg kell tanulni flörtölni, aztán randevúzni, majd kapcsolatot építeni. Javasolnám azt is, hogy a teljesen tapasztalatlan nő egymás után több férfipartnert is kipróbáljon. Akinek végképp nehezen megy a kezdet, akár férfi prostituáltra is áldozhat.”

Ha kudarcos a férfi…

Férfiak esetében még több bonyodalmat okoz a túl sokáig tartogatott szüzesség – például azért, mert köztük a szexuális aktivitás egyfajta értékmérő is, ha valaki nem teljesít, akaratlanul is a megbecsültségi rangsor aljára kerül.

„Különös tanács, de a kisebbségi komplexusból fakadó kudarcsorozat akár egyetlen sűrű éjszaka alatt megszakítható, elég egy tapasztalt örömlányt fölkeresni. Tudni kell azonban, hogy férfiak esetében a gátlások nem csak lelki eredetűek, gyakran egészségügyi problémából fakadnak. Ezért én először orvoshoz szoktam küldeni a szüzesség miatt szorongó fiatalembereket. Merevedési és potenciaproblémák mögött húzódhat szív- és érrendszeri, vese- és hólyagműködési rendellenesség, de cukorbetegség és hormonzavar is.”

Tanácsok

● A merevedési problémákkal küzdő férfiak keressenek fel egy urológus szakorvost.

● A minőségi szexualitást nem a kapcsolatok mennyisége, hanem a megfelelő partner által sajátítjuk el.

● A szüzesség nem szégyellnivaló! Azok a nők, akik mégis emiatt gátlásosak, forduljanak szakemberhez, hogy minél előbb megtalálhassák párjukat.

Fotó: shutterstock