Lélek

Készüljetek, bemutatom az új páromat! Szinte soha nem jön be a lekenyerező ajándék

Már csak egy izgalmasabb időszak van annál, amikor először találkozunk a kiszemeltünkkel: amikor az újdonsült kedvesünk először találkozik a családunkkal!

Új mérföldkő

„Mit szólnál, ha bemutatnálak a szüleimnek?” – ez az a kérdés, amiből mindkét fél tudhatja, hogy komolyra fordult a kapcsolat! Hiszen, ha valamelyik félben felmerül az igény arra, hogy a családtagok is találkozzanak a párjával, azt jelenti, hogy tényleg hosszú távra tervez. De ami a legfontosabb, örülne annak, ha a számára fontos emberek ismernék és megkedvelnék egymást. Csakhogy ahhoz, hogy valóban szimpátia alakuljon ki közöttük, rendkívül fontos az első benyomás. Éppen ezért nemcsak azon nagy a nyomás, akit bemutatnak, hanem azon is, aki bevonja a szerettei körébe a választottját!

A tökéletes terep

A megfelelő időpont kiválasztása mellett az is lényeges, hogy milyen helyszínt választunk az első találkozáshoz. Mi menjünk a szülőkhöz, őket hívjuk át vagy menjünk semleges terepre?

„Ehhez előbb több szempontot kell mérlegelni, például azt, hogy mennyi idősek a szüleink, mennyire kimozdíthatóak. – kezdi szakértőnk – Mert ha olyan típusok, akik ragaszkodnak a maguk komfortzónájához, akkor a legjobb, ha a párunkkal kettesben látogatjuk meg őket. De ha nyitott és szívesen mennek ide-oda, választhatunk akár egy kellemes hangulatú vendéglőt is, ami megalapozza a jó hangulatot.” Ha lehet, ne olyan időpontot válasszunk, amikor valamilyen fontos ünnep van a családban, megteszi egy egyszerű hétköznap este is. Csak arra ügyeljünk, hogy olyan nap legyen, amikor tudjuk, hogy senki nem rohan sehová, egyik fél sem gondterhelt valami miatt.

Meséljünk róla?

„Az, hogy mennyit árulunk el az új kedvesünkről elöljáróban, függ attól, hogy nekünk milyen a kapcsolatunk a szüleinkkel. Ha közvetlen és nyitott a viszonyunk, akkor úgyis természetes, hogy mindent megvitatunk egymással. Így már biztosan hallottak a megismerkedésről, arról, mivel nyűgözött le minket a másik és miért kedveljük őt. Abban az esetben, ha zárkózottabbak és nem jellemző, hogy minden az életünk minden egyes pillanatát megosztjuk velük, akkor előzetesen mondjuk el a legfontosabb jellemzőit. – avat be a szakértő – Ha minél több mindent és őszintén árulunk el, annál könnyebben fogadják majd először.” Azért ha lehet, próbáljunk csak jó dolgokat mondani a választottunkról, és a családunkról se meséljünk olyat, amitől esetleg a kedvesünk rettegni kezd a találka előtt.

Készítsük elő a terepet!

„Természetes, hogy minden család más és más, és mindenki sokféle értéket képvisel. Éppen ezért nagyon fontos kérdés, hogy a párunk és a szüleink között vannak-e alapvető értékrendbeli különbségek. Legyen szó például vallásról, anyagiakhoz való hozzáállásról, közvetlenségről. Ha úgy érezzük, hogy ilyen dolgok miatt előfordulhatnak feszültségek, a legjobb, ha már előre felkészítjük a szüleinket. De a párunknak is érdemes jelezni, hogy számítson rájuk.” – figyelmeztet a szakértő.

Na de Anya!

Hiába készítjük fel a családot, hogy milyen témákat kerüljenek, gyakran előfordul, hogy a beszélgetés mégis olyan irányt vesz, ami kínos lehet. „Megtörténhet, hogy a szüleink olyan kérdést tesznek fel a párunknak, amiről tudjuk, csak zavarba hozná. Ilyenkor nyugodtan megtehetjük, hogy átvesszük tőle a szót, vagy finoman figyelmeztetjük a hozzátartozóinkat. – javasolja a pszichiáter – A lényeg, hogy próbáljuk humorral oldani a helyzetet, mert így nem alakul ki feszültség.” De azt a szituációt is kezelni kell, ha esetleg a kedvesünk viselkedik úgy, ami tőle nem megszokott, esetleg bántó megjegyzéseket tesz. „Ne torkolljuk le a család előtt, inkább hívjuk félre finoman és négyszemközt beszéljük meg, mi a problémánk.”

Ha mi megyünk a szülőkhöz

Amikor minket mutat be a párunk az ő családjának, természetes, hogy szeretnénk őket lenyűgözni. Ám mindezt mértékkel tegyük!
Lekenyerező ajándék – Ne akarjuk őket azzal elkápráztatni a legelején, hogy méregdrága meglepetést viszünk. Ugyanis ettől csak zavarba jönnek, és máris azon gondolkoznak, ők, mivel viszonozhatnák mindezt. Egy egyszerű virágcsokor, egy tálca sütemény egy cukrászdából vagy egy üveg bor tökéletes.

A legjobb ruha – Inkább egy egyszerű, diszkrét öltözéket viseljünk, és ne a legdrágább ruhánkat vegyük fel. Ugyanis erről rögtön az jut eszükbe, hogy anyagiasak vagyunk, és a gyermeküknek sokba kerül majd ez a kapcsolat.

Barátkozás helyett – Attól, mert tiszteljük a másik fél szüleit, nem kell velük túlzottan óvatoskodni. Bátran lehet kicsit személyesebb kérdéseket feltenni, érezzük, hogy őszintén kíváncsiskodunk. Azért ne viselkedjünk úgy, mintha máris ezer éve közeli ismerősök vagy barátok lennénk, tartsuk meg a két lépés távolságot.

A mama főztje – Mi mással tudnánk könnyebben lekenyerezni a párunk édesanyját, mintha repetát is kérünk az ebédből, amit az első találkozás örömére főzött? Az sem túlzás, ha elkérjük a süteménye receptjét, de mi is megosztjuk vele a kedvenc konyhai praktikánkat.

 

Fotó: Unsplash.com