Lélek

Nyaralni jöttünk, vagy veszekedni: miért esünk egymásnak a kánikulában?

A nyaralásnak az év egyik legszebb élményének kéne lennie, ám néha rémálommá válik, ha éppen akkor döbbenünk rá arra, hogy mégsem az igazival kötöttük össze az életünket! Vagy az egész csak illúzió?

Ugyan már majdnen augusztus van, de sokan mostanra időzítették a nyaralásukat. Még jobban várják a néhány nap pihenőt, hiszen már jó néhány kolléga élménybeszámolóját meghallgathatták, akik kipihenve és lebarnulva tértek vissza a szabadságukról.

Ám egész biztos, hogy ezekből az élménybeszámolókból a legtöbben kihagyják a kevésbé felhőtlen részeket, például azt, hogy összevesztek a kedvesükkel. Pedig nem ártana ezekre is emlékezni, ha kiegyensúlyozott kapcsolatra vágyunk!

Várakozásból csalódás

Az első és legfontosabb pont, amit jó észben tartani, hogy mint az élet más területein, ilyenkor sem szabad túlzott elvárásokkal nekiindulni az utazásnak!

„Az emberek többsége arra számít, hogy a nyaraláson történik valami csoda, valami olyan különleges dolog, ami eddig elkerülte őket – kezdi Piczkó Katalin pszichiáter. – Ám minél felfokozottabb hangulatban, minél izgatottabban vágnak neki a vakációnak, annál nagyobb lehet a csalódás. Például sokan arra számítanak, hogy azok a falak, amik a párjuk és köztük emelkednek a hétköznapokon, leomlanak ez alatt a néhány nap alatt. Szeretnék, ha most végre lehetőségük lenne arra, hogy egy kis színt vigyenek a kapcsolatukba. Csakhogy ez a változás nem történik meg magától, és sokan elkövetik azt a hibát, hogy a másik féltől várják a kezdeményezést. Viszont amikor ez nem következik be, akkor kezdődnek a viták.”

Vége a rutinnak!

A második fontos pont, amit figyelembe kell venni, hogy a nyaralás alatt teljesen új szabályokat kell kialakítani, mint amik a hétköznapokon működnek.

„Ilyenkor szinte egy más világba, más térbe, sőt, amikor külföldre megyünk, akkor egy más kultúrába is kerülünk – folytatja a szakértő. – Vagyis míg otthon már kialakult a rutin, ahogy egy pár él, addig ez alatt a néhány nap alatt minden megváltozik. Tehát könnyen konfliktus forrásává válhatnak olyan egyszerű kérdések, mint például az, hogy »Hol reggelizzünk?«, »Mi legyen a program?«, »Mikor keljünk fel?«.
Vagyis új szabályokat kell felállítani már rögtön az első napon, tisztázni kell a másikkal, hogy mire vágyunk. Ráadásul az is nehézség, hogy előfordulhat, mindkét félnek más elképzelései vannak.”

Aktív vagy passzív pihenés?

Merthogy a két nem közti különbségek ilyenkor fokozottan előjöhetnek, a férfiak és a nők másként gondolnak a nyaralásra.

„A férfiak arra vágynak, hogy végre egy kicsit elvonulhassanak a világ elől, hogy nyugalomban legyenek. Egy kicsit úgy kell őket elképzelni, mint amikor a mackó bevonul a barlangjába, úgy az erősebbik nem képviselői is egyfajta különleges töltődésként fogják fel a szabadságot.”

Tehát nem véletlen, hogy sörrel és újsággal a kezükben látni őket a napágyon fekve. Míg a nők járkálnak a parton, bemennek a vízbe, beszélgetnek. „A hölgyek arra használják a néhány napos pihenőt, hogy levezethessék a stresszt, ezért ők szívesebben csacsognak, pörögnek, és arra vágynak, hogy a partnerük foglalkozzon velük.”

Vízválasztó lehet

A nyaralás próbatétel egy kapcsolatban, ritka az olyan helyzet, amikor a pár a nap minden egyes percét együtt tölti.

„Kiderülhetnek olyan dolgok a másikról, amiket eddig nem is sejtettünk. De nemcsak azért, mert többet látunk belőle, hanem mert ilyenkor olyan szituációk is előfordulhatnak, amelyek otthon nem – árulja el Katalin. – Rájöhetünk, hogy a párunk, akit eddig igazán magabiztosnak gondoltunk, könnyen elbizonytalanodhat. Ehhez elég egy olyan helyzet, hogy külföldön eltévedünk, és a kedvesünk ideges lesz. De ez nem feltétlenül rossz, mert segíthet abban, hogy letisztázzon dolgokat, hogy véget vessünk annak az ideálképnek, amivel a másikat felruháztuk.”

Vagyis tényleg könnyen megtörténhet, hogy ilyenkor ábrándulunk ki a másikból, de az is megtörténhet, hogy a nyaralás tanulságait a következő hónapokban a kapcsolat megerősítésére fordíthatjuk.

Párterápia helyett nyaralás

Ha bizonytalanok vagyunk a kapcsolatunk jövőjét illetően, akkor ne egy lenyűgöző, teljes ellátásos szállodát foglaljunk! „Összeköltözés vagy családalapítás előtt érdemes a párunkkal elmenni egy olyan helyre, ahol szegényesek a körülmények, ahol magunkra vagyunk utalva – ajánlja Piczkó Katalin. – Egy zarándokút, egy kalandos túra vagy utazás a világ egy eldugott pontjára tökéletes választás lehet. Ilyenkor kiderülhet, hogy mennyire vagyunk összeillők, hogyan tudunk közös erővel megoldani valamit, és felér egy igazi párterápiával!”

Fotó: shutterstock