Egészség Lélek

Ugyanolyan fáradt szabi után, mint előtt? Ez a tudományos magyarázat

Hiába voltam szabadságon, nem tudtam kipihenni magam – gondoljuk, amikor egy hosszabb nyaralás után is kimerültek vagyunk, és ha tükörbe nézünk, nem egy jókedvű, hanem egy fáradt arc néz vissza ránk.

Ha egyre kellemetlenebbé váló panaszainkkal egy orvost is felkeresünk, a részletes vizsgálat után könnyen kiderülhet, hogy vitaminhiány áll a tünetek hátterében, mégpedig a B12-vitamin hiánya.

Ezt a vízben oldódó vitamint a szervezetünk nem tudja előállítani, tehát kívülről kell bevinnünk. Azt gondolhatnánk, ha odafigyelünk arra, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozzunk, mindent megtettünk, de ha alaposabban utánanézünk, beláthatjuk, hogy vannak esetek, amikor pótlásra van szükség.

Húsevők előnyben

A B12-vitamin elsősorban a húsokban, köztük is a májban, a halakban, valamint a tejtermékekben és a tojásban található meg. Aki tehát nem fogyaszt ilyen ételeket, mert például vegetáriánus (nem eszik húst) vagy vegán (semmilyen állati terméket nem vesz magához), annak mindenképpen pótolnia kell a B12-vitamint, mielőtt annak hiánya vérszegénységben, vérképzési zavarokban, szívpanaszokban vagy idegrendszeri károsodásban jelentkezne. Figyelni kell az idősek B12-vitamin ellátottságára is, ahogy a cukorbetegeknél, vagy a gyomor-égés miatt savlekötő gyógyszereket szedőknél is előfordulhat a B12-vitamin hiánya.

Nem a stressz okozza?

Aki sokszor fáradt, első lépésben nem gondol rögtön arra, hogy B12-vitamin-hiány állhat a háttérben. Sokan nem is tudják, hogy a szűnni nem akaró kimerültséget a túl kevés B12-vitamin okozhatja. Inkábba stresszre, alvásproblémákra, az időjárás hatásaira gyanakodnak.

A sápadtságot és a hozzá kapcsolódó más tüneteket, a memóriazavarokat, a szellemi kimerültséget, a fizikai gyengeséget az idézi elő, hogy a kevés B12-vitamin többek között nem képes kellő mennyiségű vörös vérsejt előállítására sem. Ezek szállítják az oxigént a sejtekhez, és ha az oxigén kevés, annak szerepe lehet az agy és a központi idegrendszer működésében, a vérképzésben, a sejtek anyagcseréjében.

Elengedhetetlen az idegrendszernek

B12-vitamin hiányában idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek. Az idegrendszer védelmén túl fontos szerepet játszik a fehérje- és a szénhidrát-anyagcserében, szükség van rá a sejtnövekedéshez és a sejtosztódáshoz. A sejtek folyamatos működése során központi szabályozó és energia-felszabadító szerepe is van, elengedhetetlen a sejtek szaporodásához, érési folyamataikhoz és a napi normál működésükhöz is. Mindezeken túl részt vesz a gyomor és bélrendszer megfelelő működésében és az idegeket körülvevő mielinhüvely felépítésében is, így hiánya következtében olyan neurológiaia tünetek alakulhatnak ki, mint a járásbizonytalanság vagy a végtagok érzékelési zavara. Mivel a B12-vitamin ilyen sok folyamatban vesz részt, a hiánya is változatos tüneteket okozhat.

Kiemelt kép: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete