Lélek

Boldogság, szerelem: kiszámolták, mennyi korkülönbség egészséges a kapcsolatban

Vajon lehet-e boldog egy kapcsolat, ha jelentős korkülönbség van annak szereplői között? Szakértőnk szerint igen, ám 13 évnyi a lélektani határ.

A nemzetközi statisztikák szerint a válások arányát tekintve nincs különbség azon párok között, akik egy vagy megközelítőleg egykorúak, és azok között, akik nagy korkülönbséggel találtak egymásra. Így van ez, egészen addig, amíg a differencia el nem éri a 13 évet. Innentől kezdve jóval gyakoribb a válás. Szakértőnkkel, dr. Piczkó Katalin pszichiáterrel azt boncolgattuk, milyen előnyei és hátrányai lehetnek a szerelemben, ha az egyik fél jóval idősebb, mint a másik.

Érett kor mint előny?

„Manapság egészen mindennapi, hogy egy férfi akár 10-15 évvel idősebb, mint a párja, fordítva ezt még mindig kevésbé fogadja el, tekinti természetesnek a társadalom – mondja szakértőnk. – Azonban ezek a házasságok szép számmal sikeresek, ami nem véletlen: számos előnyt magában hordoz a helyzet, ha az egyik fél korosabb a másiknál. Egy érettebb férfi esetében például előnyt jelenthet, hogy van egzisztenciája, már kiélte, kitombolta magát, szexuális téren felszabadultabb, tapasztalt, és e tulajdonságai által jó partnerre lelhet benne egy komoly lelkületű, ámde jóval fiatalabb nő is, hiszen rólunk elmondható, hogy érzelmileg gyakran érettebbek vagyunk a velünk azonos korú férfiaknál.”

Ugyan kevésbé gyakran fordul elő, hogy a nő javára van számottevő korkülönbség, de ez is hordozhat előnyöket: egy megnyugodott, kiforrott személyiségű asszony képes igazán őrizni az otthon melegét, érzelmi biztonságot nyújtani a párjának, ráadásul a hálószobában is magabiztosabb, felszabadultabb az esetek többségében, mint a fiatalabb nők. Az sem elhanyagolható szempont, hogy esetleg már van gyereke, így egy közös babavállalás esetén tapasztaltabb, nyugodtabb lehet, mint mellette a kezdő kispapa, ami sokat könnyíthet az első, családként megélt hónapok terhein.

Folyamatosan változunk

„Amellett, hogy elmondható, az érett személyiséggel bíró emberek igazán alkalmasak
a nyugodt, családi életre, azért bőven rejteget nehézségeket, veszélyeket is a kapcsolat, melynek szereplői között nagy korkülönbség áll – mondja dr. Piczkó Katalin. – Mi, nők, általában korábban érünk, ám fizikailag hamarabb is öregszünk, mint a férfiak, és ami nem szembetűnő különbség, mondjuk, egy 30 éves férfi és egy 45 éves nő között, az évekkel később azzá válhat. Persze nem csak külsőségekre gondolok, hanem arra is, hogy az ember minden életszakaszban mást vár el egy párkapcsolattól. Másak az igényei egy 45 éves férfinak az ágyban, a szerelemben, az életben vagy épp szabadidő terén, mint az adott esetben 60 éves feleségének. Talán ez az a helyzet, amiről a statisztikák árulkodnak. Ekkor lép be esetleg a harmadik fél egy fiatalabb szerető személyében, ekkor jelenik meg számos konfliktus abból adódóan, hogy az egyik mondjuk, hegyet mászna egy szabad hétvégén, a másik pedig csöndesen olvasgatna egy bögre forró tea mellett. Ha az évek múlása alatt, a korkülönbség miatt nagyon eltávolodnak egymástól két ember vágyai, és a személyiségük más irányba változik, akkor az óhatatlanul váláshoz vezet.”

Ez nem beteges vonzalom!

Szakértőnk szerint egyáltalán nem kell megijednünk akkor, ha választottunk és köztünk jó tízévnyi különbség van, nem biztos, hogy apa- vagy anya-komplexusról van szó.

A génjeinkben hordozzuk a vágyat, hogy olyan párunk legyen az életben, aki magabiztos, sikeres, aki mellett biztonságban érezhetjük magunkat anyagilag és érzelmileg egyaránt, akiben úgy bízunk, hogy tűzbe mernénk érte tenni a kezünket. Nem csoda hát, ha ezt egy nálunk idősebb emberben találjuk meg, hiszen talán a lelki érettségünk megközelítőleg azonos az övével, és egy korunkbelivel megeshet, hogy nem is tudnánk mit kezdeni. Különösen nők esetében van ez így manapság: míg a legtöbb lány harmincévesen már vagy családanya, vagy nagyon vágyik arra, hogy az legyen, a férfiak életük e szakaszában még a trófeagyűjtő agglegény-életüket élik. Ha azonban a korkülönbség túl nagy, mondjuk, meghaladja a húsz évet, érdemes elgondolkoznunk a jövőn, mielőtt belevágunk a kapcsolatba, mert előfordulhat, hogy eljön az idő, amikor már nem lesz egymásnak mit mondanunk.”

Gyerek – gondok

A túl nagy korkülönbséggel együtt élő pároknál gyakori konfliktusforrás, hogy az idősebb fél már nem akar gyereket, mert van az előző kapcsolatából, a gyermektelen, fiatalabb pedig nagyon szeretne. Ugyanakkor az is megesik, hogy a gyerekek és a fiatal nő-férfi között féltékenység alakul ki, hiszen az új társ még sosem érezte át a szülői léttel együtt járó kötöttségeket, érzelmeket. Szakértőnk szerint a gyerekkérdés az, amiben mindenképp konszenzusra kell jutni, mert ezek a gondok akár szakításhoz is vezethetnek.

Fotó: shutterstock