Lélek

8 tipp, hogyan győzzük le gátlásainkat: így lehetünk magabiztosak az edzőteremben!

Végre elszántuk magunkat, hogy mozogjunk, de az edzőterem gondolától is pánikba esünk? Íme 8 tipp, hogy bátran formálhassuk idomainkat mások előtt.

Küzdjük le a félelmeinket!

Ki ne vágyna szépen kidolgozott, formás testre, jó kondira?! Ám kezdőként, amikor belépünk az edzőterembe, akkor félelem fog el minket, és ahelyett, hogy lelkesen próbálgatnánk az alakformáló gépeket, csak húzogatjuk a pólónkat a bokánkig, és igyekszünk észrevétlenek, sőt láthatatlanok lenni. Az „edzőterem frászt” több dolog is kiválthatja belőlünk. A feladatunk az, hogy ezekkel szembeszálljunk!

Úristen, hogy nézek ki?

„Még ha nehéz is elhinni, a kisportolt testalkatú emberek kimondottan nagyra becsülik azt, aki edzeni kezd, aki tesz az alakjáért, egészségért. Mégis a legtöbben azon aggódunk, nem vagyunk elég formásak és edzettek ahhoz, hogy betegyük lábunkat a fittek közé. Ilyenkor gondoljunk arra, mindenki kezdőként érkezett ide egy nap, és lépésről lépésre, fokozatosan fejlesztette fel magát, és mi is éppen ezért vagyunk itt. Kérjük személyi edző segítségét, meglátjuk: sokkal magabiztosabbak leszünk, ha tudjuk, hogy hogyan, milyen és mennyi gyakorlatot kell elvégeznünk kezdőként. Az már csak hab a tortán, hogy ha a saját feladatunkra koncentrálunk, akkor nem lesz se időnk, se energiánk, hogy azt figyeljük: néznek-e mások.” – mondta a személyi edző.

Ciki, ha hamar feladom!

„Kezdőként különösen ügyeljünk arra, hogy annyit mozogjunk, amennyi még nem túlságosan megerőltető számunkra. Ha élvezzük a mozgást, akkor hamar megtapasztaljuk, hogy jobb lesz a közérzetünk, és ez elegendő ösztönzés, hogy ne adjuk föl egykönnyen. A lényeg, hogy csak megvalósítható, kis célokat tűzzünk ki magunk elé, így nem leszünk csalódottak. Kérdezzük meg az edzőt, hogy mikor lesz észrevehető változás, és az a dátum lebegjen a szemünk előtt. Készítsünk magunkról fotót és mérjük le magunkat egy centi segítségével, így akár havonta láthatjuk az eredményt. Máskülönben pedig cseppet sem baj, ha attól rettegünk, hogy mások mit szólnak majd, ha lazsálunk vagy abbahagyjuk, hiszen ez is hajt minket a célunk felé. Váltogathatjuk is az edzés típusokat – jóga, kardió edzés, zsírégetés – így nem csak hatékonyabb lesz az alakformálás, de változatosabb is, így kisebb az esély rá, hogy megunjuk.” – javasolta az edző.

Vegyünk egy jó edzőcuccot!

Mindenképpen ajándékozzuk meg magunkat egy vállalható edzőruhával, így nem kell attól rettegnünk, hogy a szakadt, kitágított ülepű mackónadrágunk miatt kellemetlenül érezzük magunkat. Ráadásul az jól megválasztott új göncünk még növelheti is az önbizalmunkat. Csak arra ügyeljünk, hogy ne legyen túl feltűnő színe vagy fazonja, mert akkor biztos, hogy a terembe lépve minden szempár ránk szegeződik, és egész edzés alatt magunkra vonjuk a figyelmet. Olyan ruhában legyünk, amely kényelmes: szellős, nem korlátoz minket a mozgásban, nem szorít vagy nem túl bő.

Nincs felszerelésem!

Mielőtt elmegyünk az első edzésre, mindenképpen kérdezzük meg az edzőtől, hogy mit kell magunkkal vinni, és mi az, amit ott adnak. Így elkerülhetjük, hogy azzal hívjuk fel magunkra mások figyelmét, hogy nincs felszerelésünk, vagy a másik véglet, hogy saját súlyzókkal érkezünk a konditerembe.

Együtt könnyebb!

Ha nagyon szégyenlősek vagyunk, akkor vegyük rá az egyik barátnőnket, hogy vágjunk bele együtt a testünk formálásába. Ketten biztos, hogy sokkal bátrabbak leszünk és kevésbé figyeljük, hogy mások vajon mit gondolnak rólunk. Ráadásul nem is fogjuk elsumákolni az edzéseket, mert egy állandó közös programmá válik, amit nem illik lemondani.

Csúnya leszek izzadtan

Ha lelkiismeretesen edzünk, akkor bizony elkerülhetetlen, hogy kipirosodjunk, és megizzadjunk. Ha attól rettegünk, hogy mások ezt majd cikinek, a férfiak kiábrándítónak találják, akkor hatalmasat tévedünk. Egy felmérés szerint ugyanis kimondottan vonzónak és szexisnek találják a pasik, ha így látnak minket. Az izzadás annak a jele, hogy jól végeztük a gyakorlatokat, inkább legyünk rá büszkék! Persze azért legyen nálunk törölköző, váltócipő, zokni, ivóvíz és fújjuk be magunkat olyan dezodorral, amely megakadályozza a kellemetlen testszagot.

Cseréljünk edzőt!

Az edző lerombolja a kevéske önbizalmunkat, lelkesedésünket is? Ne hagyjuk magunkat! Azonnal keressünk egy másik mentort, olyat, aki tényleg ért a dolgához, és segíteni akar nekünk, nem pedig elvenni a kedvünket az egésztől. Vele élvezni fogjuk a közös munkát és együtt tudunk örülni minden apró eredménynek.

 

Fotó: Unsplash.com