Egészség

Bulizva fogyaszt a táncdiéta: szégyenlősöknek is ajánlott ez a mozgás

Itt a legújabb pörgős, dinamikus edzésforma mindazoknak, akik unják a megszokott aerobiklépéseket, és unalmas erősítőórák helyett inkább egy őrületesen jó hangulatú buliban szeretnék alakjukat formálni.

Latin temperamentum

„Ennek a merészen új kezdeményezésnek a reggeaton nevű tánc az alapja, és Puerto Ricóból érkezett hozzánk. Attól jellegzetes és egyedi, hogy – utcai tánc lévén – minden stílus benne van a hip-hoptól, a latin és afro mozgásformákon keresztül egészen a dzsesszes mozdulatokig. A tánc hihetetlen dinamikája és intenzitása miatt önmagában is megállná a helyét a fitnesz világában. Azonban, hogy egy-egy órát még inkább testünk formálásának szentelhessünk, alapjait ötvöztük az aerobikórák erőteljes kalóriaégetésével. Így született a reggaeton fitneszváltozata, vagyis a reggaeness. Ez a különleges, általunk kifejlesztett óratípus hihetetlenül szórakoztató, mégis rendkívül hatékony mozgás. Előnye egy hagyományos táncos aerobikórával szemben, hogy minden porcikánkat megmozgatja és formásítja, de szellemileg is felfrissít. Így végül elképesztő önbizalmat ad” – meséli Szádvári Zoltán és Horváth Csilla, a legújabb fittneszirányzat megalkotói.

Mozog a mellkas, tekeredik a csípő

Az órákon szó szerint letáncolhatjuk magunkról a fölösleget a vérpezsdítő zenékre és lüktetésre. Ennek az edzésnek a csípő és a mellkas ritmusos rázása a fő jellemzője. Egész testünket átjárja, azonban nem hagyja ki az afro és a dzsessztánc jellegzetes elemeit sem. Megtalálható benne a kecses karmozdulatoktól kezdve a hastáncos csípőtekerésen, hullámokon át, a hiphopos lépésekig szinte minden.

„Mindketten képzett táncosok vagyunk, évek óta foglalkozunk a kubai, Puerto Ricó-i táncokkal, de azt vettük észre, az emberek gátlásossá válnak a tánc szó hallatán. Ezért úgy gondoltuk, az általunk kedvelt táncokból kiemeljük az egyszerűbb elemeket, és bárki számára könnyen követhetővé tesszük ezt a stílust. Így többen ki merik próbálni, és részesei lehetnek egy igazi bulinak, amihez még csak kiöltözni sem kell – meséli Csilla. Aki egyszer része egy ilyen partinak, hamar rájön, hogy mennyire megnyugtató élmény a mozgás szabadsága.

Bulizva fogyhatunk!

Egy-egy foglalkozás rendkívül intenzív kardio, alakformáló, zsírégető és erősítőóra is egyben. Az oktatók a táncos részek közé kimondott erősítő mozdulatokat is csempésznek, mindezt persze szigorúan Puerto Ricó-i, latin-amerikai és jamaikai stílusban. Vannak visszatérő elemek, átkötések is, például a reggaeton stílus egyik jellegzetes mozdulata, amivel a váll, mellkas és hátizmokat pár ütem alatt bármikor le tudjuk lazítani. Főleg a gerinc melletti tartóizmokat, a felső hasizmokat, valamint a comb- és farizmokat dolgoztathatjuk meg vele.

Nem kell koreográfia

„Mindig egy, a megszokottnál hosszabb bemelegítéssel kezdünk, amely során fokozatosan építjük fel az órák során használt mozdulatokat, technikákat. Koreográfiát csak ritkán tanítunk, pont az a lényege ezeknek az óráknak, hogy hagyja élvezni a zenét, szabadságot ad a testnek. A táncosabb elemeket olyan sorrendben használjuk, hogy az órán résztvevők könnyen követhessék. Így bármikor be lehet állni egy reggaeness órára, nincsen haladó szint, hiszen mindig lépésről lépésre építjük fel a mozdulatokat, és minden óra különbözik egymástól. Természetesen a sérülések megelőzése érdekében mindig levezetéssel, nyújtással zárunk, általában az adott óra, már megtanult lépéseire építve” – meséli Szádvári Zoltán.

Bárki kipróbálhatja, aki szereti a jó hangulatú, vidám dolgokat és az újdonságokat. Mivel ez egy rendkívül dinamikus, izolációs tréning, nem csak kezdőknek, de gyakorlott táncosoknak is olyan pluszt nyújt, amit máshol nem találhatnak meg. Sőt ellenjavallata sincs, hiszen a megalkotók minden egészségügyi és mozgástani szempontot figyelembe véve hozták létre ezt az óratípust. A megkérdezett szakemberek: gyógytornászok, reumatológusok, ortopéd szaktekintélyek, alternatív gyógyászattal és manuálterápiával foglalkozók és fitnesz szakemberek is mind elismerően nyilatkoztak, amikor kipróbálták.

A Reggaeness előnyei:

● Pezsdítő, dinamikus mozgás

● Magas kalóriaszám-égetés

● Könnyen követhető órák

● Nagyszerűen formálja az alakot

● Erősíti az izmokat és az állóképességet

● Fejleszti a testtudatot

● Önbizalmat ad

● Bulihangulatban telnek az órák

Fotó: archív